ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:324/616)

Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 230

żurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła!!! W mleku rozpuszczamy masło i czekamy aż chwilę ostygnie - ma być letnie. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, drożdże i sól, dodajemy mleko z masłem i jajka - wyrabiamy gładkie ciasto - będzie delikatnie lepić się do dłoni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia - powinno

sierotka maRysia w kuchni
Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 200

skoro dziś przypada święto tego zakręconego wypieku, to zmieniam plany i dziś dziel ę  si ę  z Wami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą  tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil

La grande e la piccola cuoca
BROKUŁ W CIEŚCIE 571

Brokuł w cieście to pyszna i ekspresowa przekąska, smaczny, delikatny,  podany z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie.                                                                    SKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE :  Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy na parze około 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody, lub gotujemy w wodzie. Brokuł studzimy. Do miski przekładamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego, tylko troszkę gęstsze i takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto snickers - przepis 153

pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Beza orzechowa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier - ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, miód oraz orzechy(...)Całość gotujemy do momentu zawrzenia.  Budyń studzimy. Następnie ucieramy masło dodając do niego po łyżce budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą mieszamy z kakao oraz rodzynkami. Drugą mieszamy z wcześniej pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.  Biszkopt przekrawamy w połowie. Ciasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami. Ciasto polałam polewą czekoladową oraz

Pani domowa
Placek z pierwszymi truskawkami :) 117

pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1 i 1/2 kostki margaryny i do dzieła :) Przygotowanie: Ubijamy białka na sztywną pianę nastęnie dodajemy cukier i zółtka ciągle mieszając. Jak sie wszystko połączy to dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Potem do ciasta dodajemy śmietanę a na koniec wystudzoną roztopioną margarynę i mieszamy juz tylko łyżką. Na wierzch ciasta ukłądamy

Zainspirowana w kuchni
Co zamiast fast food – menu na tydzień 149

kurczaka. Dodał też smaku i charakteru piątkowej zupie brokułowej. A całe menu na tydzień – co zamiast fast food wygląda tak: Co zamiast fast food – menu na tydzień Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i selera Wtorek – Ratatouille Środa – Burgery z cieciorki i koziego(...)kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Długo zastanawialiśmy się

Niedzielny kucharz
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 199

godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy dowolne kształty – bułki, rogale, plecionki… Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane pieczywo układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i na 30 minut ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem(...)mąki, jednak ja zawsze piekę z podwójnej ilości. Wychodzi mi 14 bułek i 6 rogali. Gdy tylko ostygną dzielę na „jednodniowe porcje” i zamrażam. Wyjmuję na godzinę przed użyciem, następnie lekko podgrzewam w mikrofali. Smakują, jak świeżo wyjęte z piekarnika. Ciasto drożdżowe na serwatce jest u mnie na 1 miejscu wśród wypieków drożdżowych. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bułki

mojewypiekiinietylko
Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką 223

delikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych jabłek i kremowej pianki. Ciasto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wersji z ciężkimi kremami dosładzanymi cukrem. Taka dietetyczna fit wersja, która wcale tak nie wygląda i nie smakuje (nikt nie zauważy, że to bez cukru ;)). Życzę wam udanej niedzieli i mam nadzieję, że macie lepszą pogodę za oknem, bo u mnie niestety

FitKot
Tarta z kurkami i kalafiorem w masie jajecznej z dwoma serami 158

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20-25 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczone i osuszone kurki podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich woda. Na końcu skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki. Wrzucamy do gorącej lekko osolonej wody i gotujemy 3 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Masa(...)pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem do smaku, NIE dodajemy soli!  Bazylię drobno siekamy i mieszamy z masą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Po obwodzie układamy kalafiora, różyczkami do góry. Na pozostałą część ciasta wykładamy kurki. Wierzch dodatkowo doprawiamy pieprzem i płatkami chili.  Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Moniki Smakołyki
Bułeczki jogurtowe 155

mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny (powinien mieć temperaturą pokojową) oraz rozczyn, mieszamy wszystko, dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na równe porcje (można sobie pomóc wagą). Mi z reguły wychodzi ok 10-12 sztuk. Z każdej porcji formujemy kształtną

Cynamonowe szczęście
Pancakes z serkiem grani i truskawkami 210

można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem   Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy syrop kwiatowy. Mieszamy i odstawiamy, aby truskawki puściły sok.   Przygotowujemy ciasto na pancakes’y – do miski przekładamy serek grani, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier i za pomocą rózgi wszystko dokładnie

Smaczna Strona
Tort truskawkowy 171

prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru

Ciastkozercy
Jagodzianki... 161

cukru pudru, całość dokładnie mieszamy  mechanicznie mikserem lub po prostu łyżką i potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Wyrobione ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut. Potem lekko zagniatamy i wcześniej dzieląc na części wałkujemy. -- -- -- Rozwałkowane dzielimy na krążki, na które nakładamy jagody i nakrywamy drugim krążkiem. Brzegi mocno sklejamy i zawijamy pod spód, tak przygotowane wykładamy

chleba naszego
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 185

godz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki na farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca i obieramy 1/3 ich długości. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Wykładamy na placki sos pomidorowy. (Aby go przyrządzić, najprościej

Pyszny Duet
Dyniowe bułeczki z jabłkiem 169

sól. Wyrabiamy mikserem lub łyżką, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy- jeśli nie mamy miksera- ręką. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie raz jeszcze wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i dzielimy na 9 równych części. Każdą rozpłaszczamy, nakładamy kawałek jabłka oprószonego cynamonem i zlepiamy nadając kształt kuli. Nacinamy 8 razy, dookoła

Kuchnia w czekoladzie