ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:334/616)

Poranne bułki 132

mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień posypujemy stolnicę mąką, wykładamy na niego ciasto. Rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie przez około 2 minuty. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę. Układamy

Kulinarne życie
Przepis #169 Śniadaniowe muffiny z musli 115

banana i miksujemy na jednolitą masę. Następnie wlewamy miód i wspypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę dzielimy na pół. Jedną mieszamy z musli "Słoneczne dni". Do drugiej dodajemy kakao oraz musli "FIT". Wymieszane ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki można udekorować na przykład

Health-Fit-Life
Muffinki maślankowe z porzeczkami 141

cukrami. Dodajemy porcjami jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Do utartej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffinki dodajemy porcję ciasta ciemnego a na nią ciasto jasne. Muffinki pieczemy około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 138

sernika. Koleżanka z pracy, osładzała nam nim swoje urodziny :) Od razu przypadł mi do gustu i zyskał roboczą nazwę "Justynkowy sernik". Dzielę się przepisem, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dla serniko-żerców i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 3 szkl. mąki 1 margaryna do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  masa serowa

Kuchnia w opałach
Chrust, czyli karnawałowe faworki 148

żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować - najlepiej w kształt prostokąta. Im ciasto będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia

Korniszonki
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 553

według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam.  Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo zachęcam do z korzystania

Izabelawkuchni
Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami 158

letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut gładkie ciasto. Ciasto jest klejące, dlatego najlepiej wyrabiać je mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie dzielimy 5 części, formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bułeczki i wciskamy w nie delikatnie połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia

Wrzosowa Polana
KOPYTKA 132

połączenia składników. Szybko, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, nie wyrabiając. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki, tak, aby otrzymać ciasto, które można pokroić nożem. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Oprószamy mąką formując kulę. Dzielimy na dwie części z których formujemy 2 wałki o grubości około 2 cm. każdy. Każdy wałek kroimy w poprzek, na ukośne mniejsze

cool and minty
Bułki śniadaniowe 122

dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a jeśli mamy robota kuchennego to 7-10 minut na wolnych obrotach. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 9 równych części i formujemy bułki. Spłaszczamy je dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 168

Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebulowe paluszki grissini 141

minut. Jeśli by się kleiło to dosypujemy nieco mąki, jeśli będzie za suche to trochę wody. Musimy uzyskać idealne sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem znów chwilę wyrabiamy i dzielimy na ok. 50 g kulki. Mi wyszło 20 kulek. Każdą kulkę po kolei wałkujemy w dłońmi na blacie na mniej więcej

Marder&Marder Manufacture
Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym 164

mięte. Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.   Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około   4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Łaciate muffinki a'la zebra 121

proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Dolewamy do nich składniki płynne. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników. Dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto wlewamy na przemian jasne i ciemne do wysokości 3/4 foremki. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Studzimy

Kolorowy Przepisownik
Chleb mieszany z oliwkami (na zakwasie) 117

Zwykle piekę chleb w niedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;( Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami Wieczorem : Składniki   na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm: zakwas z poprzedniego wypieku ( (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać

Weekendy w domu i ogrodzie
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 152

wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach  tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła  200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem pomarańczowy: 600 g śmietany kremówki

KreatywnePiny
Gruziński lawasz z adżapsandałem 214

pietruszkiłyżka posiekanej bazyliiopakowanie sera bałkańskiegopieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej

Magiczna kuchnia Darii
Walentynkowy tort serce 156

formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym blacie układamy

W poszukiwaniu inspiracji
427. Jak .. gruszka w ciasto? 116

gruszka pieczona w biszkoptowym cieście podana z sosem cynamonowym i pekanami o mamuniu, jakie to było dobre *.* Leniwe śniadanie, na pracowitą niedzielę... U was też jest tak ciepło? Ja osobiście w to nadal nie wierzę, bo w tamtym roku o tej porze był już śnieg xd Ale nie narzekam, taka jesień to ja  mogę mieć cały

More food, love and dreams
Drożdżowe rogaliki 2 142

miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej

charlotte gotuje
DOMOWE JAGODZIANKI 154

miseczce łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy

Walijskie Pichcenie
Sos karmelowy 220

Karmel, karmelki, czekolada z nadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :) Składniki: szklanka cukru 200 ml tłustej śmietany (min 30%) 50 g masła szczypta soli Wykonanie:Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu

Taste Of My Day
Ucierane ciasto z truskawkami 215

posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami np.: z jabłkami, śliwkami, malinami, morelami... Prawda że proste? Więc do dzieła

Olikowa kuchnia
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 182

choć Adrianna Łabenda z Kościana ma niespełna 19 lat przygotowała już tyle potraw, że mogłaby zawstydzić niejedną doświadczoną panią domu. Od stycznia 2010 roku dzieli się z innymi swoimi kulinarnymi eksperymentami i sprawdzonymi recepturami na stronach bloga. Miała też okazję wystąpić w programie telewizyjnym, a trzy miesiące temu w sprzedaży pojawiła się(...)naprawdę wiele nauczyć, a ludzie są fantastyczni. Ciepli, serdeczni i zawsze gotowi do skosztowania moich kulinarnych dzieł – śmieje się Adrianna. – Często zdarzają się sytuacje, że mama lub tata zaglądają do kuchni w poszukiwaniu ciasta, które im wieczorem pięknie pachniało, ale okazuje się, że została po nim już tylko pusta blaszka

W kuchni Karmel-itki
KARPATKA 557

Tego ciasta przedstawiać nikomu chyba nie muszę... ? Karpatka, ciasto mojego, jak i zapewne wielu z Was, dzieciństwa... ❤ Gdy sięgam pamięcią w moim domu rodzinnym karpatka była obowiązkową pozycją w KAŻDĄ niedzielę. Najpierw piekła ją moja Mama, a gdy nauczyła mnie piec, z chęcią przejęłam od niej ten "obowiązek"... 😉  Zawsze piekłyśmy z Mamą duuuużą blachę, ponieważ do wieczora w niedzielę(...)piekę karpatkę moim Dzieciom, które są nią również zachwycone... ALE... trzech kawałków na raz nie dają rady zjeść!!! Takie numery tylko w PRL'u!  😉🙈🙉🙊 A co do samego ciasta jest banalnie proste do zrobienia, trzeba tylko wykazać się odrobiną cierpliwości, ponieważ zarówno sama masa na ciasto, jaki i budyń, muszą porządnie ostygnąć. Ciasto smakuje najlepiej po całej nocy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z sokiem porzeczkowym 340

Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy do garnka i musimy go zagotować

paapilotkaa
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 161

który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie(...)pojedynek". Chcąc sprawdzić swoje umiejętności, a jednocześnie uniknąć podpowiadania, zaglądania przez ramię lub co najgorsze wyręczania, przystąpiłam do dzieła w sobotnie popołudnie, gdy Mama zaliczała funkcjonującą wówczas tzw. pracującą sobotę.  Myślę sobie, że było to chyba najdroższe ciasto jakie upiekłam. Bo mimo, iż rabarbar był z ogródka, jajka i masło od zaprzyjaźnionych sąsiadów, to koszt rachunku telefonicznego przewyższył

KUCHARNIA
Tort Cesarzowej 215

oknami zimno i deszczowo. Chcąc zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt ciemny(...)dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję  cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free) 202

smaku. Sama dhokla jest swoistego rodzaju wypiekiem, i pomimo iż jest przygotowywana na parze to wygląda i smakuje jak wytrawna wersja biszkoptu, tyle że bez jajek. Puszyste,miękkie ciasto z charakternym i orientalnym wnętrzem będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych i kalorycznych przystawek. Dodatek słodkiego syropu balansuje smaki i nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie cukier nie musi być taki(...)zjedzie całego placka na raz, gdyż jest bardzo sycący. Przepis dla 5 osób. Zatem do dzieła i nie zapomnijcie zajrzeć na stronę  www.uczymyjakslodzic.pl  gdzie zapewne dowiecie się więcej na temat cukru i jego roli w naszym życiu. Składniki:  Na ciasto: 250 g jogurtu sojowego ( w wersji niewegańskiej użyjcie zwykłego naturalnego) 200 g mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki

vaniliowoczekoladowa
Szarlotka sypana + film 115

szklanka kaszy manny 3/4 kostki masła 1 kg jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta Przepis : Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz kaszę mannę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy a następnie dzielimy na trzy równe części. Jabłka ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Na dno posmarowanej tłuszczem(...)masła a na maśle układamy połowę startych jabłek. Na jabłka wsypujemy drugą część sypkich składników a na nich układamy pozostałe jabłka i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę masła. Ciasto pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Szarlotka sypana

Smakowite Dania
Urodzinowy tydzień bloga- popularne przepisy !!!! 322

wiem czy to dożo , patrząc na niektórych rekordzistów.  Cieszę się z tego ,że mogę dzielić się swoimi przepisami, a jednocześnie poznawać ciekawe przepisy na innych blogach. Podsumowując podaję najpopularniejsze przepisy z tego pierwszego  tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń.Ciasto bananowe Metrowiec makowo- owocowyCiasto bez pieczenia Tort,który zachwyci

W kuchennym oknie Ewy
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 300

jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy początkowo w formie a następnie na kratce(...)syropu klonowego lub miodu Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek i miod. Ucieramy na puszysty krem. Krem dzielimy na pół. Połowę rozsmarowujemy na pierwszym blacie. Przykrywamy drugim. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch. Posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami. Źródło: bbcgoodfood.com The post Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik Snickers z orzechami w słonym karmelu 136

smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki  w solonym karmelu. Zatem do dzieła...  Składniki :  Na kruchy spód (Pate Sucree) :  210 g mąki tortowej typ 450  150 g masła(...)masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.  2. Kiedy ciasto wyraźnie się schłodzi formę o wymiarach 36 cm x 24 cm wykładamy papierem

vaniliowoczekoladowa
GALARETKOWY DESER CZYLI Z MIŁOŚCI DO WINIARY 107

puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy aż stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy do innego koloru galaretki. Mieszamy aż powstanie jednolity kolor. Wylewamy(...)Ważne żeby było kilka warstw kolorowych pianek. Rozpuszczamy 2 torebki galaretek przezroczystych w 1 litrze wody i czekamy aż galaretka wystygnie. Zalewamy zimną ale jeszcze nie stężałą galaretką nasze ciasto (tak aby pokryły się wszystkie warstwy) i wkładamy do lodówki aż wszystko stężeje. Po kilku godzinach ciasto jest gotowe. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 157

rodzynek Wykonanie:  (Ważne by piekarnik rozgrzać jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo to ciasto które nie lubi czekać. Dzięki temu scones zyskują również niebywale puszystą konsystencję) 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z solą i sodą oczyszczoną . Formujemy kopczyk. Dodajemy ocet.  2. Zimne masło dzielimy na kawałki i energicznym ruchem wcieramy w mąkę. Otrzymaną kruszonkę ponownie formujemy w kopczyk

vaniliowoczekoladowa
Zebra :) 146

Mamy... Wracając dzisiaj do domu ujrzałam na stole piękne, kolorowe ciasto. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia :) Mama się postarała :) Składniki: - 5 dużych jajek - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki oleju - 0,5 szklanki mleka - 2  łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki kakao(...)Jajka miksujemy ze słodzidłem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao! Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji dzielimy ją na dwie części, i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę

Zdrowie na języku :P
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) 235

czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) . Abyście i Wy mogli przygotować go dla najbliższych już dziś dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem, ale też wspaniałą(...)drugiej białka. Żółtka miksujemy z masłem, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem. Następnie dodajemy partiami ser, miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem mleka (miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając

Słodkie okruszki
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 125

przepis - mini calzone. Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Składniki: na ciasto 1 kostka świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki PIZZA SLOW Tenute Fierro 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli * można użyć suszonych drożdży, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto najlepiej wyrasta z tych świeżych na nadzienie 1/2 brokuła 2 czerwone papryki(...)nasiennych i błonek paprykę kroimy w kostkę razem z obranym czosnkiem. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Oliwki kroimy w półplasterki. Na oliwie z oliwek podsmażamy wszystkie warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki

Moja smaczna kuchnia