Wegańskie kruche ciasteczka jaglano-kokosowe, są niesamowite! Składniki: 3-4 ciasteczka 50g mąki jaglanej 10g wiórek kokosowych 20g erytrytolu 30g oleju kokosowego 20ml zimnej wody szczypta proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę jaglaną, wiórki kokosowe, erytrytol, olej kokosowy, proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać zimną wodę. Dokładnie zagnieść. Za pomocą wilgotnych dłoni z ciasta uformować
Truskawkowa Fiestakruche babeczki wypełnione farszem z kiszonej kapusty schowanej pod grzybową kruszonką. Doskonała przekąska na każdą okazję, zarówno jako dodatek do czerwonego barszczu, jak i jako samodzielna przekąska. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania tych tartaletek można także wykorzystać pozostałości wigilijnej kapusty z grzybami lub grochem. Tartaletki z kiszoną kapustą i grzybową kruszonką Składniki: Ciasto
Na kulinarnym poligonieciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche
Sama słodycz i szczypta chiliznikające ze stołu rogaliki. Wypełnione dowolnym nadzieniem rogaliki najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka :) Idealne na poprawę nastroju w te ponure, jesienne dni. Jak pamiętacie ostatnio były kruche rogaliki z musem . Dziś przygotowałam rogaliki z nadzieniem z konfiturą z dyni . Zostało pojedzone bardzo szybko, więc trzeba zrobić dokładkę ;) Składniki na około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej(...)zimnego masła * 2 żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Nadzienie:konfitura z dyni Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt
Zrób to smacznieciasto – a nie jak śmietankowe lody bez maszynki. Nie potrzebna Wam maszynka do lodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem
Karo in the KitchenCiastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu(...)szklanki śmietany kwaśnej • 2 żółtka Dekoracja • 2 białka • cukier kryształ do posypania Wykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość
To co kochamprzerażającym tempie, że nie zdążyłam żadnego z nich uwiecznić na zdjęciu :) Dlatego musiałam upiec je po raz drugi, tym razem synek ochoczo pomagał mi w ich wyciskaniu. Zrobiliśmy tradycyjne, kruche ciasteczka Składniki: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 surowe żółtka, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, laska(...)łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać surowe żółtka, olej, masło pokrojone na kawałki oraz nasiona z laski wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Oderwać małą porcję ciasta, uformować rulon i włożyć do maszynki. Prosto na blaszkę wyciskać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec około 15 minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościKruche i bardzo smaczne ciasteczka. Przygotowałam je z marmoladą od firmy Jamar . Doskonale się do nich nadaje. Lekko kwaskowy smak, zwarta konsystencja bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Składniki: 250g kleiku ryżowego, naturalnego 3 jajka 200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto
W garach u Gosiciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ foremki włożyć do kosza i piec 20 minut wystudzone różyczki przełożyć na talerz, posypać pudrem cukrem - różyczki są delikatne, kruche, smaczne
W Mojej Kuchni Lubięktóry prowadzi jurorka Masterchefa, Ania Starmach. Są w sam raz na dzisiejszy dzień - bo w końcu przyszła Wiosna! Kolorowe, optymistyczne piegi oprócz słodyczy dają niebywałą radość. Ciasteczka są kruche i są doskonałe do popołudniowej, piątkowej kawki. Smacznego! :) Składniki: 150 g masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajo 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków(...)Wykonanie: Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczamy
psgotujemykruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup. Składniki: 20 dag mąki, 12 dag margaryny, 3 dag drożdży, 4 ½ łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 jajko do smarowania, sól do smaku, 2 dag kminku, papier do formy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Następnie
Tradycyjna Kuchniakruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć
Ala piecze i gotujemasa śmietanowa ozdobiona wiórkami czekoladowymi, orzechami pekan i bananami. Niebanalna propozycja na niejedno spotkanie ze znajomymi. Na pewno długo o niej nie zapomną ;) Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych ciastek czekoladowych, 60-70 g rozpuszczonego masła. Masa serowo-bananowa: 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia), 125 g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 30 g budyniu(...)fot.2) . Masę należy wlać do takiego poziomu, aby do krawędzi tarty zostało około 1 cm wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości
Świat CiastaCo prawda to nie pora na borówki ale przecież można skorzystać z domowych mrożonych zbiorów lub sklepowych i poczuć odrobinę lata w słodkich wypiekach. Jednym z
Kuchenne Wariacjegazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się(...)było kakao, i jakoś mnie to nie uderzyło. Jak już dotarło - było za późno. Jednak gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała.Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście
Pożeraczka, czyli raz adobrze