ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:321/616)

Sernik „Zebra” 383

cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie  ciemnego, aż do wyczerpania składników. I teraz następuje część, która decyduje

mojewypiekiinietylko
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2320

plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów  ani żadnych innych orzechów

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą 176

Przepis na ten serniczek puszczam w świat dalej, bo zdecydowanie warto się nim dzielić. Jeśli tak jak ja, niespecjalnie lubicie wyjadać masło orzechowe wprost ze słoiczka, a macie go spory zapas i zero pomysłu jak go wykorzystać, lub jeszcze lepiej – smak masła orzechowego jest tym co lubicie najbardziej i dzień bez słodyczy z jego udziałem uważacie za stracony(...)polewy, jego smak nie jest tu zbyt nachalny, a jedynie delikatnie wyczuwalny – jak dla mnie to wielki plus. Aaaa, serniczek jest dość słodki, Ci którzy za słodkimi ciastami nie przepadają, powinni zmniejszyć nieco ilość cukru;) Spód: 200 g herbatników 60-65 g masła Masa serowa: 450 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony) 2 jajka 3/4 szkl. drobnego

Smaki Na Talerzu
Bułki pszenne kajzerki 154

porcja na 8 bułek) Rozczyn: Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu) Mąka pszenna łyżka Mleko letnie 100 ml Cukier 1/2 łyżeczki Ciasto właściwe: Mąka pszenne typ 650 450 g Jajko Masło 20 g Mleko 1/2 szklanki (125 ml) Sól pełna łyżeczka Przygotowanie: W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić(...)dodajemy jajko, sól. oraz wyrośnięty rozczyn.I zabieramy się za wyrabianie ciasta. Partiami wlewamy mleko z masłem cały czas wyrabiając. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne. Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.  Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem

Kulinarne przygody
Bagietka z nadziewaną tortillą 190

również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory. Ser ścieramy na tarce i dzielimy na 4 części- 2 większe i dwie mniejsze. Większymi porcjami posypujemy placki tortilli i zwijamy je ciasto w rulon. Wkładamy w środek bagietki, ostrożnie by jej nie rozerwać. Wierzch posypujemy ponownie mniejszymi porcjami sera i odrobiną prażonej cebulki

Kuchnia w czekoladzie
Poranne bułki 175

mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień posypujemy stolnicę mąką, wykładamy na niego ciasto. Rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie przez około 2 minuty. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę. Układamy

Kulinarne życie
Przepis #169 Śniadaniowe muffiny z musli 164

banana i miksujemy na jednolitą masę. Następnie wlewamy miód i wspypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę dzielimy na pół. Jedną mieszamy z musli "Słoneczne dni". Do drugiej dodajemy kakao oraz musli "FIT". Wymieszane ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki można udekorować na przykład

Health-Fit-Life
Muffinki maślankowe z porzeczkami 181

cukrami. Dodajemy porcjami jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Do utartej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffinki dodajemy porcję ciasta ciemnego a na nią ciasto jasne. Muffinki pieczemy około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 181

sernika. Koleżanka z pracy, osładzała nam nim swoje urodziny :) Od razu przypadł mi do gustu i zyskał roboczą nazwę "Justynkowy sernik". Dzielę się przepisem, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dla serniko-żerców i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 3 szkl. mąki 1 margaryna do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  masa serowa

Kuchnia w opałach
Chrust, czyli karnawałowe faworki 182

żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować - najlepiej w kształt prostokąta. Im ciasto będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia

Korniszonki
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 597

według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam.  Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo zachęcam do z korzystania

Izabelawkuchni
Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami 198

letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut gładkie ciasto. Ciasto jest klejące, dlatego najlepiej wyrabiać je mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie dzielimy 5 części, formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bułeczki i wciskamy w nie delikatnie połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia

Wrzosowa Polana
KOPYTKA 184

połączenia składników. Szybko, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, nie wyrabiając. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki, tak, aby otrzymać ciasto, które można pokroić nożem. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Oprószamy mąką formując kulę. Dzielimy na dwie części z których formujemy 2 wałki o grubości około 2 cm. każdy. Każdy wałek kroimy w poprzek, na ukośne mniejsze

cool and minty
Bułki śniadaniowe 169

dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a jeśli mamy robota kuchennego to 7-10 minut na wolnych obrotach. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 9 równych części i formujemy bułki. Spłaszczamy je dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 206

Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie