pączusie. A więc dzisiaj upiekłam faworki (dla moich szkrabów) a jutro pączki. Oczywiście przepis i fotki pączków pojawią się jutro. Dzisiaj zachęcam do przepisu na te faworki, ponieważ są bardzo kruche, wręcz rozpływają się w ustach :) Składniki: 2 i 2/4 szklanki mąki 6 dużych żółtek 6 łyżek kwaśnej śmietany(...)proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu (ja dałam rumu) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na części. Rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wałkujemy jak najcieniej. Ciasto kroimy w paski około 8cm długości (zależy czy chcemy długie chrusty czy krótkie) i szerokości około
Amatorka kuchennasię, czy faworki pieczone w piekarniku mogą być równie kruche i delikatne tak jak te smażone w głębokim tłuszczu. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem wyszły przepyszne. Nie można się od nich oderwać, takie są wciągające. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszły mi 4 blachy faworków. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 45 g masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawnieidealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Sernik kajmakowy:Spód:50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników30 g masła1 łyżka cukru Tortownicę wyłożyć papierem
Z butelką mleczka w tleSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć
Kulinarne przygody GatityMyślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. Są pyszne i tyle. Polecam gorąco! Składniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz
Walijskie PichcenieBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchniktórych użyta jest żelatyna. (Nie przepadam za jej dodatkiem.) Sernik smakuje rewelacyjnie i posiada delikatną oraz puszystą konsystencję. Smakowo - również idealny. Doskonałe połączenie smaku wanilii i wiśni. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Spód: 100g okrągłych biszkoptów (użyłam duo, z kakao) Masa serowa: 700g serka(...)200g śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru (płaskich) 4 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki wiśniowej Wierzch: 150g delicji z nadzieniem wiśniowym (1 opakowanie) Opcjonalnie: 100g kruchych ciasteczek/herbatników Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Kremówkę
Di gotujeKruszonka – taki zwykły, prosty dodatek, a nadaje ciastu dodatkowy smak . Bez kruszonki ulubione ciasto już nie smakuje tak samo. Moim ulubionym ciastem jest chałka drożdżowa z owocami i kruszonką i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie drożdżowego czymś innym. Najlepsza kruszonka to taka, która utrzymuje swój kształt . Po upieczeniu wygląda tak samo dobrze jak i przed, a przy tym wszystkim(...)cukrem pudrem łatwiej się ugniata, mniej się kruszy i jest bardziej zwarta. Jeśli planujesz zużyć kruszonkę zaraz po jej zagnieceniu, polecam użyć cukru o grubszej strukturze , wtedy będzie bardziej krucha. Część cukru możesz zastąpić cukrem aromatyzowanym , czyli wanilinowym, migdałowym itp. Zamiast cukru możesz użyć słodzika , jednak sprawdź na opakowaniu ile gram słodzika odpowiada 100g cukru. Pamiętaj też, że słodziki smakują
SmartBake.plciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki laska wanilii lub cukier z wanilią dżem(...)ksylitol. Mieszam i odstawiam na ok 5 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję mąkę, wlewam masło i rozczyn z drożdży. Mieszam wszystko dokładnie. Wyjdzie kremowe, rozpadające się ciasto. Jeśli jest potrzeba podlewamy wodą. Miskę przykrytą ścierką odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki
IzaGotujewpis poświęcę wspomnianym już ciastkom przypominającym małe galaktyki, SPIRALITE COOKIES , które są wyrobem TranStar Kitchens. Żeby stworzyć w realu podobną formę do wizerunku z plakatów użyłam dwukolorowego ciasta z makiem i sezamem. Osobiście jestem zadowolona z efektu wizualnego – ciastka mają przyjemną kruchość i nie są zbyt słodkie, także polecam je nawet tym, którzy nie przepadają za mdłymi deserami. Ciastka(...)galaktyki! Czas poczuć smak kosmicznej kuchni! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 243 kcal | 4 g białka | 35 g węglowodanów | 10 g tłuszczu SPIRALITE COOKIES PREY 2017 warstwowe, kruche ciastka z makiem i sezamem 20 min 20 min (czekanie) 6 zł 10 porcji proste POTRZEBUJESZ piekarnik wałek miska papier do pieczenia ostry nóż Składniki Koszt mąka pszenna
Nerds Kitchendodać masło. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść na gładką masę. Trochę grudek w twarogu może być, podczas pieczenia i tak się rozpuści. Na stolnicy lekko obsypanej mąką rozwałkować ciasto. Następnie wycinać kwadratu o wymiarach 6 cm x 6 cm. Na każdym kwadracie położyć gruby kawałek jabłka, lekko obsypać cukrem. Nie jest to konieczne. Skleić dwa przekątne rogi. Położyć ciasteczka(...)piec ciastka 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody i polać lukrem ciasteczka. Ciastka są kruche i pyszne
Kuchnia Pokoleńbrzoskwiniami i piernikowym kajmakiem Święta coraz bliżej, dlatego dziś kolejny pyszny świąteczny przepis. Tradycyjny sernik w lekko odmienionej wersji. Wersji, której naprawdę ciężko się oprzeć Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem rozpływających się w ustach brzoskwiń i piernikowym kajmakiem na wierzchu. Dla mnie i mojej rodziny małe niebo na talerzu. Obok takiego sernika naprawdę ciężko przejść obojętnie. U mnie(...)prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku
Słodkie okruszkiJuż niedługo Hallooween i czas na doroczną dyskotekę organizowaną przez klasę mojego syna. Rodzice jak zwykle przygotowują halloweenowe wypieki i słodycze. Ja upiekłam kruche ciastka mumie. Są to czekoladowe ciastka , pieczone na maśle. Wystudzone ciastka dekoruję białą i ciemną czekoladą “bandażując” jak mumie. Moje dziecko było bardzo specyficzne. Musiałam koniecznie upiec ciastka mumie, aby pasowały do tematyki dyskoteki(...)godzinę. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na talarki o grubości około 1 cm. Ułożyłam na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odstępach, ciastka wyrastają. Przed pieczeniem nagrzałam piekarnik na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 200ºC lub wedle piekarnika). Piekłam ciastka przez 8 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche. Wystygnięte ciastka udekorowałam czekoladą
codojedzeniasernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie(...)pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać
Wanilia i Kardamon