ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:337/616)

Rogaliki z powidłami 193

razie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ma podwoić swoją objętość. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo można

KUCHNIA POLSKA
TOP 3 roślinnych, proteinowych słodkości - Instagram cz. II (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 150

Dziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego

Candy Pandas
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 172

pestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko  sernik (link) . Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku.   Zapraszam do wypróbowania przepisu

kuron.com.pl
Knedle serowe z morelami 194

kilka rodzynek. Odkładamy na bok i przygotowujemy ciasto. Ser rozdrabniamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrobione ciasto może lekko się kleić do dłoni, ale im więcej mąki damy- tym będą twardsze, więc nie przesadzajmy. Formujemy wałek i dzielimy na 12-15 części (zwróćcie uwagę jak wielkie są Wasze morele- moje były małe, więc 15 sztuk wyszło spokojnie

Kuchnia w czekoladzie
Pogacse czyli węgierskie bułeczki 154

bazę do kanapek. Tak czy owak smakują wybornie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na węgierskie pogacse. Ciasto : 3,5 dkg drożdży 3 dkg cukru pudru 50 ml mleka 40 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg masła (bez laktozy

mecooks
Puree z dyni - przepis 170

Jesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło.  Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z

Kuchnia Łukasza
Gajjar halwa, czyli indyjski pudding marchewkowy w wersji wegańskiej 224

odtworzyć. Nakupowałam książek kucharskich z kuchnią indyjską i znalazłam przepis, początkowo myślałam, że to nie to, bo nosi nazwę ciasta, ale to raczej pudding. Dziś padł mi piekarnik, więc musiałam zmienić swoje plany kucharzenia i ten właśnie przepis uratował naszą niedzielę, no bo jakże to tak bez deseru. ps. Misiek potwierdził, że to ten smak co w Karmie

greenscarf
FLATBREAD Z PATELNI 143

PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę, sól, proszek,natkę, oregano. Dodajemy jogurt,mieszamy łyżką, następnie lekko zagniatamy ciasto podsypując mąką.Ciasto może się troszkę lepić-ale nie przejmujcie się tym.Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30-60 minut.Następnie dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy mąką i rozwałkujemy na cienki placek -ok 2 mm.Na nagrzaną patelnię (z nieprzywieraną powłoką) kładziemy

Kopystką po garach
Chrupiące czekoladowe ciasteczka z wiśniami 178

No co ja mogłam robić w niedzielę? No co, jak nie ciasteczka dla Miśki do szkoły. Tym razem nikt mi nie wyżarł wiśni z kompotu (cwaniaki

greenscarf
TORT JAGODOWY 259

Kroimy na trzy poziome blaty. KREM : Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat

cool and minty
Filet z kaczki z kluskami śląskimi 144

niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin. Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej, Dokładamy wyjęta część. dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy równe kulki,  w każdej robimy wgłębienie Gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kaczki kroimy na plastry

Gotowanie jest łatwe
Domowa pizza 237

jest naprawdę sporo a nawet powiedziała bym, że można dać dosłownie wszystko na co ma się tylko ochotę. Czasami dzielę ją na cztery części i każdy wtedy ma swoją i ma to na co ma ochotę. Powodzenia i smacznego :) Zakupy: Ciasto: - 1 jajko - 2 dkg drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 5 dkg margaryny - mąki trzeba dodać tyle, żeby

Tanio smacznie i prosto
Bułki mocno czosnkowe 121

dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. I wlewamy do nich mleko z całą resztą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na blat, wyrabiamy przez moment i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułkę, nacinamy płytko ostrym nożem w trzech miejscach i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówki ze śliwkami 132

cukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 12 części (po ok. 50 g) i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy

Marder&Marder Manufacture
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 450

patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło.Dzielimy na 4 kawałki.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.Każdy delikatnie smarujemy olejem.Na środek każdego nakładamy

Ostra na Słodko
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 208

pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli

Smakowity Blog Kulinarny
Letni tort na urodziny C. 209

miałam wolne i czas na doprowadzenie się do porządku... Większą część soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen.  Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
601. Zapieczone naleśniki i trochę wywodów. 191

dużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie to pierwszy raz w swoim życiu jadłam blok czekoladowy i powiem, że się w nim zakochałam. Teraz pozostało tylko wyczyścić lodówkę ze wszystkiego co zostało(...)więcej.Na śniadanie wyjadałam pasztet z deski i wyjadałam krem z ciasta.Bez upamiętniania, bez zdjęć, tak po prostu.Nie wiem, co zrobić z tym miejscem.Z jednej strony lubię je, lubię dzielić się z wami pomysłami, czerpać od was inspiracje, poznawać, odkrywać. Z drugiej nie chce wpaść w jakieś uzależnienie codziennego pisania.Prowadzenie bloga sprawia mi dużo przyjemności, ale coraz częściej pojawia

More food, love and dreams
Pączki! 229

mogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle, uda mi się uczynić. Oczywiście byłam w błędzie. Nie jest to twór najprostszy(...)Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut. Powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość. Na przygotowanym do układania pączków

Kuchenna Kontrrewolucya
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 323

tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty, w zależności od zapotrzebowania. masa straciatella: 6 serków Danio Straciatella* 6 łyżeczek żelatyny(...)wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w cieście kokosowym 133

Ulubione danie moich dzieci, czyli kurczak w kokosowym cieście. Smakuje dokładnie tak jak w budkach z chińskim Fast foodem. Nie jest to z  pewnością danie light, ale raz na jakiś czas można przecież zaszaleć.  Łatwy w przygotowaniu i nie spędzisz w  kuchni długich godzin. Do dzieła! Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mąki pszennej podwójna pierś

Wielki apetyt
Strucla serowa 177

topniejący śnieg i tak wyczekiwane porządkowanie ogródka - u mnie za tydzień w niedziele - jedyny wolny dzień :) Mam nadzieję, że do tego czasu nie przybędzie śniegu. Dziś aby ten wiosenne dzień stał się jeszcze przyjemniejszy Strucla Serowa. Niebo w buzi! Serio, bardzo, bardzo fajne ciasto. Sernikożerców przekonywać chyba nie muszę, a resztę społeczeństwa słodko zapraszam do wypróbowania!"Składniki

Słodkie Przyjemności
Seromakowiec z jabłkami 367

szczęście, bo przyznam Wam po cichu, że to był doskonały pomysł. Ciasto nie dość, że było odpowiednio nawilżone, to jeszcze smakowało rewelacyjnie... Takie wiecie... połączenie jesieni z depczącą po piętach zimą i świętami pachnącymi korzennymi przyprawami :)  Co jeszcze napisać, by Was zachęcić? Od soboty (w sumie od niedzieli, bo dopiero wtedy rozkroiłam) do wczoraj miałam jeszcze 2 małe kawałki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z krakersów 192

Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść(...)orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać.  Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą

Moje domowe kucharzenie
Z widelcem po Gorzowie 129

rodzin, czy dla zwierząt, na równi z dobrą obsługą. Przecież na wszystko zwracamy uwagę. Dodatkowo niezmiernie się cieszę, że patronat medialny objęła Gazeta Lubuska. Zatem będzie się działo moi mili. Na pierwszy ogień i ostrze naszych kubków smakowych został wybrany lokal pod nazwą Górka i Kulka, która to mieści się można powiedzieć w sercu naszego miasta, a mianowicie przy ulicy(...)Cię ktoś, to nawet nie wysili się by na Ciebie spojrzeć, to już zaczyna robić się słabo. Ciasta za szybką tego dnia nie zachęciły do spróbowania, a przyszłam właśnie na kawę i ciastko. Lubię próbować nowych rzeczy, nawet jak nie wyglądają na dzieła cukiernicze,bo przecież mają smakować przede wszystkim. Zapytawszy panią przy kasie czym jest jedna z kaw uzyskałam

Karczma Honorietty
Babka z białek 123

śmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy będziecie mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też dodać do całości :-) Pełna dowolność... To do dzieła!  SKŁADNIKI 7 białek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy(...)foremki wyłożónej papierm do pieczenia, na wierzchu układamu śliwki lub inne owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło (czasem środek babki wymaga trochę więcej czasu na "dopieczenie" niż boki). Upieczoną babkę możecie posypać cukrem pudrem

Czary - gary w kuchni
"Jak dobrze wstać skoro świt" 146

nosem, wystarczyło szybko zrobić rozczyn, rozpuścić masełko i zabrać się za wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe     3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka(...)soli Masełko roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru pudru i rozprowadzamy drożdże, na koniec dosypujemy jedną-dwie łyżeczki mąki z ogólnej puli przeznaczonej na ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny oraz sól, szybciutko to wszystko ze sobą mieszamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb z rozmarynem i cytryna 161

wyczyścić, nie odbijał wzorku bo nie miałam serca ciasta wkładać bezpośrednio do takiego koszyka tylko zawsze na ściereczkę. Dzisiaj już problemu nie ma, ciasto mogę włożyć bez problemu, łatwo go z niego wyjąć, a koszyk bez problemu umyć. Myślę że od dzisiaj świeżym pachnącym chlebem będziemy się cieszyć w każdą niedzielę. Na dzisiejszy dzień wybrałam prosty przepis na chleb

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 214

jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości ok 2-3 cm, w sporych odległościach od siebie (u mnie kółeczka były ciut większe tak ok. 3-4 cm i wyszło 2 blachy(...)szkl), ale jej proporcje są takie, że ciężko byłoby zrobić jej mniej (trzeba byłoby się bawić w dzielenie galaretki czy mascarpone, które występuje na ogół właśnie w opakowaniach po 250 g - mus jest przepyszny i nadaje się do przekładania wszelkich ciast, więc lepiej wykorzystać go do innego wypieku - jeśli śmietanka i mascarpone nie były na skraju terminu ważności

Kto ugości moich gości?
Jest taki czas.... 183

której wyślę zestaw odpowiednik foremek.  A wszystkim Wam zostawiam przepis na ciasto piernikowe idealne do jadalnych ozdób choinkowych. Dostałam je od Ali , o ona zna się na rzeczy, jak mało kto. Wyszperała ten przepis u mistrzyni piernikowych wypieków Mary - tu (klik) możecie zobaczyć jej dzieła. CZESKIE PIERNICZKI TRADYCYJNE /cytuję za Marą / 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu(...)łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku

KUCHARNIA
Łatwy, Kakaowy Przekładaniec 149

koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i dzielimy ją na dwa, do drugiej części dodajemy śmietan - fix i  bardzo krótko miksujemy. 7. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy. 8. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem

Gotowanie...to proste !