ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:230/616)

Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 193

kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka 10dag masła(...)Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy na 8 równych części. Po środku najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy

ChilliJemy
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 649

zeszłą niedzielę my jako pasjonaci gotowania i zarazem członkowie Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna zorganizowaliśmy już 3 edycję, najsmaczniejszego pikniku kulinarnego na Opolszczyźnie. - ŻARŁOSTACJA (NA NASZYM FAN PAGU MOZNA ZOBACZYĆ CAŁĄ GALERIĘ ZDJĘĆ Z IMPREZY). Przygotowania trwały miesiącami, żeby tylko stworzyć na ten dzień, sprzyjające warunki do spędzania lata w mieście Była happie fotobudka, warsztaty winiarskie, kawowe, piwowarskie, dietetyczne, slow food(...)którym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :) Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200

Bon Appetit Małgorzaty
Podwójnie czekoladowa tarta 377

Niedziela! I zbędnych słów nie potrzeba. Jako dzisiejszy deser podczas rodzinnego obiadu na moim stole pojawi się tarta czekoladowa, a właściwie podwójnie czekoladowa tarta z bitą śmietaną. Słodycz do potęgi! Czego chcieć więcej? Chyba tylko pysznej świeżo parzonej kawy. i odpoczynku do poniedziałku i regeneracji sił. A siły mi się przydadzą, ponieważ rozpoczynam na studiach nowy semestr. Poza(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy

Słodkie Przyjemności
Calzone- czyli chlebek z farszem. 143

wyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). 3.Po wyznaczonym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy  na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm.  4.Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 408

masa makowa i przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy wszytko razem. Ciasto jest bardzo smaczne , trochę świąteczne, ale nie trzeba czekać do świąt, warto to ciasto upiec sobie po prostu na niedzielę i zachwycić gości. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na ciasto (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 26cm): 6 jajek (żółtka

Kawa z mlekiem
Migdałowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą 191

sprawił, że mam ogromną ochotę do niego wrócić... Słodko-kwaśne ciasto, soczyste i wilgotne - czy może być coś lepszego na pociechę po słonecznej sobocie, gdy w niedzielę niebo zasnuwają ciężkie, ołowiane chmury..? Ciasto rabarbarowe z białą czekoladą i migdałami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 225 g miękkiego masła 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lasagne 188

beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Warstwa serowa: mozzarella parmezan Makaron: Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość

Wrzosowa Polana
Ślimaki cynamonowe, kanelboller 174

ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Ciasto wyjmujemy z miski na stolnice dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na prostokąt około 50 na 52 cm. Na jedną część ciasta wylewamy cynamonowe nadzienie. Przykrywamy drugą częścią ciasta i zwijamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 155

Wolna niedziela? U mnie tak nie do końca, jadę dziś się pobawić z dziećmi ;) A poza zabawą będą też warsztaty kulinarne! Czyli zapowiada się bardzo fajnie, mam nadzieję, że u Was podobnie. Dziś dla Was taka propozycja, bardzo na czasie, tak sądzę. Zapraszam na drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Częstujcie się!"Składniki:jajkożoltko15 g drożdżyszklanka mleka75 g masła2 łyżki(...)czasie przygotowujemy kruszonkę - masło z cukrem i mąką zagniatamy tworząc małe okruszki. Wstawiamy do lodówki na okł 30 minut.Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Kroimy na ćwiartki i odstawiamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i ugniatamy, co jakiś czas podsypując mąką do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk.Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki tworząc male bułeczki

Słodkie Przyjemności
Ziołowe paluchy z serem żółtym 136

minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, wodę oraz olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagniatamy, dzielimy na małe kawałki i formujemy z ciasta wałeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ser żółty

Bajeczna Kuchnia
Ciasto chlebowe z jagodami 151

pozostałą wodę. Dodajemy sól, olej, wyrośnięty rozczyni stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.Do naszego ciasta potrzebujemy ok. 20 dkg jagód.   Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na dwie części.Z jednej upieczemy chleb a z drugiej ciasto z jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3.   Ciasta układamy w odpowiednich

Maminek kulinarny
ślimaki czyli deser po francusku:) 264

have" tym bardziej zaskoczyła mnie ta oszczędność w kruchym cieście. No trudno, jak eksperymentować to na całego więc wzięłam się do dzieła. Wszystko poszło zgodnie z przepisem, zagniotłam ciasto, podzieliłam je na dwie części, ciemną i jasną i chyba właśnie w tym momencie przeszłam na ciemną stronę mocy. Ciasto okazało się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Najlepsze bagietki pszenne 167

objętość Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką, ciasto składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy wałek, który dzielimy na 3 części.,Z każdej części ciasta formujemy wałek, który zwijamy spiralnie trzymając jednocześnie za oba końce. Bagietki układamy na papierze do pieczenia, z którego formujemy jakby 3 rynienki, tak aby bagietki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 174

przy czym sukienkę zamieniłam na spodnie o godzinie dziewiętnastej. Było bosko!  I tak, nie krępujcie się - możecie mi zazdrościć. Tak naprawdę sama sobie zazdroszczę, bo okazało się, że niedziela była jakimś cudownym wyjątkiem. Teraz jest znów chłodno i pochmurnie, a gdy piszę te słowa, ewidentnie zbiera się na deszcz.  Nie tracący optymizmu i ducha C. stwierdził(...)mleka i trzy łyżki mąki. Wymieszać, żeby nie było grudek, odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, jajka, pozostały cukier i mleko. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z serem i jeżynami 169

mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajka, żółtko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. W każdej bułeczce przy

Wędrówki po kuchni