ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:786/1075)

Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami 152

kruche ciasteczka. Obłędne w smaku i cudownie pachnące. Wiem, że nie każdy lubi i nie każdy piecze pierniczki, a takie ciasteczka to doskonałe rozwiązanie. Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao. Polecam upiec, bo warto :)  Potrzebujemy:   Na ciasto

Izabelawkuchni
Gwiazdki - ciastka budyniowe 166

pyszne kruche ciasteczka budyniowe o smaku śmietankowym. Te ciasteczka zrobiłam na patelni, a więc są to ciasteczka smażone, a nie pieczone, ale w smaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem do ciasta dodałam

Waniliowe Improwizacje
Bezglutenowy kokosowo-malinowy mazurek wielkanocny 183

jest kruchy, ale dzięki płatkom owsianym nie łamie sie na nim zębów. Połączenie malin i kokosa jest napawające optymizmem, bo to typowe letnie smaki. Całość smakuje jak naprawdę dobry batonik:-) Życzę Wam smacznych i pogodnych świąt Wielkanonych! Składniki na standardową, dużą prosotkątną blachę: warstwa kokososowa: 200 g wiórków kokosowych 100 g cukru 200 mleka kokosowego + 50 ml wody ciasto

greenscarf
Rogaliki drożdżowe najlepsze 1007

Najlepsze rogaliki drożdżowe jakie do tej pory robiłam i jadłam. Są tak puszyste i mięciutkie jak pierzynka ha ha :-) Tak, to prawda. Przepis znalazłam tutaj 

kruche babeczki
Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą 163

ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Ciasteczka

Di gotuje
Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą (bez jajek, mleka, masła) 164

ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Mąkę

Di gotuje
domowe ciasteczka owsiane 737

kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miarę większych odstępach, gdyż ciasteczka się rozpłyną. Kuleczki lekko spłaszczamy i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., do zrumieniania. Po upieczeniu delikatnie przekładamy na kratkę (ciepłe są mięciutkie) i pozostawiamy do wystudzenia (po wystudzeniu stają się kruche). Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Mazurek kajmakowy 192

świątecznym stole powinno być nie tylko smacznie, ale również kolorowo. Zrobiłam jeszcze jeden mazurek. Tym razem na kruchym,   podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek kajmakowy. Do zrobienia masy kajmakowej można użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce(...)użyłam gotową masę krówkową. Wyszło łatwo i smacznie   (foremka o średnicy 31 cm.)          Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany                      Składniki na masę kajmakową: 510 g puszka

Kuchnia u Krysi
Kruche pierożki z kaszy gryczanej (ciastka z dżemem) 211

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki. Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę. (około 20 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny   100g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: dżem/konfitura (polecam konfiturę figa z makiem od Eterno )  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu/konfitury. Pierożki delikatnie skleić - dociskając widelcem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Di gotuje
Ciasteczka z jabłkami i cynamonem 197

pyszne, kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem? Więc do kuchni marsz! Ciasteczka piec czas! Mniaam! Ciasteczka z jabłkami i cynamonem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, 4 duże jabłka, szczypta cynamonu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto

paapilotkaa
Kruche króliczki wielkanocne 161

czerwonego barwnika Zielone króliczki: szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki cukru drobnego 50 gram masła z lodówki pokrojonego w kosteczkę wanilia kilka kropli zielonego barwnika Zagniatamy ciasta z podanych składników  w osobnych miseczkach. Wkładamy do lodówki na 30 minut  Rozwałkowujemy. Wykrawamy kształt  - u mnie akurat króliczek. Pieczemy w 190 stopniach 10 minut. Rada(...)bardziej twarde niż te wykonane z mąki pszennej. Ale za to czerwone znakomicie zachowują strukturę ciastka, są bardzo gładkie. Zielone z maki pszennej są kruche ale jak widać na zdjęciu mają inną powierzchnię. Powiem tak:  z koszyka zniknęły najpierw zielone

AZgotuj!
Kruche grzebyczki z konfiturą 206

kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego  25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady  1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto

Apetyczna babeczka
Szybka tarta pomidorowo-bazyliowa ze szparagami 187

piekłam kruche ciasteczka na kiermasz dla skautów, którzy zbierają pieniądze na letni obóz. W sumie upiekłam ponad tysiąc ciasteczek. Wszystkie już zostały starannie zapakowane i czekają na niedzielę. Ale na tym nie koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać nie mogą czyli cake popsy, babeczki z kremem i ciasta

Wiem co jem
Kruche ciastka z maszynki z chałwą 193

kruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka,  następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno

Ciasteczkowy Potwór
Najprostsze ciasteczka maślane w dwóch wersjach 159

kruche ciasteczka maślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :) Wersja maślana: 120 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać  pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować

Chocolate Muffin Blog
Kruche rogaliki migdałowe 166

Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki piec około 10-12 minut na jasnożółty kolor (im większe rogaliki, tym więcej czasu wymagają). Przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeżeli chodzi o kształt, to nie muszą to być rogaliki, bo ja zrobiłam też kilka kwadracików z maszynki i też ładnie się upiekły i były kruche

Passions hobbies life
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 195

Czas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki

Moje pyszne gotowanie
Amoniaczki 197

Amoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego   Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy(...)możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ).   My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką.   Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka.   Ciasteczka układamy na blaszce

Maminek kulinarny
Bomba piernikowa 165

składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut.Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być krucha

Apetyczna babeczka
Stemplowane kruche ciastka 227

Znowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki:  200g mąki pszennej,  110g cukru,  85g masła lub margaryny,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz(...)proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko, wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut

Z miłości do słodkości
Versatile Blogger Award. 174

Przeglądam sobie blogi. Zerkam to tu, to tam.Widzę, że nominowanie w zabawie, akcji Versatile Blogger Awardbardzo popularne się stało i zyska na popularności dalej. Piszę

W kuchni Karmel-itki
Sernik z borówkami i test blender ręcznego Zeegma Handy Chef 149

temu blender naprawdę wszystko ładnie i szybko miksujemy i ubija. Do czego używam blendera ręcznego Handy Chef? Za pomocą jednego urządzenia mogę szybko przygotować wiele pysznych przepisów, np. ciasta, ciasteczka, ciasto na pizze (haki spokojnie dają radę), piuree z bananów i innych owoców, zupy krem, szatkuje też warzywa, rozdrabniam ciasteczka, a nawet robię lodowe shaky z mrożonych owoców i piankę(...)produkt. Szczegóły tutaj: https://zeegma.com/blender-reczny-zeegma-handy-chef Jak przygotować kremowy sernik z borówkami? Kto kocha serniki? U mnie w domu wszyscy. Moi znajomi też je uwielbiają. Dlatego to ciasto tak często gości na moim stole. Dziś polecam Wam prosty przepis na pyszny kremowy sernik z borówkami. Dosłownie rozpływa się w ustach. I… to nic, że tym razem popękał. Cóż

Słodkie okruszki
Kruche budyniowe ciasteczka 111

Kruche budyniowe ciasteczka – idealne do herbaty Moje dzieci uwielbiają domowe ciasteczka. Ja zresztą też Zwłaszcza takie kruchutkie, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ostatnio z dziećmi przygotowałam pyszne kruche budyniowe ciasteczka. Jejku jak one pachną… Musicie spróbować Do tego pyszna owocowa herbatka i… Nic tylko jeść ze smakiem. Przygotowanie takich domowych ciasteczek jest naprawdę proste. Spróbujcie(...)dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Teraz czas, by zagnieść wszystko ręką w gładką kulę. Blachy z wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 1 duża blacha i 1 średnia). Odrywamy kawałki ciasta, formujemy małe kuleczki i układamy w odstępach na blaszkach lekko je dociskając do papieru. Teraz czas na wzorek. Ja z dziećmi wykorzystałam sitko do warzyw. Dociskaliśmy je do każdego ciasteczka

Słodkie okruszki
Piernikowe choinki 214

pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku przygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam(...)cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek czekoladowy 207

jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Nieco bardziej tradycyjne mazurki – czyli takie na kruchym spodzie, możecie zobaczyć w wersji czekoladowej i z kajmakiem . A po inne wielkanocne wypieki zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia kategorii WIELKANOC . Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła(...)poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja, czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody

Ciastkozercy
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 164

Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że

Oryginalny smak
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 204

cukier na słodzik, mąkę pszenną na pełnoziarnistą (np. typ 1000!), śmietanę jogurtem… wymieniać można wiele podobnych przykładów, a efekty takich modyfikacji są często katastrofalne… 5. Ubijamy białko do ciasta, do którego dostała się odrobina żółtka- efekt białko nigdy nie ubije się prawidłowo, nawet jeżeli dostanie się do niego odrobina żółtka,  a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy(...)się poleżeć w temperaturze pokojowej przez 15 - 30 minut 13. Solimy mięso wołowe przed pieczeniem czy gotowaniem, co powoduje że po upieczeniu jest twarde i nieapetyczne. Aby było kruche i smaczne potrawę dosalamy dopiero pod koniec. 14. Dosalamy zupę na samym początku co powoduje, że brakuje jej aromatu i smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania