ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:253/616)

Brioche z miodem - najlepsze bułeczki 137

minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy okrągłą blaszkę masłem.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Następnie dzielimy je na 8 równych części. Z których formujemy kule i układamy na blaszce. Żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką wody smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym 296

Czas na nowe dzieło z truskawkami :). Zapraszam na smaczny, jogurtowy tort z truskawkami i bananami. Lekko cytrynowy, waniliowy, nie za słodki. Smak jogurtu dodaje lekkości, krem nie jest za mdły. Tort jest duży, wysoki, ponieważ kremu w torcie jest dosyć sporo, więc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza).     document.createElement('video(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Sernik czekoladowy z wiśniami 215

przepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)połowę porcji wiśni. Na wiśnie wylewamy kolejną 1/3 masy i wykładamy resztę wiśni. Na wierzch wylewamy pozostałą część masy serowej i wyrównujemy powierzchnię. Do szczelnej blaszki wstawiamy tortownicę z ciastem i wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120° C i pieczemy jeszcze

mojewypiekiinietylko
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 157

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie! To ciasto to dla mnie taka nieco słodsza wersja chałki dyniowej. Jest naprawdę pyszne, cudownie pachnie cynamonem i pomarańczami. Dziś rano zjedliśmy połowę na śniadanie ;) Przepis znalazłam na blogu „Tak sobie pichcę

Mienta blog
Drożdżówki z kurkami 132

czubricę, przyprawę grecką, sól i ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję olej. Ciasto nie może być za rzadkie. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i dzielę  na osiem części. Z każdej formuję kulki i układam je na blaszce wysmarowanej, odstawiam do wyrośnięcia.Za pomocą szklanki robię wgłębienie, w cieście,  smaruję

wesoła kuchnia
Protein pancakes! 158

jajko 1 łyżka płatków owsianych górskich (pamiętajcie, mają niższy IG niż instant) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek wody dla uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Dodatki: jogurt naturalny owoce sezonowe Do dzieła: Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pozostałe składniki (woda na końcu) i mieszamy,  aż do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej ciasto naleśnikowe

Spektrum Smaku
Słodka tarta rustykalna z brzoskwiniami 177

Magda Szybkie do zagniecenia ciasto, proste wykonanie,a efekt i smak spektakularny to na pewno moja słodka tarta rustykalna. Wygląda bardzo domowo, smakuje rodem z nieba, pachnie latem – deser idealny do popołudniowej kawy. W tym sezonie z moim ulubionym owocem – brzoskwiniami, soczystymi, słodkimi i bardzo uniwersalnymi. Składniki (na dużą tartę): szklanka mąki i jeszcze 2 łyżki 2 łyżki(...)tego dodajemy jajko oraz mleko i wyrabiamy na jednolite, zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na chwilę do lodówki.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy dwa duże arkusze papieru do pieczenia, między którymi będziemy wałkować ciasto.   Przygotowujemy brzoskwinie – myjemy, osuszamy owoce i dzielimy na ćwiartki, które następnie przekrawamy na pół. Wkładamy do miski i dodajemy

Smaczna Strona
Bananowa chmurka 514

swoich wypieków jakieś „ale”, po przygotowaniu tego ciasta, chodziłam po domu i śmiałam się, że muszę szybko przygotować kolejne na niedzielę, bo to całe zjem sama. O tak! Dawno już żadne ciasto nie zniknęło w takim tempie. Apeluję do wszystkich, którzy jeszcze jakimś cudem nie znają tego ciasta – Upieczcie je, bo jest po prostu

Smaki Na Talerzu
Jagodzianki 261

jagodziankami, czyli bułeczkami drożdżowymi z jagodowym nadzieniem. Jak wyszły? Pewnie domyślacie się, że były pyszne, inaczej nie dzieliłabym się przepisem. Z czystym sumieniem polecam! Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 żółtka 80 g masła 100 g cukru 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże wyjmujemy(...)spożywczą i odstawiamy ciasto na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).  Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy przez chwilę na stolnicy, formujemy kulę, którą dzielimy na 8 równych części (jeśli chcemy zrobić dość duże jagodzianki) lub 16 (jeśli chcemy aby były nieco mniejsze).  Rozpłaszczamy pierwszy kawałek ciasta

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy makaron 155

tego ile tego makaronu chcemy uzyskać :)Składniki:mąkazimna wodaopcjonalnie 1 jajko (u mnie najczęściej robimy bez)1 łyżka olejuPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie rozwałkowujemy je na kształt koła, dzielimy na paski szerokości ok. 5 cm, układamy jeden na drugim, podsypując mąką i zabieramy się na krojenie :) Później już tylko gotujemy w osolonym wrzątku

charlotte gotuje
Pierniczki z dżemem 209

łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu na blaszce do pieczenia. Odciskamy sobie

Kolizje Smaków
Ucierane ciasto z malinami. 172

ciepło i słonecznie, dlatego starałam się spędzić jak najwięcej czasu na powietrzu. Ale na niedzielę by się przydało zrobić jakieś ciacho. Przeszukałam swoje gazetki i znalazłam przepis na ciacho z malinami. Dobrze się składało, bo trochę ich uzbierałam u znajomych. Upiekłam szybkie i proste ciacho. Ciasto jest słodkie, ale słodycz zrównoważył cierpki smak malin. Wyszło ono miękkie(...)lekko wilgotne, a smakowało naprawdę przepysznie. Przepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni ;). Szczerze polecam!   UCIERANE CIASTO Z MALINAMI.           Składniki 3 jajka 125 g cukru 100 g miękkiego masła 50 g mascarpone 2 łyżki likieru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kluski leniwe bezglutenowe 82

mąki ryżowej, wykładamy twaróg, dodajemy sól, robimy wgłębienie w masie i wbijamy w nie jajko. Dodajemy wszystkie mąki i zaczynamy łączyć ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie gładkie, formujemy kulę i dzielimy ją na 3 części. Z każdej formujemy wałeczek i kroimy w poprzek na kluseczki. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy do miękkości przez około

Be Fit Be Strong
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem 104

Dzisiaj dzielę się z Wami recepturą na ciasto na pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie spróbujcie

Izabelawkuchni
Truskawkowa pianka 365

Takie tam proste ciacho na niedzielę z truskawkami moimi ulubionymi owocami. Mogę jeść w każdej postaci truskawy. Ciasto zrobiłam w godzinę. Także można wyczarować coś prostego a zarazem dobrego do kawy. biszkopt: 3 jajka wielkość M 5 łyżek cukru 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska pianka: 500 ml śmietany kremówki 30 % 60 dkg truskawek

wesoła kuchnia