Kruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy. Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być. Ciastka wyciągamy z piekarnika
cool and mintyczwatrek i nie wyobrażam sobie tego dnia bez tych kruchych prostokątów. SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 4 żółtka 5 łyzek kwaśnej śmietany 1 łyżka wódki 1//2 łyżeczki cukru szczypta soli 4 kostki smalcu do smażenia Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać, dodać żółka. śmietanę.wódkę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, następnie cieńko rozwałkować, pokroić na prostokąty-każdy prostokąt
Kopystką po garachpomysł na wykorzystanie zalegających ziemniaków pozostałych z obiadu. Są kruche i nadziane kremem czekoladowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: "Co zrobić z wczorajszych ziemniaków", przypomnijcie sobie o tym przepisie ;). Składniki: (na ok. 25 rogalików) Ciasto z ziemniakami: 280 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
Nastoletnie WypiekanieTradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby nie to, że odłożyłam na talerzyk kilka faworków do zdjęcia, to raczej szans na ich sfotografowanie bym nie miała. Faworki ładnie puchną pod wpływem smażenia. Ponieważ za bardzo nie ufałam jedynie dwóm składnikom, to wolałam ciasto trochę pouderzać wałkiem (stara wskazówka mojej mamy), żeby
Mieszam w GarnkuTradycyjne faworki są bardziej kruche. Nie te są tak kruche, ale też bardzo smaczne. Gdyby nie to, że odłożyłam na talerzyk kilka faworków do zdjęcia, to raczej szans na ich sfotografowanie bym nie miała. Faworki ładnie puchną pod wpływem smażenia. Ponieważ za bardzo nie ufałam jedynie dwóm składnikom, to wolałam ciasto trochę pouderzać wałkiem (stara wskazówka mojej mamy), żeby
Mieszam w GarnkuKruche, delikatne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Powstały przypadkiem, ponieważ chciałam jakoś wykorzystać masło orzechowe. Będę do nich wracać bo są naprawdę smaczne. Masło orzechowe jest delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciastkom delikatności i kruchości. Trzeba uważać przy wałkowaniu i wykrawaniu bo ciasto jest bardzo delikatne. Składniki: 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Agusiowe smakołykiKruche ciastka z orzechową nutą bardzo łatwo przygotować w zdrowszej wersji w domowym zaciszu. Potrzebujesz do nich ledwie 4 składników. Możesz tak jak ja wzbogacić je o dodatki np. o posiekaną gorzką czekoladę. Na ich bazie możesz przygotować potem spód do ciasta (przygotuj je wtedy bez dodatków) lub po prostu pochrupać do herbaty. Świetnie będą pasowały przede wszystkim
Fabryka pomysłówPyszny pomysł na domowy fast food. Mięso jest kruche i dobrze doprawione. Danie z dodatkiem frytek i sosu czosnkowego jest rewelacyjne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki rarytas! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawy: Przyprawa do kurczaka Curry Ostra czerwona papryka Czosnek granulowany Liść lubczyku Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki majonezu
VioletoweKucharzenienajmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 250 gram mąki owsianej 2 żółtka 100 gram masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram cukru trzcinowego 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na min 40 minut
Health-Fit-LifeBardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek
To co kochamzadowoli nie jednego zgłodniałego turystę ;-))). Moja propozycja to idealnie kruche kulebiaki w nowoczesnym wydaniu, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni domowa. Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki
SMYKWKUCHNIlubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka
Ciastka - domowe słodkościoczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche. Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepyszne, kruche ciasteczka ozdobione marmoladą lub kandyzowaną wisienką. Obowiązkowe w okresie karnawałowym. Z tego przepisu piekła je jeszcze moja mama :) 6 żółtek 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu olej do głębokiego smażenia białko do sklejania ciasta wisienki kandyzowane cukier puder Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować
Smakołyki Asiorzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy odstępy. Pieczemy je ok 12-15 minut w temp 190 st. (180 z termoobiegiem). Im dłużej pieczemy tym robią się bardziej kruche, ja wolałam piec je krócej by zachowały wilgotny środek
Dzieje kuchennej Wiewióry