ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:769/1075)

Muffiny z oreo 163

Hej :) Miało nie być muffinek he, he, ale się nie da. Moje dziecko je uwielbia i wymyśla co chwile z czym ja je mam mu jeszcze

kruche babeczki
Kruche babeczki z masą krówkową 202

Na początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się

Pink Envelope
Rogaliki krucho-drożdżowe 167

   Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-0,5

Maminek kulinarny
Sernik 274

Na słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera

Sajkofanka smaku
Najlepsze Faworki 158

większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)guru od kuchni, to wiemy. Na początku faworki były ciężkie i tłuste, jednak od czego są niezawodne gospodynie domowe? Kombinowały, próbowały i tak oto mamy cudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki

ladykitchen
Keto ciasteczka kakaowe z pecanami (Paleo, LowCarb) 138

drobne niedogodności… Keto ciastka – krok po kroku Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan – oprócz tego, że są bardzo smaczne – robi się naprawdę szybko. Jedynie rozwałkowywanie ciasta i wykrawanie zajmuje trochę czasu. Reszta idzie jak z płatka… Po upieczeniu na każde ciastko wylewa się odrobinę rozpuszczonej czekolady (pamiętajcie, żeby była niskowęglowodanowa lub o wysokiej zawartości kakao(...)pecan umilą każdy podwieczorek lub spotkanie. Stanowią świetne towarzystwo do kawy lub herbaty, ale sprawdzą się także w innych okolicznościach... Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , czekolada , finger food Porcje 30 ciastek Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Ciastka 2 jajka 80 g rafinowanego oleju kokosowego 35 g erytrytolu

Modern Cave Girl
Kruche rogaliki bez jajek z powidłem 63

bardzo pyszne i bardzo, bardzo kruche. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zawsze się udają. Można je przygotować dla niespodziewanych gości. Zabrać na piknik, wycieczkę czy spotkanie w ogrodzie. Możecie je przygotować nawet wtedy gdy nie macie jajek w lodówce. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.     Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pół

Izabelawkuchni
MAZUREK CHAŁWOWY 703

Pyszny mazurek chałwowy na kruchym, maślanym spodzie. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.  SKŁADNIKI :  100 g masła  260 g mąki tortowej  4 łyżki cukru pudru  1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki na ciasto przekładamy do misy lub na stolnicę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciastoCiasto rozwałkowujemy na cienki placek i  wycinamy kształt mazurka. Z pozostałego ciasta formujemy ozdoby.  Ciasto pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 20-25 minut.  Chałwy należy wkruszyć do garnka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Masę mieszając zagotowujemy aż stanie

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche maślane pod orzeszki 119

doskonale maślane kruche ciasteczka z przepysznymi orzeszkami. Ciasteczka są tak smaczne, jak i  łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam! Składniki to: * 600g mąki * 400g masła  * 200g cukru pudru  * 3 żółtka  * szczypta soli  * szklanka posiekanych  grubo orzechów  Wszystko najlepiej w temperaturze pokojowej. W robocie lub w dowolny sposób zagniatamy ze wszystkiego ciasto.  Uformowane

I tu będę miała takie te
Migdałowe ciasteczka 133

słodkościach wtedy można było pomarzyć, oczywiście ciasta, bułeczki, pączki czy inne łakocie, każda mama wtedy przygotowywała na swój sposób. Prym wiodły babcie, które zawsze z niczego potrafiły coś zrobić. Pamiętam ciastka z maszynki, takiej stalowej, w której zawsze mieliło się mięso, miała taką specjalną nakładkę i można było, tak jakby wygniatać z niej kruche ciastka. Jak Wam napiszę, że robiło

SMYKWKUCHNI
kruche ciasteczka migdałowe 369

świątecznym stole. Ciasteczka są bardzo kruche i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Z podanej porcji upieczecie około 50 ciasteczek. Spróbujcie koniecznie :-) składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 250 g masła cukier puder - do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę. Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam kuleczki, które

babka w formie
Mazurek czekoladowy I 140

jeżeli użyjemy połowę składników). Ciasto należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec” ? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160 stopni. Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny – kruchy i przy krojeniu, troszkę się łamie

królestwo garów
Kruche rogaliki z marmoladą 172

konieczności podsypuję mąką. Wałkuję ciasto, rykrawam duże koło. Koło to dzielę na 8 części. Mają powstać trójkąciki z zaokrąglonym bokiem. Przy zaokrąglonym boku układam łyżeczkę marmolady i od tego miejsca zaczynam zwijanie rogalika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut – do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.     Artykuł Kruche rogaliki z marmoladą pochodzi

MojaQchnia.pl
Orzechowe ciasteczka 3 składnikowe 155

ciastka, które będą zwarte i kruche zarazem. Jeżeli masz pod ręką słoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :) Potrzebujemy: 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego

MamaOskarka
Kruche rogaliki z budyniem 1796

robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g 500 ml mleka 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła

kruche babeczki