Wcześniej zjadałam ich - czasami sporo - ale nie byłam od nich jakoś szczególnie "uzależniona". Obecnie sklepowych słodyczy nie jem. Jednak gdy przychodzi niedziela mam ochotę na coś "słodkiego" do kawy zbożowej. Postanowiłam wymyślić coś co będzie namiastką ciasta, które nie będzie obciążało i źle wpływało na mój organizm. Zmieszałam kilka składników i tak powstało owe ciasto. Zdążycie jeszcze
Health-Fit-Lifeproszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: Przepis tutaj . Wykonanie: Jak przy wszystkich ucieranych ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy zsiadłego mleka istnieje żelazna zasada, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je w lodówki poprzedniego dnia wieczorem. A teraz do dzieła 😊 Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko
Walijskie Pichceniezjedzenia. Wiecie, jak te wszystkie ptysie pieczone w piekarniku.A tu taka niespodzianka! W sobotę nic nie zrobiłam "na słodko", więc w niedzielę, jeszcze przed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj ;) Raz dwa ukręciłam ciasto parzone, później wycisnęłam do ostatniej łyżeczki i upiekłam... Z tym jedynie zeszło troszkę dłużej, ale bez przesady. Całość zajęła mi może godzinę- łącznie
Kuchnia w czekoladziesmażeniu. I przyznaję, że bardzo dobrze mi szło. Naleśniki nie przywierały do spodu i z łatwością wysmażyłam całe ciasto. U żywając patelni przez niecałe dwa miesiące, nie zauważyłam by coś się z nimi działo. Jak do tej pory są w idealnym stanie. Nie ma żadnych rys ani miejsc, w których bym zauważyła, że powłoka się ściera
W kuchni u Monikiwyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy,jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części, każdą z tych części rozwałkowujemy na koło,które dzielimy na 8 części,na grubszym końcu nakładamy powidła i zawijamy
Swojskie jedzonkoprzesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski. Przygotowane paski rolujemy delikatnie tak by podwoiły swoją długość. 2. Z przygotowanych wałeczków
Kuchnia w czekoladzieprzetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym
sierotka maRysia w kuchnijajka, kefir, ekstrakt waniliowy, ocet oraz barwnik - masa musi być jednolita. Kolejny etap to połączenie zawartości obu misek. Gładkie ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu dzielimy na dwa krążki przy użyciu cienkiej i mocnej nitki. Składniki na krem - 200 gram białej czekolady - 2 opakowania mascarpone(...)kąpieli wodnej i nieco studzimy. Następnie mieszamy ją z mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy do czekolady oraz mascarpone. Nakładamy średniej grubości warstwę kremu na jeden z krążków ciasta. Na tym lokujemy pokrojone w plasterki nektarynki. Po owocach - kolejna warstwa kremu. Następnie kładziemy drugi krążek ciasta i cały tort, z zewnątrz i na bokach, smarujemy kremem. Słodkości chłodzimy w lodówce
Życie zamknięte w smakuściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
Rozpustne gotowanieNo i mamy ponurą, deszczową, obleśną wręcz niedzielę popołudniu;p Dla osłodzenia tej (przynajmniej dla mnie) depresyjnej części tygodnia polecam wyprodukowane wczoraj cukierki bakaliowe (mogą również
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko. Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę chlebki przez 10-12 minut na samym
Bea(u)ty kitchenmieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta Sfoglia : • 30 grammi di farina • 30 grammi di burro o margarina • 1 uovo e 1 tuorlo d'uovo
w mojej kuchnikoleżankami i kolegami blogerami :) Ps. Uwielbiam ich. I zupełnie mi nie przeszkadza, że niedzielę spędzę w biegu. Wam również życzę miłej niedzieli, a jak byście się nudzili to zapraszam do przetestowania poniższego przepisu :) SKŁADNIKI: na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny
Kuchnia w opałachstolnicę, duży nóż i wałek. Niekoniecznie w celach zbrodniczych :)Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką. Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu
Lawendowe Niebowsypujemy 4 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło.Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy
Słodkie Przyjemnościnerwy, niepewności, i pytanie "jak to w ogóle zrobić?", ale udało się!Powinnam obchodzić to święto w piątek ale za dużo się działo. Świętuję więc dzisiaj łasując razem z moimi pociechami! Ale zanim oddam się kolejnemu zagniataniu ciasta chciałabym podziękować Wam moi Drodzy Czytacze, że jesteście, zaglądacie, korzystacie, czerpiecie
Dzieje kuchennej Wiewióryszybko mieszamy łącząc ze sobą składniki.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka.Wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakami ) do uzyskania zbitej kuli.Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości
Ostra na SłodkoPracowita sobota, więc w niedzielę trzeba coś przygotować na szybko. Tak więc znalazłam w lodówce odkładane kilka razy gotowe ciasto francuskie. I zrodził mi się pomysł jak je wykorzystać. Dodajmy, że mam w domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki. - opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Malinowe Pocałunkisilne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24'Fermentacja wstępna: 2 godzinySkładanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry.Przykrywamy folią spozywczą i zostawiamy
Mia Cucina Sofietabułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie:Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut
Gorący kąsekkoniecznie możecie nimi się sugerować. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i po ostudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce ścieramy ser (minimalna ilość). Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8 minut w temperaturze 180 stopni
Truskawkowa Fiestadzisiejsze popołudnie - jogurtowe ciasto z owocami a dokładnie z brzoskwiniami które zrobiłam do słoików kilka miesięcy temu. Ciasto robi się szybko i nie jest skomplikowane. Można wykorzystać oczywiście inne owoce zależnie co kto lubi lub aktualnie posiada. Więc do dzieła. Składniki: Biszkopt – dla przypomnienia 5 - 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka
Smaki EwyTarta rustykalna z wiśniami – prosty przepis Kto nie lubi prostych do zrobienia ciast ? Ja uwielbiam a to właśnie takie jest. Tarta rustykalna z wiśniami zapraszam do przeczytania wpisu. Leniwa niedziela, za oknem słońce, a ja miałam ochotę na mały kawałek czegoś pysznego. Pyszne są tarty, ja zrobiłam tą z wiśniami. Wiśnie miałam wcześniej wydrylowane(...)wszystko razem łączymy, gdy zrobią się grudki dodajemy zimną wodą i jeszcze raz łączymy wszystko za pomocą miksera. Możemy to też oczywiście wszystko zrobić w misce rękami. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulkę i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Wyciągamy ciasto wałkujemy na okrąg ( może być potrzebna mąka do podsypania) i przekładamy na formę
Kuchnia na wzgórzugarnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy okrągły „wieniec”. Pieczemy(...)wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany krem dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3 ), do mniejszej dodajemy kawę INKA, nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. CAŁOŚĆ: Ciasto ptysiowe kroimy na 2 części, do środka wyciskamy krem kawowy, przykrywamy kremem waniliowym i układamy owoce – u mnie
Ostra na Słodkojakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła- jak mi wyszło, to Wam na pewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami to z innym kwaskowatym owocem (jak w oryginalnym przepisie, latem maliny(...)pieczemy jeszcze 20-30 minut. Pilnujemy, żeby nie piec zbyt długo, bo skończy się zbyt suchym sernikiem, a tego byśmy nie chcieli. Jeśli na wbitym dźgulcu zostają pojedyncze okruszki, ciasto jest gotowe. Studzimy je, obserwując jak opada (smutne, lecz nieuniknione), żeby wystudzone schować do lodówki- najlepiej na całą noc. Jemy następnego dnia. Nie da się ukryć- to całkiem rasowy
les mirabellesdynią Składniki: ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach pół kilograma mięsa mielonego drobiowego blat gotowego ciasta francuskiego jedna mała papryka jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z mięsem mielonym i czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami
sierotka maRysia w kuchniminut do zamrażalnika, pokroiłam bardzo drobno w kostki, wrzuciłam do mąki, zmiksowałam razem – cięcie ostrzami sprawia, że masło dzieli się w mące na bardzo, bardzo drobne kawałki, dużo mniejsze niż ryż. Do tego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie
Karo in the Kitchenwszystkie składniki, zostawiając trochę w szklance, dodajemy soli i mieszamy.4. Zagniatamy wszystko dodając resztki ze szklanki.5. Odstawiamy na 2h ciasto, oblewając troszeczkę wodą lub posypując mąką, żeby nie zrobiła się skórka, przykrywamy miskę i odstawiamy.6. Podsypujemy kaszą manną( lub mąką), dzielimy na 2 części i wałkujemy chyba, że potrafimy robić to rękami:) robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego
pichcisztomleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. CAŁOŚĆ: Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyciągamy na podsypany mąką blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaty o grubości ok.5 mm. Szklanką wycinamy okręgi, a następnie każdy okrąg jeszcze bardzo(...)następnie kroimy na 2 części. W ten sposób powstaną nam różyczki. Każdą różyczkę układamy obok siebie w podsypanej mąką tortownicy, pozostawiając między nimi trochę odstępu. Robimy tak do wykończenia ciasta, a następnie odkładamy jeszcze na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut
Ostra na Słodkopoczątku sierpnia (recenzja tutaj ). Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej Ja swoją babkę piekłam(...)margaryny dodajemy po jednym jajku stale miksując. Na koniec powoli wsypujemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia, ciągle miksując. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Masę przekładamy na zmianę – raz ciemne raz jasne ciasto, do wysmarowanej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie w 180 stopniach około
Słodkie okruszki