ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:245/616)

Pszenne bagietki obtoczone złotym siemieniem lnianym 139

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, spłaszczamy na prostokąt. Ciasto składamy do środka, najpierw od dłuższego boku, później węższego. Tą czynność powtarzamy 3 – 4 razy. Formułujemy wałek, który dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta jeszcze raz zagniatamy jw. Wystarczy  raz wykonać tą czynność. Ciastu nadajemy kształt podłużny o dł. ok. 20 – 25 cm i obtaczamy w siemieniu lnianym

Moniki Smakołyki
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 224

ciasto, przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Pizze tym razem miałam piec na kamieniu, więc kamień ułożyłam na ruszcie i nagrzałam piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną lekko mąką stolnicę, dzielimy na 2 części, z których formujemy 2 kule, każdą kulę rozwałkowujemy na pizzę o średnicy do 40 cm. Ciasto ukłądamy na cienkiej drewnianej desce , ale można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone z mięsem i warzywami 108

złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Ciasto, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą

Smaczne Potrawy
Snickers-niesnickers 108

Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto dyniowe z miodem, orzechami i kremem mascarpone 177

cukrem pudrem, aż zesztywnieje. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy włoskie drobno kroimy, dodajemy do kremu, mieszamy *** *** Krem dzielimy na trzy części. Pierwszy blat ciasta smarujemy pierwszą częścią kremu *** *** Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy drugą częścią kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu po całości ciasta, także po bokach. Całość obsypujemy przygotowanymi

Blog z Apetytem
Parówki w cieście. Pożywna przekąska nie tylko dla dzieci 146

szczyptę soli. Następnie dodajemy mleko owsiane i łyżkę oleju. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę wyrosło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, a następnie dzielimy go na 8 części. Na szerokim końcu każdego z trójkątów układamy przecięte na pół parówki i zawijamy. Na koniec ciasto można posypać sezamem. Parówki w cieście wkładamy

Dieta bez mleka
Ciasto pełnoziarniste z owocami. 207

pełnoziarniste ciasto z owocami. Do tego ciasta można użyć takich owoców na jakie akurat mamy ochotę. Mogą być też mrożone, to nie przeszkadza! a więc do dzieła bo weekend tuż tuż ... Składniki na ciasto; 150 g miękkiego masła szczypta soli morskiej  Skworcu 120 g cukru trzcinowego  Skworcu 4 jajka 4 łyżki mleka 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki

Radość kipiąca uśmiechem.
Burrito z wołowiną i guacamole 144

wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się

Pichceniomania
Sprawdzony przepis na domową meksykańską tortillę 98

wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest to bardzo proste, już po chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się

Pichceniomania
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 142

Dodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy olejek waniliowy i wsypujemy wiórki kokosowe, po czym miksujemy jeszcze przez kilka minut. Masa gotowa :) Gdy ciasto upiecze się, zostawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 warstwy. Warstwy przekładamy kremową masą, ostatnią warstwę także. Na koniec dekorujemy granatem - swą kwaskowością świetnie przełamuje słodycz ciasta :) Smacznego!! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babeczki w paseczki 176

mieszamy. Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksujemy. 1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niego kakao. Do pozostałych 2/3 ciasta dodajemy 4 łyżki mąki,  miksujemy i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pomarańczowy barwnik  i mieszamy do uzyskania  jednolitego koloru. Uzyskaliśmy trzy kolory ciasta. Do foremek wlewamy cienkie warstwy

Maminek kulinarny
Słodka pychotka 192

takich samych rozmiarach. Następnie ciasta smarujemy dżemem.  Ubijamy białka na sztywno i dodajemy o trochu cukru pudru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę dzieli na pół i wylewamy na dwa ciasta.  Jedną z nich posypujemy migdałami, będzie służyć na wierzch ciasta. Obie brytfanki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. (można ciasta podpiec przez 15 minut zanim nałoży

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizza na razowym spodzie 166

wodą cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i rozczyn, a na końcu w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy i i dzielimy na 3 "bułeczki". Smarujemy je lekko oliwą, aby nie wyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę

Blondynka Gotuje
Orkiszowa chałka nadziewana dżemem 157

cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut. Do mąki rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie dzielimy je na 3 części i tworzymy z nich długie wałeczki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy łyżką dżemu oraz posypujemy mieszanką suszonych owoców. Zwijamy jak roladkę, ponownie tworząc

Mienta blog
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 140

Albo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu dom staje się domem ... Pewnej niedzieli, przed wyjazdem do szkoły, upiekłam ciasto. Aromatyczne i pyszne, pełne śliwek i fig. C. popatrzył, powąchał, spróbował. I spytał, czy jest bez glutenu. Spojrzałam na niego lekko spłoszona; nie - odpowiedziałam zgodnie z prawdą

Pożeraczka, czyli raz adobrze