ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:775/1075)

Mini-mazurki z masą czekoladowo-jogurtową 147

pochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części

MyCookBook.pl
Kruche rogaliki... 176

Kruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów

Kuchnia Pani Wiosny
Francuskie ciasteczka 203

Smaczne ciasteczka kruche idealnie komponują się z filiżanką pysznej kawy. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 żółtko 1 szklanka śmietany (18%) 1 białko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania:  Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek

Kuchnia w czekoladzie
Kruchości miodowo-pomarańczowe 177

chwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha

Kulinarny karnet Christophera
Kokosowe różyczki 197

rozwałkować. Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem. Nadzienie. Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać. Od krótszego boku kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej  blasze posypanej mąką. Zewnętrzną warstwę trochę odchylić tworząc niby kwiatek. Piec w temp.180 stop.25-30 minut. Ciasteczka są kruche

Kulinarny karnet Christophera
Sernik kokosowy 247

jedno z tych ciast, dla których potrafię zgrzeszyć ... i nikt, ani nic mnie nie powstrzyma przed zjedzeniem choćby kawałeczka ! Sernik ma też to do siebie, że nie musi być jednorodny i monotonny. Minęły już te czasy, kiedy jeśli sernik to z rodzynkami lub brzoskwiniami.  Ja dziś proponuję sernik kokosowy - pyszny ! Spód: 250 g kruchych ciastek ( herbatników

kolorowotorcikowo
Przepis #79 Domowe wafelki z kremem kakowym 202

wafelki chodził za mną od dłuższego czasu. Jednak trudno było znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal(...)minut do wystudzenia. Jajko roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie

Health-Fit-Life
milky way, mleczna droga 224

Dzisiaj kolejny szary dzień za oknem. Na poprawę humoru postanowiłam  zafundować sobie i najbliższym trochę słodkości ( tez mi nowość) i wysłać ich

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort Ferrero Rocher 173

samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15-20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu(...)migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Masę bezową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ją w 150°C przez około godzinę. Powinna być przyrumieniona i krucha. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia. Serki mascarpone muszą być dobrze schłodzone przed rozpoczęciem przygotowań. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną czekoladę

PatiGotuje
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 209

lecz cienką warstwą migdałową i dużą ilością borówek! U nas zniknęła od razu po przygotowaniu. Jeszcze ciepła, rozpływająca się w ustach smakuje najlepiej. Nie jest za słodka, za to krucha, a rozkoszy podniebieniu dodają ciepłe borówki, które puściły sok podczas pieczenia, oraz te które pękają pod naciskiem zębów. Palce lizać! Spróbujcie jej, póki borówki są po okazyjnej cenie! Tarta wykonana(...)łyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki

Be Fit Be Strong
Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem 344

książki „Holiday Cookies” Elisabet der Nederlanden). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem Czekoladowym Składniki na około 20 sztuk, składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 120g orzechów laskowych 90g cukru pudru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka(...)minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką

Mała Cukierenka
Królestwo Czekolady: Jak stworzyć tort okolicznościowy z najbardziej kuszących odmian tego słodkiego skarbca? 105

palecie smaków, od goryczki ciemnej czekolady po słodycz mlecznej. W każdym torcie na zamówienie możemy wykorzystać ten zasób na wiele sposobów – jako krem czekoladowy, polewę, dekorację lub nawet ciasto. Kluczem jest harmonijne połączenie różnych odmian czekolady w jednym torcie, tak aby każda z nich mogła zaśpiewać swoją unikalną melodię w tej symfonii smaków. Przewodnik po Świecie Czekolady Wybór czekolady(...)najważniejszych kroków jest temperowanie, czyli taka gra z temperaturą czekolady, że podgrzewasz ją, a potem schładzasz. To dzięki temu czekolada staje się pięknie błyszcząca i ma tę idealną, kruchą strukturę, którą wszyscy tak uwielbiamy, szczególnie kiedy chodzi o dekoracje na torcie. Ale uwaga! Temperowanie to nie jest coś, co zrobisz na skróty – musisz być precyzyjny i cierpliwy. Ale uwierz

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową 120

Kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową. Idealne do filiżanki kawy, kubka ulubionej herbaty czy na zbliżające się święta. Ciasteczka są proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Przysłowiową kropką nad i jest dodatek dobrej jakości konfitury z pomarańczy. Doskonale wzbogaca ich smak. Tym kruchym kwiatuszkom(...)jajko M konfitura z pomarańczy – do nabycia na EcoWybrane.pl Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Zagniatamy gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy maszynkę do ciastek. Dowolne wzory ciasteczek wyciskamy na blaszkę. Ja używam wzoru kwiatuszka. Uwaga! Ciasteczka wyciskamy bezpośrednio na blachę. Blacha nie może być wyłożona papierem do pieczenia, ani niczym

Słodkie okruszki