ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:249/616)

Zdrowe FIT brownie buraczane i konkurs "Moc na talerzu" 193

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż lekko urośnie i zacznie stawiać opór przy dotyku, czyli ok 25-30 min. Zostawiamy do ostygnięcia na kratce - całość dzielimy na 12 kawałków :) Pycha! 1 porcja ciasta to ok. 119 kcal, 10 g tłuszczu, 3 białka, 24 g węglowodanów, 1 g błonnika Jak wspomniałam na początku, wraz z  Wydawnictwem Laurum  mamy

Moje Kuchenne Rewelacje
JABŁKOWE RÓŻE OTULONE CIASTEM DROŻDŻOWYM 195

jeszcze twarde i sprężyste. Pilnujemy żeby się nie rozgotowały. Następnie na chwilkę wrzucamy do zimnej wody i odcedzamy na sitku. Odstawiamy do wystudzenia.  CIASTO: Ciasto wyciągamy z miski i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 24 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok: 20/8 cm Na górną połowę rozsmarowujemy nadzienie, posypujemy cynamonem i nakładamy plasterki jabłek, tak żeby nachodziły

Pani na deser
Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym. 428

Takie ciasto,było u nas w zeszłą niedzielę. Kakaowy biszkopt, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :) Możecie je zrobić na herbatnikach, lub biszkoptach, jeśli nie chcecie włączać piekarnika.  Ja jestem uzależniona od pieczenia, także mój piekarnik chodzi, nie zważając na upały :) Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)truskawkowe 3/4 szklanki wody Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15-20 minut. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia

Agusiowe smakołyki
Sernik jogurtowy pieczony. 214

pokrojoną, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy, aż żółtka wstępnie połączą się z resztą ciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Rozpustne gotowanie
Bożonarodzeniowe ciasteczka 294

chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą za pomocą miksera zawartość obu misek ze składnikami na ciasto, a następnie wyrabiamy bardzo szybko ręką. Całość dzielimy na 3 części, wkładamy do foliowych woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20 min.Wyciągamy jeden woreczek z ciastem i rozwałkowujemy ciasto na placek grubości

charlotte gotuje
Idealna kremówka 216

wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami o tej samej wielkości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Odstawiamy(...)mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Na ostudzony francuski blat wykładamy krem a następnie przekładamy drugim blatem - lekko przyciskamy aby masa się wyrównała. Ciasto pozostawiamy w formie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - najlepiej na całą noc. Gotową kremówkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową 208

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy. 2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. 3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo(...)chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową, smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym. 7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 379

wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.  Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem(...)blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć

Czerwona Porzeczka
Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką 347

piękną, słoneczną niedzielę zapraszam na pyszny torcik ananasowy z galaretką. Już jeden kawałek zachwyci Wasze podniebienia. Torcik jest lekki, orzeźwiający i doskonale smakuje. Idealny na upalne dni.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)żółtej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa budyniowa: Z mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernikowe muffinki z fasoli 180

Leniwa niedziela? raczej nie, dość wczesna pobudka, żeby móc zjeść spokojnie i bez pośpiechu śniadanie,  szykowanie się na pociąg, a potem marsz na dworzec, co przy tak słonecznej pogodzie było dla mnie przyjemnością (mimo ciężkiego plecaka). Dopiero co zasiadłam do komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki(...)następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ZIMOWE RAFAELLO 192

kawy i herbaty. Jeśli ktoś lubi połączenie ciast z dodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;) Składniki: 2 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 2 łyzki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej,   1 cukier waniliowy, 1 szkl cukru, 30dag(...)ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wiesz jak łatwo można pokroić ciasto? #beko podpowiada #ciastojakzobrazka

Słodki Zakątek
Tatraletki limonkowe 189

dżemy z czarnej porzeczki Ciasto:  125 g masła 80 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1 szczypta soli. Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do foremek na tartinki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, który obciążamy

Bon appetit mon amie
Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem 234

ciasto, które będzie klejące. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Dzielimy na dwie części, formułujemy walce i przekładamy do dwóch form. Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią i nacinamy nożem (ja specjalnie kupiłam nożyk modelarski który

Moniki Smakołyki
Szybkie ciasto biszkoptowe z jabłkami 5363

się ochotę na ciasto, ale nie chce nam się szczególnie za wiele czasu poświęcić na jego przygotowanie, można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami . Składniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki.  Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam na wierzchu

Kuchnia co dnia
Zielony mech 190

sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonego ciasta ścinamy przyrumieniony wierzch (nie będziemy go używać – można zjeść). Pozostałą część dzielimy na dwie połowy – jedna będzie spodem, druga (pokruszona – wierzchem). Spód ciasta smarujemy dżemem jagodowym. Drugą część kruszymy do miseczki. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz sok z ½ limonki – wyrabiamy robotem na najniższych

mojewypiekiinietylko