zrobiłam ;) Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek
Cynamonowe szczęściełyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę i budyń waniliowy przesiewamy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - mieszamy. Do miski z produktami sypkimi dodajemy zimną margarynę, która dzielimy na małe kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy dowolne
Ciastka - domowe słodkościmiksera przez 6-7 minut. Pod koniec dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i posypujemy
Kulinarne przygody Gatityłyżek cukru pudru 1 jajko Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową i czekoladową, margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut
Ciastka - domowe słodkościrano, należy od razu po wyrobieniu ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, a później postępować tak jak poniżej. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 16 części i formujemy kształtne, okrąglutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie
Rozpustne gotowanieJeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej
Wiem co jembyć takiej konieczności. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka/kilkanaście sekund znów wyrabiamy ciasto żeby je odpowietrzyć i dzielimy na 8 części. Mały przerywnik: zgodnie z obietnicą złożoną na początku wpisu właśnie otwieram trzecie piwo :) A jak już podzielimy na te 8 części to formujemy
Marder&Marder Manufacturetroszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany mąka blat. Dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy podłużną bułkę. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, dodatkowo posypanym mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy
Marder&Marder ManufactureCiasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut do 1 godziny. Po drugim wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na dziewięć części. Każdą spłaszczamy dłonią i nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury. Zamykamy bułki, układamy je zamknięciem do dołu, na kształt kwiatka w blaszce wyłożonej pergaminem
Garniec Magaliezobaczyłam to zdjęcie , wiedziałam, że przyjdzie taki dzień kiedy się z tym zmierzę! Wygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Dosłownie chwilę trwają przygotowania ciasta, ale klucz do udanego dzieła to pieczenie - nie za długo, nie za krótko. Potem delikatne wyciągnięcie z piekarnika, odwrócenie na talerzyk i wstrzymanie oddechu, żeby ładnie z foremki wyszło! Ciastko jest mocno
Plate of JoyCudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz na niedziele . składniki na 4 porcje masa owocowa 1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru
Smakowite Daniawody i włożyć do niego owinięte ciasto, kiedy wypłynie będzie gotowe do robienia dalszej pracy. Ciasto należy odwinąć, delikatnie podsypać mąką i przerobić, kolejno rozwałkować. Ja wałkuję ciasto na kształt okręgu i dziele sobie je na trójkąciki, następnie na każdego nakładam porcję nadzienia i zwijam od tej najszerszej strony. Gotowe rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy jednak
Krakowskie smaki Aniostatnim czasie na blogu troszkę ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)SKŁADNIKI (na 12 sztuk)100 gram miękkiego masła1/2 szk. cukru1 i 1/2 szk. mąki1/2
Magiczna kuchnia Dariilnianą ściereczką aż do wyrośnięcia. (My tym razem ciasto odstawiłyśmy na 12h do lodówki, ale nie jest to konieczne i wystarczy ok.1h w ciepłym miejscu)Gdy kula ciasta drożdżowego podwoi swoją objętość dzielimy ją na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki. Na rozwałkowanej powierzchni wykrawamy krążki o średnicy
Symfonia Smakównaoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę (czasami to zajmie krócej, czasami dłużej) – aż ciasto podwoi swoją objętość.Po wyjęciu z miski, odpowietrzamy ciasto zagniatając kilka razy i dzielimy je na dwie równe części.Z każdej części formujemy mały bochenek – około 15 cm średnicy i układamy oba bochenki na naoliwioną blachę.Przykrywamy przezroczystą folią
UgotujmyTo.plJak wiecie będąc na diecie bezlaktozowej muszę nie tylko unikać wielu rzeczy , ale też szukać zamienników tych podstawowych , które codziennie goszczą na moim stole.Od pewnego czasu
Ostra na SłodkoOstatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez
Ostra na SłodkoCiasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy
Moje pyszne gotowanietłuszczem, np. margaryną.Na ciasto wsypujemy prażoną cebulkę(ilość według uznania).Cebulkę można też dodać wcześniej, w trakcie wyrabiania ciasta. Składamy ciasto i zagniatamy na stolnicy razem z cebulką. Formujemy wałek, dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek. W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki
Maminek kulinarnysmak dzieciństwa, mam nadzieję, że dla większości z Was miłe wspomnienia. Ja pamiętam, że budyń i kisiel gotowało się u mnie w domu bardzo często, a ciasto piekło się tylko na niedzielę. Teraz pomału i kisiel i budyń odchodzi w zapomnienie, a szkoda bo to szybki i bardzo smaczny pomysł na popołudniowy deser ... Składniki: (na 6 szklaneczek) 2 budynie
Walijskie Pichceniewstawiamy do lodówki. Po godzinie, kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, musimy je lekko odgazować i ponownie wstawić do lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki.Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy
Kulinarne przygody Gatitymieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, po czym dzielimy je na 11 części i formujemy bułeczki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik
Kulinarne przygody Gatitywięc po rozum do głowy i postanowiłam spróbować swoich sił jako piekareczka. Znalazłam doskonałą stronę z przepisami na różne rodzaje bułek i oto moje dzieło :) Szczęśliwa 13 ;) Przepis na ciasto: drożdże rozpuściłam w 2 szklankach letniej wody dodałam 2 szklanki mąki, wymieszałam i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 min) 3 łyżki masła rozpuściłam
bastalenajedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak
Bernika - moj kulinarny pamietnikpiekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.Pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała100g rodzynek (+1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy i/lub cytryny lub otwarta skórka ze świeżej pomarańczy i/ lub cytryny (według uznania) Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub malakserem i dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3, po czym mniejszą część wkładamy do lodówki, a większą częścią wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem
Smakowy Rajmiejsce. Ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść, podzielić na 4 lub 5 kawałków i każdy wałkować na okrągły placek, który dzielimy na 8 części.Na każdą część ciasta ułożyć wiśnie, posypać cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią, zawijać i odstawić do ponownego wyrośnięcia na min. 10 minut. Następnie rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec
In my kitchenPrzy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:) Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki cukru Masa serowa
Wanilia i Kardamonpowinno się też dawać wyrabiać łyżką. Wyrabiać ok. 10 minut do pojawienia się pęcherzy powietrza. Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na noc. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Mój zakwas był rozleniwiony ostatnio, więc ciasto
Weekendy w domu i ogrodziezimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: kilka szparagów kilka pomidorków koktajlowych 5 g startego parmezanu 5 łyżek jogurtu bałkańskiego (można zastąpić śmietaną) Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim foremkę i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być
sierotka maRysia w kuchnisię też dawać wyrabiać łyżką. Wyrabiać ok. 6 minut do pojawienia się pęcherzy powietrza. Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Piec 1,5 godziny
Weekendy w domu i ogrodziebarbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką.Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę i mąkę.Na końcu dodajemy olej, wyrabiamy(...)odrobiną soli i pieprzu.Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części.Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty.Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia. Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory
Maminek kulinarnyminut powtarzamy jeszcze dwukrotnie, po czym odstawiamy przykryte ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy odgazować uderzając ręką w jego środek. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 części i formujemy z nich kule. Podłużny koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, popsujemy ją mąką i układamy na niej dwie chlebowe kule blisko siebie
Kulinarne przygody Gatityprzepis trafiłam w jednym z ostatnich numerów "Życia na gorąco" i od razu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta i świetnie komponujących się śliwek z masą budyniową. Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto
Pasja Smaku