szybciej znikają z miseczki ;)Paluchy krucho-drożdżowe z seremSkładniki:4 szklanki mąki3 dag drożdży1 jajko2 żółtka1 szklanka śmietany2 łyżki smalcu1 margaryna1 łyżeczka cukruser żółtysólkminekkminek mielonybiałka do smarowaniaPrzygotowanie:Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i żółtka, drożdże rozmieszane ze śmietaną i wyrobić ciasto. Całość włożyć na godzinę
Lawendowe Niebokruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy.składniki:200 g masła lub margaryny360 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g cukru pudru2 żółtka60 g tartego maku Back MitNa stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić
Monia miesza i gotujeJedne z moich ulubionych kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują.Delikatne , kruche , waniliowe …. zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych!A różyczki spakowane jako prezent na pewno zachwycą obdarowanego! SKŁADNIKI: * zimne masło – 200 g * mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl * cukier puder – 3/4 szkl * żółtko – 3 szt * sól(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę(jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm. Szklanką wykrawamy krążki jednakowej
Ostra na Słodkojeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je w domu. Składniki to nie problem, gorzej z waflownicą. Szukałam, szukałam i znalazłam. Teraz z radością przygotowuję smaczne i kruche rurki. Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy(...)ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed
Salonik smakówOgórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane
KorniszonkiTe babeczki przygotowywałam rok temu na święta, zupełnie o nich zapomniałam. Teraz niedawno odkopałam zdjęcia i postanowiłam się podzielić z Wami przepisem bo te babeczki nie
Cynamonowe szczęściePyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje
Smaczne ZdroweCo nagle to.. po diable.. niezbyt mi wyszły te babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe.. Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak
Na słodko lub wytrawniecoś słodkiego - kruche maślane ciasteczka robią się w mig, można zatrudnić do tego dzieciak - będą miały zajęcie i coś słodkiego do podjadania. Oczywiście, kruche ciastka można kupić w każdym sklepie... ale nie takie moi drodzy! Tu nie tylko nie ma niepotrzebnych składników, ani sztucznych dodatków, jest dobrej jakości masło, mąka, cukier i cukier waniliowy. Ciasteczka są doskonale kruche dzięki dodatkowi(...)pszennej 120 g zimnego masła 2 łyżki mąki ziemniacznej 1 łyżka cukru wanilowego 2 łyżki cukru pudru Wymieszać suche składniki. Posiekać je z masłem do połączenia i zagnieść gładkie ciasto (można to zrobić w malakserze lub robocie planetarnym). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wyłożyć je na blaszkę wyłożoną
Kulinarne InspiracjeBardzo fajne kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno same jak i przekładane marmoladą. To jedne z ciasteczek które najczęściej piekę. składniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 3 żółtka Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i całość posiekać nożem(...)Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki. Porcjami ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką, wycinać ciasteczka i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 8-10 minut. Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą lub ulubionym dżemem
Mama Gotujetylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 110 g masła 140 g słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka(...)orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można
KucharzycaBardzo lubię kokos, więc dziś upiekłam pyszne ciastka z wiórkami kokosowymi i cukrem kokosowym. Smakują obłędnie, są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Podczas pieczenia w całym domu czuć było zapach kokosu. Idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Składniki na około 20 ciastek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wiórek kokosowych (użyłam Skworcu ) * pół szklanki cukru kokosowego (użyłam(...)Skworcu ) * 1 jajko * 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić blachę z ciastkami i piec je około 15 minut
Zrób to smacznienajczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości, tak więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza(...)znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% / lub crème fraiche 18% - ja go użyłam szczypta soli 35 g świeżych drożdży Dodatkowo
Mój pomysł naNajlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał! Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki śmietany 18% 20 g masła w temp. pokojowej(...)łyżka spirytusu, wódki czy octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) cikier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć folią i wstawić
Słodki ZakątekNajlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał! Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki śmietany 18% 20 g masła w temp. pokojowej(...)łyżka spirytusu, wódki czy octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) cikier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć folią i wstawić
Słodki Zakątek