ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:233/616)

Tarta tatin 153

jabłek 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny 50 g masła ciasto francuskie Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki , cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny wkładamy na patelnię i smażymy aż powstanie płynny karmel , następnie dodajemy jabłka i mieszając prażymy je w karmelu ok 10 min aż sok odparuje. Jabłka układamy w szklanej formie , na wierzch

Gotowanie jest łatwe
Sernik z brzoskwiniami 189

sera 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Beza: 5 białek 1 kisiel wiśniowy  1 szklanka cukru Dodatkowo: brzoskwinie z puszki Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy  i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy na godzinę do lodówki. Drugą częścią wylepiamy blaszkę posmarowaną masłem i posypan ą bułką tartą. Pieczemy około 10 minut

Pyszności Słodkości
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 172

inny dodatek lub jego proporcję. Niebagatelny wpływ ma mąka. Podane proporcje dotyczą keksówki o wymiarach (26 x 8 x 7) cm. To baza, by ciasta było w sam raz. Chleb piekę raz w tygodniu w niedzielę. Ma wystarczyć do czwartku. Proszę to traktować jak propozycję do zmian dostosowanych do własnego smaku.   W sobotę wieczorem do garnka wsypuję: pół łyżeczki(...)dawały się mieszać łyżką. Więcej wody potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia.   W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I odstawiam

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 175

niemal całkowicie odparuje, studzimy (jeśli masa nie jest wystarczająco słodka można dosłodzić ją 1-2 łyżeczkami cukru). Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, a następnie każdą połówkę dzielimy na dwie części.       Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na placek o wymiarach 24x24 cm. Na cieście rozkładamy nadzienie pozostawiając

Rozpustne gotowanie
Rogale z makiem i pigwą 145

jest gęsta. Dodaje też śmietanę w zależności od konsystencji, żeby masa nie była za rzadka. Dodaję skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i jako ubite z pudrem na końcu. Ciasto rozwałkowuję na koło i dziele na osiem części. Na każdej układam masę makową, na to pigwę i zwijam w rogala. Układam na blaszce do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem

wesoła kuchnia
Calzone z szynką i papryką 154

szynki cebula papryka ser gouda ser pecorino Cebulę i paprykę dość drobno kroimy i dusimy na patelni. Goudę kroimy w plastry/kawałki, pecorino ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto z przepisu na pizzę dzielimy na 6 części. Trzy części posłużyły mi na te właśnie calzone, a pozostałe trzy na calzone ze szpinakiem. Weźmy zatem te 3 części i rozwałkujmy na cienki

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem 299

pyszne ciacho . Z owocami, rabarbarem na kruchym spodzie z masą serową i kruszonką, rewelacja!. Smakuje wyśmienicie, w sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki Post Ciasto z rabarbarem, truskawkami i serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
MANICOTTI TUNISIEN 154

bliżej do Wielkiej nocy. Ale to od jutra ;) Dzisiaj jeszcze harce, hulanki, swawole...i dobre jedzenie. Oprócz śledzi, koniecznie coś słodkiego. Manicotti tunisien, to pyszne róże, z ciasta podobnego do faworków. Przepisem dzielę się z Wami, dzięki Pani Marii z Klubu kolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :)   SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka(...)masła 2-3 łyżki czystego alkoholu miód sok z cytryny woda różana migdały  A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki

Kuchnia w opałach
Chałka 117

Składniki: (szklanka 250 ml) Rozczyn: Drożdże 25 g Cukier łyżka Mąka pszenna tortowa łyżka Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto właściwe: Mąka pszenna tortowa 500 g Mleko letnie 1/2 szklanki Masło 70 g Cukier 60 g jajko + jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem Sól szczypta Kruszonka: Masło 30 g Cukier 30 g Mąka pszenna tortowa 60 g Przygotowanie: W misce mieszamy(...)Ciasto jest elastyczne i  ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierać w dłoniach do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Wyciągamy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy

Kulinarne przygody
Ciasto czekoladowe z wiśniami 279

kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” 😉 Świetnie wieńczy całe dzieło. Te czekoladowo-wiśniowe […] Artykuł Ciasto czekoladowe z wiśniami pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Tarta z brokułami i serem pleśniowym 140

sama co wyrabialiśmy w niej ciasto) i wrzucamy do środka jajka, śmietanę i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Mamy jeszcze trochę czasu więc dzielimy brokuła na małe różyczki. Jak ciasto nam się zrobi to wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nim uduszoną cebulę i różyczki brokułu. Całość posypujemy pokruszoną (czy raczej rwaną, bo kruszy się słabo) gorgonzolą

Marder&Marder Manufacture
CIASTO "PLEŚNIAK" 210

Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe.  Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama.  Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki

Zrób to smacznie
Adwokatowe pączki na krupczatce 170

obrotach ok 10 minut. Gotowe przekładamy do wysmarowanej oliwą, czystej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok jedną godzinę (w cieple, pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką krupczatką. Dzielimy na 20 części i wyrabiamy gładkie, okrągłe pączki. Możemy także ciasto rozwałkować na grubość ok 1.5cm i wycinać pączki szklaneczką. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
TORCIK TRUSKAWKOWY 121

Niedługo Dzień Mamy. Jakie danie najbardziej kojarzy Wam się z mamą? Dla mnie to wszelkiego rodzaju ciasta, które były pieczone na niedzielę czy torty skrupulatnie przygotowywane na urodziny. Miałam to szczęście, że urodziny przypadają mi latem więc na targach zawsze był wysyp owoców. Dlatego ja na Dzień mamy też przygotowuje coś słodkiego. Jaka potrawa kojarzy mi się więc z mamą(...)Torcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie. Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki

Kuchnia w oparach
Sernik z budyniem czekoladowym 370

dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny * pół szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: * litr mleka * 3 budynie czekoladowe Masa serowa: * 4 serki waniliowe (Garwolin(...)kostki margaryny * 2 żółtka * 1 budyń śmietankowy * pół szklanki cukru pudru - dodałam tylko 1/4 szklanki gdyż serki były bardzo słodkie od siebie dodałam * łyżka esencji waniliowej Do dzieła!!! Z podanych składników na ciasto zagnieść je i wyłożyć blachę. Odstawić do lodówki. Ugotować 3 budynie w litrze mleka. Gorący budyń wylać na ciasto - odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem

sierotka maRysia w kuchni