ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:774/1075)

Ciastka spiralki 95

takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać, a jak już pisałam, przy

Waniliowe Improwizacje
Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku 166

moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SPÓD ZAPIEKANKI Najpierw trzeba zrobić kruchy spód – z lodówki wyjmij masło, pokrój je nożem na drobne kawałki, potem wsyp mąkę i dalej siekaj nożem. Posyp wszystko szczyptą soli, wbij żółtko jajka i ze składników wyrób kulę. Białka jajka nie wyrzucaj – wykorzystasz je potem. Ciasto owiń w folię aluminiową i schowaj na 45 minut do lodówki

Eat me! Fit me!
Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane 111

każde ziemniaki są inne, więc gdyby masa była zbyt krucha i podczas gotowania stracą swój kształt to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ja zawsze za pierwszym razem wrzucam kilka kluseczek i gotuję. Jak po wyjęciu będą nadal miały ładny kształt i się nie rozlecą, to znaczy że ciasto jest dobre i można gotować pozostałe. W garnku zagotować wodę, osolić

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik z pianką budyniową 120

Pyszny bardzo łatwy jabłecznik. Mam ten przepis od mojej siostrzyczki. Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę

Kuchnia Pokoleń
Beza włoska 175

tradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek.  Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna.  Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis  2 białka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka z dżemem 182

ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder  Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około

Ala piecze i gotuje
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 182

Słodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe. Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały.  Składniki: składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm): 150 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru

Moniki Smakołyki
Dwukolorowe ciastka świąteczne 181

grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru

Domowa Cookierenka Agi
Jogurtowiec kokosowo-jagodowy 181

pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g miękkiego masła Ciastka

Pełny talerz
Ciasteczka maślane 163

mojego wybranka (i zjadłam ze smakiem!) dzisiaj przepis na kruche ciasteczka maślane - zachęcam do wypróbowania :). Składniki: szklanka mąki 120g masła 3 łyżki cukru pudru odrobina aromatu waniliowego jajko szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki, wraz z wcześniej roztopionym i przestudzonym masłem mieszamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią ciasto przy użyciu łyżeczki

Taste Of My Day
Kruche babeczki 170

foremka wygląda jak nowa. Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki, które można samemu udekorować dobrowolnie, np. bitą śmietaną czy kremem oraz kolorowymi posypkami. Składniki: 1/2 margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 żółtka. Przygotowanie:    Margarynę siekamy i wraz z żółtkami, mąką i cukrem zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Następnie ciasto zagniatamy w kulkę

Aga w kuchni
Rustykalna tarta orzechowo - rabarbarowa 198

Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam  orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości(...)dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki. Składniki na kruchy spód: 250 g mąki orkiszowej 1050 60 g cukru pudru 1 jajko M 125 g masła szczypta soli Składniki na masę orzechową: 75 g mielonych orzechów laskowych 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych 30 g roztopionego masła 3 łyżki cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka Pieguski + film 134

przez dzieci i dorosłych, są wyśmienitą przekąską na każdą okazję. Dodatki można dobierać według własnego uznania i łączyć ze sobą różne smaki. Domowej roboty ciastka pieguski są równie smaczne, kruche i chrupiące co te sklepowe, a jednocześnie znacznie zdrowsze gdyż nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka chwil.     składniki(...)trakcie ucierania dodajemy jajko i wszystko razem łączymy. Do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Mleczną i gorzką czekoladę kroimy w niewielką kostkę lub rozdrabniamy na mniejsze kawałki po czym wrzucamy do ciasta i dokładnie wszystko łączymy. Wilgotnymi dłońmi formujemy

Smakowite Dania
Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą 149

Na tartę naszło mojego męża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek

kruche babeczki
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kiełbasą 145

Uff jak gorąco :((. Ja to się nie nadaję na taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii , no ja ją

kruche babeczki
Pomysły na walentynkowe słodkości 253

W sobotę walentynki więc pomyślałam, że dla tych, którzy postanowią spędzić ten wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka piaskowa / Polish Bundt Cake 73

piaskowa  Tradycyjna babka piaskowa to pyszna wielkanocna babka cytrynowa , która zawsze się udaje. Jej składniki można zmieniać w zależności od tego jaką strukturę ciasta chcemy uzyskać. Wilgotna babka piaskowa ucierana na maśle to idealne ciasto na Święta.  Zobaczcie przygotowanie babki krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsza babka piaskowa jest(...)cytryny. Jej aromat nie dominuje, dlatego jeśli chcecie, by smak cytrusów był mocniej wyczuwalny, koniecznie oblejcie ją cytrynowym lukrem. Klasyczna babka piaskowa ucierana powinna być dość sucha, sypka, krucha i, jak sama nazwa wskazuje, piaskowa, ale nie powinna być zbyt sucha i zapychająca. Ta, jak na babkę tego rodzaju, jest wilgotna i puszysta. Jeśli wolicie, by była jednak bardziej sypka

Lekcje w kuchni
SERNIK KRÓWKA 125

krówkową i  krokantem orzechowym.  Ciasto jest  bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam zrobić bo naprawdę warto. Jak zrobić sernik krówka  krok po kroku pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. SERNIK KRÓWKA SKŁADNIKI: Spód: masło (100 g) ciasteczka kruche (250 g) Masa serowa: twaróg zmielony(...)Puszkę z masą krówkową wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, żeby konsystencja masy  zrobiła się luźniejsza. Wierzch ostudzonego sernika smarujemy masą krówkową i równomiernie wygładzamy. Posypujemy krokantem orzechowym. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 4 godzinki a najlepiej zostawić na całą noc. Po więcej pysznych przepisów na serniki zapraszam do zakładki SERNIKI . Uwaga:   Nie stosując

RITA food channel
Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki 257

kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą. Składniki: Spód: 250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych 100 g stopionego masła Masa z kaszy: 3 szklanki mleka 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka kaszy manny 80 g gorzkiej czekolady opakowanie (450 g) mrożonych(...)czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej) . Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy. Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz

Czerwień i błękit
Millefeuille z kremem czekoladowym 162

posypania Wykonanie deseru: Spody:  Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości  prostokąty.  Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty ciasta francuskiego przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć płaską blaszką (dzięki temu podczas pieczenia się nie wybrzuszą). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -195*c  przez 10 minut(...)miarę szybko aby nie studzic piekarnika. Piec jeszcze 5-10 minut aż się lekko zrumienią. Uważać aby za bardzo się nie spiekły. Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę

Wanilia i Kardamon
Tarta z malinami i budyniem 192

robienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm . Składniki: 2 łyżki miękkiego masła 100g kruchych ciastek lub herbatników 1 opakowanie budyniu waniliowego  400ml mleka 100g malin 1 galaretka malinowa 400ml wody Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia. Ciastka rozdrabniamy, mieszamy(...)maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny. Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt . To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik lub zabrać ze sobą idąc na spotkanie rodzinne - nie musimy się martwić o zwrot formy

Gotowanie i blogowanie
Tarta śmietankowo-czekoladowa z malinami (bez pieczenia) 183

pieczenia, roboty przy niej też jest niewiele a efekt jest fantastyczny! SKŁADNIKI: (forma na tartę ok 26 cm - u mnie silikonowa)   30-35 dag ciastek - w zasadzie dowolnych: kruchych, herbatników, owsianych*  15 dag masła Masa śmietankowa: 50 dag mascarpone (2 op.) 200 g śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 czubata łyżeczka żelatyny** 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo(...)jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki 1. Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować wałkiem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami (całość

Kto ugości moich gości?