lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500 spód z ciastek: 160 g ciastek kruchych 50 g masła galaretka z czarnej porzeczki(...)tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy. Spód z ciastek: Ciastka kruszę
wesoła kuchniaDzień dobry :-) Kto jeszcze nie robił, a ma czas, to zachęcam bo pierniczki są naprawdę super. Od razu mięciutkie i puszyste. Najlepsze jakie do tej
kruche babeczkiDzień dobry kochani po świętach :-) Ja jakoś ogarnąć się nie mogę, ani z niczym zdążyć. Tak jakoś zaczęłam niby leniwie, ale nie do końca jak się
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dziś ma dla Was przepis na pyszne pierożki drożdżowe pieczone w piekarniku z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą. Takie trochę pizzowe, bardzo smaczne
kruche babeczkiPyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja
kruche babeczkiDzień dobry :-) Tydzień zaczynamy od przepisu na pyszną tartę z tuńczykiem, bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą. Do tego sos pomidorowy z dodatkiem ajwaru. Tarta pyszna, nam
kruche babeczkiŚwiąteczne ciasteczka z dżemem. Te urocze ciasteczka bożonarodzeniowe są nie tylko idealnym słodkim zakończeniem świątecznej uroczystości, ale także najsłodszym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Te ciasteczka są kruche, wypełnione pysznym domowym dżemem o smaku truskawek. Jeden kęs i jesteś oczarowany prostym i delikatnym smakiem tych uroczych słodkich smakołyków . Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się(...)kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan. Składniki jakie są potrzebne: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 1 jajko – dżem u mnie truskawkowy Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj. Za pomocą foremki wytnij większe gwiazdki. Resztki ciasta połącz ze sobą, rozwałkuj i wytnij świąteczne gwiazdki. W połowie gwiazdek wytnij ze środka
Zdrowy Styl Joannybraku czasu, ale to był błąd, potem ciastka są zbyt kruche, dlatego polecam mieszać po kolei, najpierw cukry z masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta. 4. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem
Kawa z mlekiemTo ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak
Codzienna kuchnia niecodziennanieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się(...)odmianom jabłek, nadzienie było urozmaicone. Niektóre jabłka zostały kruche, inne się rozpadły, część była słodka, część kwaskowa- do tego gałka lodów waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie
les mirabellesciasta wyszło bardzo dużo ciasteczek, więc zostały jeszcze na kilka dni po imprezie, jednak wczoraj zasmuciłam się, gdy z nadzieją wetknęłam łapkę do pojemnika i nie znalazłam żadnego, tylko okruszki. Chyba muszę przygotować nową porcję! Tak banalnie proste, tak pyszne i tak przepięknie wyglądające ciasteczka będą ozdobą każdej imprezy, zarówno dla najmłodszych, jak i trochę (!) starszych :) Kruche(...)zewnątrz, delikatne, mięciutkie w środku, uzależniają już od pierwszego kęsa. KOLOROWE, KRUCHE CIASTECZKA Składniki (na ok. 39 ciasteczek): 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła, miękkiego 1 szklanka cukru 1 duże jajo 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki skórki cytrynowej pół szklanki posypki cukrowej, kolorowej Przygotowanie: Wymieszaj
Gotowanie to kochanietwarzy osób, które miały okazję go spróbować i liczne pochwały. A nawet jeśli nie jest podobny do oryginału to nic, bo to wyszło z tych eksperymentów naprawdę smaczne ciasto, które z powodzeniem można przygotować nie tylko od święta. Mazurek bez glutenu, nabiału i cukru może zmienić się w pyszną tartę kajmakową przy okazji innych uroczystości a biorąc pod uwagę(...)świetny słodki deser nawet na co dzień, oczywiście w umiarkowanych ilościach bo trzeba pamiętać, że nadal jest to słodki deser a z tymi nie można przesadzać :) Słodki mazurek na kruchym spodzie Bezglutenowy mazurek kajmakowy postanowiłam zrobić na kruchym spodzie z mąki ryżowej i kokosowej. Wegański kajmak powstał natomiast z cukru kokosowego oraz mleka kokosowego z puszki, którą wcześniej trzymałam
Book of spellswyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam kruche chruściki na piwie. Przepis dostałam od Pani Moniki ze sklepu, której bardzo dziękuję . SKŁADNIKI : 8 żółtek,( włożyć do szklanki) piwo ( taka sama pojemność w szklance co żółtek ) ok. 2,5 szklanki mąki(...)posypania, Sposób przygotowania : Żółtka oddzielam od białek, wkładam do szklanki. W drugą szklankę wlewam taką samą co żółtka ilość. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, piwo,, sól i cukier. Zagniatam ciasto i wyrabiam ,aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Ciasto bardzo
Pysznosci Babci Basi