Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny, sycący i bardzo efektowny obiad. Kruche, rozpływające się w ustach mięso i kremowy, aromatyczny sos to idealne połączenie. Te
Na-talerzu.plDzień dobry :-) U mnie jeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na
kruche babeczkiŚwięta, Świętami, wypieki, wypiekami, ale człowiek jeść też coś musi :-) Szybka i nieskomplikowana zapiekanka jak najbardziej poleca się na obiad w przerwie między pieczeniem :-) My wczoraj
kruche babeczkiwcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt. Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :) Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka. Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić. Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy
kolorowotorcikowouformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Położyć kuleczki ciasta na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. W większych odstępach, następnie lekko spłaszczyć. Pieczenie – Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka od 12-15 minut. Ciastka muszą lekko się zarumienić, następnie zostawić żeby ostygły. Dopiero teraz można włożyć do szczelnego pojemnika. Ciasteczka są kruche
Kuchnia Pokoleńramach zasady no waste, wykorzystam je do zrobienia ciasta. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, więc na sernik właśnie padło. Sernik wyszedł niezwykle kremowy, wilgotny, a ciasteczkowy, kakaowy spód idealnie komponował się z delikatnym, lekko cytrynowym serem. Na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm Na spód: 500 g kruchych ciasteczek z jednej strony oblanych polewą czekoladową(...)następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy całkowicie zimny już sernik. Ciasto jest gotowe kiedy polewa zastygnie. Smacznego
Krylowa Kuchniatryskającymi na podniebieniu wciąż kwaskowatym sokiem. Poezja! TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI SKŁADNIKI Na kruchy spód 220 g mąki 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (ja przygotowałam wieczorem
KUCHARNIAprzepis na pyszne kruche ciasteczka – mój i córeczki Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek) 200 g masła 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 1/2 opakowania dużego cukru wanilinowego 1 jajko M zestaw do dekoracji cukierniczej Belbake dostępny w Lidl Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy maszynkę do ciastek(...)ciasteczka przestygną można je dowolnie dekorować. Córeczka wybrała kryształki cukrowe turkusowe i śniegowe opłatki niebieskie i białe (wcześniej miejsca „wymalowała” białym cukrowym pisakiem). Córeczka uwielbia dekorować kruche ciasteczka Smacznego
Słodkie okruszkirównie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750) 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao(...)chłodne miejsce na około pół godziny. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka
Codzienna kuchnia niecodziennapapierem do pieczenia. Ciasto pokroiłam w cienkie talarki. Z tej porcji ciasta wyszło 41 sztuk. Przełożyłam na blaszkę i widelcem nadałam im wzorek w formie rowków. Blaszkę z ciasteczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut, aż nabrały złocistego koloru. Ciasteczka są pyszne, delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia, w domu zapachniało... serem, który pod wpływem
Kuchnia u Krysiciasto jakie ostatnio jadłam... Oszalałam na jego punkcie i tylko w ciagu poprzedniego tygodnia robiłam te tartę trzy razy. W ten weekend powtórka z rozrywki, bowiem moja Córka zażyczyła sobie całą foremkę tylko dla siebie i przyjaciółki 😄 To może teraz dość tych "ochów" i "achów", i napiszę co nieco na temat samej tarty... Składa się ona z przepysznego, kruchego spodu(...)się ją tylko jakieś 10 - 15 minut na już wcześniej podpieczonym spodzie, więc robi się z tego pyszna pianka. Całość smakuje doskonale, wybornie, jak dla mnie to petarda wśród ciast... 👌 No chyba po takiej rekomendacji, nie pozostaje Wam nic innego jak biec do kuchni i ocenić samemu, czy jest o co robić tyle szumu... 😂😁 SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki
Słodko-Słony Świat Ilonykruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka gotowane, cukier waniliowy wg uznania. na czubku noża proszek do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto
Pysznosci Babci Basimoja propozycja na prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe(...)serek z kolorowym pieprzem – 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, aby wstawić go do piekarnika. Poza tym ciasto smakuje naprawdę obłędnie. Lekko mleczny posmak, wilgotna i zwarta struktura oraz jednocześnie delikatność w smaku sprawiają, że ciężko powstrzymać się na jednym kawałku. Dodatkowo dzięki olejowi sernik długo pozostaje świeży. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 30g masła/margaryny Masa: 1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Sernik dodatkowo udekorowałam adwokatowym
Di gotuje