ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:323/616)

Ciasto z sokiem porzeczkowym 367

Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy do garnka i musimy go zagotować

paapilotkaa
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 186

który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie(...)pojedynek". Chcąc sprawdzić swoje umiejętności, a jednocześnie uniknąć podpowiadania, zaglądania przez ramię lub co najgorsze wyręczania, przystąpiłam do dzieła w sobotnie popołudnie, gdy Mama zaliczała funkcjonującą wówczas tzw. pracującą sobotę.  Myślę sobie, że było to chyba najdroższe ciasto jakie upiekłam. Bo mimo, iż rabarbar był z ogródka, jajka i masło od zaprzyjaźnionych sąsiadów, to koszt rachunku telefonicznego przewyższył

KUCHARNIA
Tort Cesarzowej 236

oknami zimno i deszczowo. Chcąc zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt ciemny(...)dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję  cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dhokla- indyjski placek z ciecierzycy gotowany na parze (Vege & Gluten Free) 235

smaku. Sama dhokla jest swoistego rodzaju wypiekiem, i pomimo iż jest przygotowywana na parze to wygląda i smakuje jak wytrawna wersja biszkoptu, tyle że bez jajek. Puszyste,miękkie ciasto z charakternym i orientalnym wnętrzem będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych i kalorycznych przystawek. Dodatek słodkiego syropu balansuje smaki i nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie cukier nie musi być taki(...)zjedzie całego placka na raz, gdyż jest bardzo sycący. Przepis dla 5 osób. Zatem do dzieła i nie zapomnijcie zajrzeć na stronę  www.uczymyjakslodzic.pl  gdzie zapewne dowiecie się więcej na temat cukru i jego roli w naszym życiu. Składniki:  Na ciasto: 250 g jogurtu sojowego ( w wersji niewegańskiej użyjcie zwykłego naturalnego) 200 g mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki

vaniliowoczekoladowa
Szarlotka sypana + film 134

szklanka kaszy manny 3/4 kostki masła 1 kg jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta Przepis : Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz kaszę mannę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy a następnie dzielimy na trzy równe części. Jabłka ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Na dno posmarowanej tłuszczem(...)masła a na maśle układamy połowę startych jabłek. Na jabłka wsypujemy drugą część sypkich składników a na nich układamy pozostałe jabłka i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę masła. Ciasto pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Szarlotka sypana

Smakowite Dania
Urodzinowy tydzień bloga- popularne przepisy !!!! 349

wiem czy to dożo , patrząc na niektórych rekordzistów.  Cieszę się z tego ,że mogę dzielić się swoimi przepisami, a jednocześnie poznawać ciekawe przepisy na innych blogach. Podsumowując podaję najpopularniejsze przepisy z tego pierwszego  tygodnia,które miały powyżej 100 wyświetleń.Ciasto bananowe Metrowiec makowo- owocowyCiasto bez pieczenia Tort,który zachwyci

W kuchennym oknie Ewy
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 320

jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy początkowo w formie a następnie na kratce(...)syropu klonowego lub miodu Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek i miod. Ucieramy na puszysty krem. Krem dzielimy na pół. Połowę rozsmarowujemy na pierwszym blacie. Przykrywamy drugim. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch. Posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami. Źródło: bbcgoodfood.com The post Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik Snickers z orzechami w słonym karmelu 160

smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki  w solonym karmelu. Zatem do dzieła...  Składniki :  Na kruchy spód (Pate Sucree) :  210 g mąki tortowej typ 450  150 g masła(...)masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.  2. Kiedy ciasto wyraźnie się schłodzi formę o wymiarach 36 cm x 24 cm wykładamy papierem

vaniliowoczekoladowa
GALARETKOWY DESER CZYLI Z MIŁOŚCI DO WINIARY 133

puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy aż stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy do innego koloru galaretki. Mieszamy aż powstanie jednolity kolor. Wylewamy(...)Ważne żeby było kilka warstw kolorowych pianek. Rozpuszczamy 2 torebki galaretek przezroczystych w 1 litrze wody i czekamy aż galaretka wystygnie. Zalewamy zimną ale jeszcze nie stężałą galaretką nasze ciasto (tak aby pokryły się wszystkie warstwy) i wkładamy do lodówki aż wszystko stężeje. Po kilku godzinach ciasto jest gotowe. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 183

rodzynek Wykonanie:  (Ważne by piekarnik rozgrzać jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo to ciasto które nie lubi czekać. Dzięki temu scones zyskują również niebywale puszystą konsystencję) 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z solą i sodą oczyszczoną . Formujemy kopczyk. Dodajemy ocet.  2. Zimne masło dzielimy na kawałki i energicznym ruchem wcieramy w mąkę. Otrzymaną kruszonkę ponownie formujemy w kopczyk

vaniliowoczekoladowa
Zebra :) 184

Mamy... Wracając dzisiaj do domu ujrzałam na stole piękne, kolorowe ciasto. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Bardzo proste do zrobienia i szybkie do zjedzenia :) Mama się postarała :) Składniki: - 5 dużych jajek - 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej - szklanka wody gazowanej - 1/3 szklanki oleju - 0,5 szklanki mleka - 2  łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki kakao(...)Jajka miksujemy ze słodzidłem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao! Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji dzielimy ją na dwie części, i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy ok. 1 godzinę

Zdrowie na języku :P
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) 275

czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) . Abyście i Wy mogli przygotować go dla najbliższych już dziś dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem, ale też wspaniałą(...)drugiej białka. Żółtka miksujemy z masłem, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem. Następnie dodajemy partiami ser, miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem mleka (miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając

Słodkie okruszki
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 151

przepis - mini calzone. Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Składniki: na ciasto 1 kostka świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki PIZZA SLOW Tenute Fierro 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli * można użyć suszonych drożdży, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto najlepiej wyrasta z tych świeżych na nadzienie 1/2 brokuła 2 czerwone papryki(...)nasiennych i błonek paprykę kroimy w kostkę razem z obranym czosnkiem. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Oliwki kroimy w półplasterki. Na oliwie z oliwek podsmażamy wszystkie warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki

Moja smaczna kuchnia
Domowe pszenne bułki z zielonym sosem holenderskim na bazie pesto, jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej i karmelizow 143

wiele plusów, ale najważniejszą zaletą jest zdecydowanie to, że jest idealnym tłem dla surowego, drożdżowego ciasta.  Z tego całego, naszego wspólnego, gotowania nagraliśmy krótki film, by pokazać Wam jak ułożyć gotowe składniki w całą kanapkę:  A teraz zabieramy się do dzieła!  Przepis na drożdżowe, pszenne bułki: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki mleka 1 opakowanie suchych drożdży(...)pieczywa  otręby owsiane do posypania  Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość po około godzinie. Po tym czasie z ciasta formuję kulki, które układam w równych odstępach na wysmarowanej olejem blaszce. Odstawiam bułki na 10- 15 minut do wyrośnięcia

Mango Papaja
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 306

dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku i mozzarelli. Posypuję słonecznikiem. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 10-15 minut (niestety(...)jeszcze 3-5 minut (do momentu aż jaka się zetną). Upieczoną pizzę podaję na dużych talerzach. Uzupełnieniem dzieła może być oliwa z oliwek. Kilka kropel na wierzch sprawi, że poczujemy się jak we włoskiej pizzerii.  Co zrobić, gdy ciasta jest za dużo? Nie martw się, jeszcze nie wyrośnięte ciasto zawiń do woreczka i zamroź. Przyda się następnym razem

Ale Proste