ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:234/616)

Tarta bakewell 181

tarta, to jedno z dwóch ciast, które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych(...)występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko na Święta i delektowaliśmy się każdą cząstką. Ilu ludziom żyjących w tamtych czasach

Posadzone i zjedzone
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 203

trudne a okazało się świetną zabawą - więc... zapraszam do zabawy! Zrobiłam je w swoje urodziny stąd nazwa - u mnie urodzinowa chatka - monasterska izba brzmi zbyt poważnie Monasterska izba Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g cukru szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła (można zastąpić margaryną) 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko Nadzienie do rurek(...)tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany opcjonalnie do ozdoby: wiśnie migdały gorzka czekolada Do dzieła!!! Z podanych składników zagniotłam ciasto - schłodziłam w lodówce przez noc gdyż musiałam ciacho zrobić rano aby na wieczór było już ok. Kilka godzin wcześniej - a najlepiej zostawić na noc - wiśnie - trzeba wysypać

sierotka maRysia w kuchni
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 161

chcemy następnego dnia, to miskę z ciastem zabezpieczamy folią spożywczą i natychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu). Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części(...)urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. W  tej notce znajdziesz szczegóły robienia idealnego drożdżowego ciasta.      Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone rogale

Rozpustne gotowanie
Placek owocowy 149

SKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800 g jabłek, umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki(...)masła • 40 g cukru trzcinowego • 1,5 łyżeczki cynamonu • 50 g biszkoptów, pokruszonych PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie równe części, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Farsz: W garnku rozpuszczamy

KUCHNIA POLSKA
Ciasteczka miętowe 202

temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie ok 25-30 sztuk Składniki * 1 szklanka mąki pszennej (musiałam dodać więcej) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru pudru (dodałam 3/4 szklanki) * 1/2 szklanki gorzkiego kakao(...)jajka * 1/4 szklanki topionego masła (ok. 80-100 g) * od siebie dodałam jeszcze szczyptę pieprzy cayenne - nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach

sierotka maRysia w kuchni
Focaccia z pieczarkami, cukinią i pomidorem 130

odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski. Pieczarki, dokładnie oczyszczone dzielimy na mniejsze kawałki. Na wyrośnięte ciasto wykładamy warzywa. Oprószamy solą, do smaku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C. Pieczemy przez 25 minut. Upieczone studzimy. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowy ślimak z jabłkami i cynamonem 212

nich gniazda nasienne. Kroimy je do rondelka w nieduże plastry, posypujemy cukrem i cynamonem. Dusimy na małym ogniu aż do delikatnego zmięknięcia owoców. Studzimy. Kiedy ciasto wyrośnie. Uderzamy w nie pięścią i dzielimy na 4 części. Wykładamy okrągłą tortownice papierem do pieczenia.  Każdą z 4 części ciasta wałkujemy w na długi pasek o szerokości ok 5 cm i smarujemy

ChilliJemy
Jagodzianki 215

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę. Przez chwilę ponownie je wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę, która dzielimy na 17 mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Biszkopt z Advocatem 195

Coś słodkiego na niedzielę. Delikatny biszkopt z kremow ą mas ą o smaku advocata i bit ą śmietan ą zrobiony na podstawie przepisu na ciasto słonecznikowe ( przepis ) . Słodka jesienna rozpusta. BISZKOPT z ADVOCATEM Składniki: (forma 25x30cm) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyż eczka proszku do pieczenia

Bon appetit mon amie
Ciasto z sezonowymi owocami 140

Pyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie.   Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka

Kucharzyca
Cytrusowe ciasto 138

Uwielbiam ciasta intensywnie cytrynowe. Jak dla mnie mogą być nawet bardziej kwaśne niż słodkie. Kiedyś dzieliłam się z Wami przepisem na ucierane ciasto z cytrynowym cukrem —>KLIK a dziś przedstawiam deser nie tylko z cytrynką. Znalazły się w nim także limonka, pomarańcza i grejpfrut. Przepis pochodzi z przepięknie wydanej książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Ja dodałam

Mienta blog
DROŻDŻÓWKA SEROWA Z JABŁKAMI 211

ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE I CYNAMON GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI I NACINAMY NOŻEM PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY(...)BĘDZIE CAŁA BLASZKA PIECZEMY W 170 STOPNIACH OK 45 MIN, JA UŻYŁAM KWADRATOWEJ  BLASZKI 24 CM,ALE MOŻE BYĆ TEŻ TORTOWNICA 30 CM PO UPIECZENIU,JESZCZE CIEPŁE CIASTO POLEWAM LUKREM ZE ZMIESZANEJ ŚMIETANY ,CUKRU PUDRU I SOKU Z CYTRYNY I GOTOWE SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Domowa Pizza wersja od A do Zet 157

ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy na 2 lub 3 części i wyrabiamy z każdej z nich osobny placek na pizze. Najlepiej rozwałkować je wałkiem do ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość

Smakowy Raj
Ciasteczka maślane (najlepsze!) 133

mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypujemy mąkę do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto się zbytnio lepi, dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie i lśniące. Dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto na grubość

KasiekGotuje
Baklava 391

mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana jest przepisem z bloga 'Gruszka z fartuszka'. Zapraszam do pieczenia!Składniki na około 15 kawałków Baklavy:250 g ciasta filo150 g orzechów włoskich100 g migdałów100 g masła, najlepiej klarowanego2 łyżeczki cynamonu1/4 szklanki cukruSłodki syrop, wersja 1:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki wodyskórka z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka(...)pomarańczy1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)Dodatkowo:posiekane pistacje do posypaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINCZAS PIECZENIA: 25 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Orzechy drobno siekamy, mieszamy z cynamonem i cukrem, dzielimy na trzy równe części. Ciasto filo docinamy do rozmiarów naszej foremki (ja miałam foremkę 17x30, każdy płat ciasta wystarczyło podzielić na 4 części, wyszły mi 24 kawałki). Masło topimy w garnku.2. Foremkę

My Culinary Art