ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:232/616)

lekki sernik 352

pierwsze 10 minut. Następnie do piekarnika wkładamy naczynie z litrem letniej wody, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50-55 minut.  Upieczone ciasto całkowicie studzimy a następnie dzielimy na porcje i podajemy

Miód i pieprz
Ciasteczka jak z McDonald's 226

Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej cytryny, zasypać cukrem i cynamonem. W trakcie gotowania, ciągle mieszamy aby skrystalizowany cukier albo jabłka się nie przypaliły. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 12 części. Na każdym kawałku układamy dwie łyżeczki schłodzonego farszu i szczelnie zamykamy, tworząc małe ciasteczka.  Smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do 180`C przez

Słodkie Przyjemności
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 181

ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę i odstawić jeszcze na pół godziny.  Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwile ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy na 12 równych kawałków  ( u mnie po 76 g każda )  i formujemy okrągłe bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

Wypieki Rene
Orkiszowe bułki z makiem i sezamem 156

wyrośnięcia . Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy , 10 minut robotem, 15 minut ręcznie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny do wyrośnięcia . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie przez chwilę i dzielimy na 9 porcji ( można na 12 jak chcemy więcej a mniejszych bułek) Ręce smarujemy olejem i formujemy bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robimy nacięcia

Wypieki Rene
Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 187

odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W tym czasie robimy kruszonkę ,mieszamy składniki ugniatając ręcznie, zawijamy w folię i dajemy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę  i dzielimy na 12 części po ok 85 g ,ja podzieliłam na 14 bo miały być bułki :) dlatego jedna chałeczka jest z 5 pasm :) Formujemy wałeczki

Wypieki Rene
Świderki cynamonowe 237

dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut. Na końcu przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie ok 5 min. Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 15 części.  Z każdej części formujemy wałek ok 30 cm. Każdy wałek obtaczamy w cukrze z cynamonem, a następnie skręcamy w świderek. Świderki przekładamy

Panda i jej świat
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 191

czekoladę. Wyrabiamy na stolnicy (możemy troszkę podsypać mąką. Robimy długi na ok 40cm wałek. Drugą część (bez czekolady) również raz jeszcze wyrabiamy i robimy taki sam wałek. Ciasto zlepiamy ze sobą i dzielimy na 5-6 kawałków.   3. Każdy wałek rolujemy na cienki i dł. na ok 30cm pasek. Zwijamy na środku na supełek, a następnie podwijamy jeden

Kuchnia w czekoladzie
Nocne bułeczki 127

czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty, przekładamy do miski wysmarowanej dokładnie olejem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wykładamy ciasto na obsypany mąką blat. Dzielimy na 12 części. Każdą część formujemy w bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem

Gotowanie moimi oczami
Kruche z kokosem i jabłkami 213

zrobiłam ;) Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a  pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek

Cynamonowe szczęście
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE 153

łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę i budyń waniliowy przesiewamy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - mieszamy. Do miski z produktami sypkimi dodajemy zimną margarynę, która dzielimy na małe kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy dowolne

Ciastka - domowe słodkości
Chlebki manakeesh z zaatarem 118

miksera przez 6-7 minut. Pod koniec dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHE CIASTECZKA Z CHAŁWĄ 164

łyżek cukru pudru  1 jajko Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową i czekoladową, margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut

Ciastka - domowe słodkości
Bułeczki jogurtowe. 152

rano, należy od razu po wyrobieniu ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, a później postępować tak jak poniżej.       Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 16 części i formujemy kształtne, okrąglutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie

Rozpustne gotowanie
Rolada z poziomkami 164

Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Bułki orkiszowe 124

być takiej konieczności. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka/kilkanaście sekund znów wyrabiamy ciasto żeby je odpowietrzyć i dzielimy na 8 części. Mały przerywnik: zgodnie z obietnicą złożoną na początku wpisu właśnie otwieram trzecie piwo :) A jak już podzielimy na te 8 części to formujemy

Marder&Marder Manufacture