ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:744/1075)

Kruche ciasteczka 180

okazji używamy różnych foremek do wycinania kształtów- zajączki, bałwanki, serduszka, itd. Polecam! Kruche ciasteczka Składniki: 70 dag mąki, 30 dag miękkiej margaryny, 1 i 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.  Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto musimy rozwałkować i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przenosimy

paapilotkaa
Kruche Anioły z mąki razowej 152

Kruche anioły. Z mąki razowej.  Najpierw były bez sukienek. Czekały w kolejce. Każdy dostał swoją:) 500 gram mąki razowej 150 gram zimnego masła 4 żółtka 3,4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto z podanych składników. Schładzamy w lodówce ok 30 minut. Ciasto wałkujemy na 3 mm  i wycinamy ciasta. Pieczemy w 180 stopniach

AZgotuj!
.944. a dziś...kokosowe oblicze 182

cukier/stevie, ekstrakt i mieszamy. Następnie w miare potrzeb dodajemy mleko/jogurt regulując konsystencję ciasta. Przekładamy je do foremki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Smacznego! :) Jaki jest Wasz smak dzieciństwa? Jednym z wielu moich są właśnie te tradycyjne kruche ciasteczka! Zapraszam po przepis na nie - KLIK

breakfast of dreams
Lebkuchen 137

dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna) (fot.3). Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem

Świat Ciasta
Faworki z piekarnika 186

cienko rozwałkowujemy.   Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.   Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.   Gotowe posypujemy cukrem pudrem.   Kruche, pękające, smaczne a do tego herbatka lub kawa.Smacznego

Maminek kulinarny
KRUCHE CIASTECZKA W 3 WERSJACH 201

domu. Całe szczęście, że w spiżarni miałam składniki do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Najmłodsza córka uwielbia jajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam poeksperymentować i na cieście  rozwałkowałam pokruszoną czekoladę. Ciastka wyszły nieziemskie, bo czekolada zrobiła się w środku chrupiąca

Smaczne Zdrowe
Kakaowe maślane ciasteczka 189

Kiedy za oknem zimno, szaro i tęskno nam do pięknej barwnej jesieni sięgamy po filiżankę aromatycznej kawy, co do niej podać? Idealnie nadadzą się ciasteczka, kruche, kakaowe te które większość z nas pamięta z dzieciństwa. Moja córeczka je uwielbia... Zostając przy klasyce  dziś najprostsze z wszystkich maślanych łakoci. To jedne z tych najkruchszych dlatego po upieczeniu koniecznie zostawmy(...)Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia, spłaszczamy widelcem tworząc wzorek.  Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, jasne ciasteczka mają być zarumienione). Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia gdyż są one bardzo kruche

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 197

kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła(...)końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki

vegetanie
Ciasteczka pieczarki 192

ciasto). Jego brak spowoduje nieprzyjemny smak ciasta (posmak sody). Stąd mój dodatek do ciasta – sok wyciśnięty z cytryny. Ze względu na różną wilgotność mąki, jeżeli zachodzi taka potrzeba, bo ciasto jest zbyt wilgotne (lepi się do rąk) można dodać po łyżce skrobi kukurydzianej i mąki tortowej. Ja w moim przepisie dodałam i uwzględniłam w składnikach. Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć(...)Lepiej użyć masła niż margaryny. Szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml. * Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Ciasteczka pieczarki zaskoczyły mnie nie tylko swoim wyglądem. Kruche, wręcz piaskowe, idealne do kawy lub herbaty. A naprawdę – zwyczajnie wymagają czegoś do popicia. Ale nie mogę powiedzieć, że to ich wada, bo rozpływają się w ustach. Strukturą przypominają

mojewypiekiinietylko
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 477

Aromatyczne, kruche, rozpływające się w ustach  ciasteczka o korzennym smaku. Bardzo proste w wykonaniu, można wykorzystać do ich robienia nasze małe pociechy.   Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 2 żółtka opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamis opcjonalnie można dodać jeszcze po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry.     Mąkę przesiałam przez sitko. Dodałam(...)cukier puder. Następnie wsypałam przyprawę do ciasteczek. Wbiłam żółtka. Ostatni składnik to masło. Posiekałam je na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zagniotłam. Ciasto wstawiłam na około 45 minut do lodówki. Rozwałkowałam je na 0,5 cm płaty. Teraz czas na wycinanie ciasteczek. Użyłam foremek o różnych kształtach, ale można wykraiwać je za pomocą np. szklanki. Układałam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem

potrawyregionalne
szybciutki chlebek bezglutenowy 273

łyżeczek soli, 1 i 1/2 łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak(...)pomidor lub ogórek. Jednak jeżeli komuś to nie odpowiada może częściowo lub w całości mąkę jaglaną zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Jeżeli użyjesz mąki ryżowej chleb wyjdzie bardziej kruchy i delikatny w smaku. Przygotowanie: Szklankę napełnij w połowie ciepłą wodą i rozpuść w niej drożdże z częścią cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć. W tym czasie wszystkie

Gar Zdrowia
Babka gotowana 335

Babka gotowana jest zdecydowanie moją faworytką, jeśli chodzi o tego typu słodkości. Babka gotowana z tego przepisu jest niesamowicie delikatna, krucha i wręcz rozpływa się w

PysiaGotuje.pl
Tort bezowy Pavlova z kremem z bitej śmietany i sera mascarpone z owocami 278

Delikatna beza Pavlova jest smaczna i wbrew pozorom prosta w przygotowaniu. Po odpowiednim wysuszeniu w piekarniku ma kruchą i lekko chrupiącą warstwę zewnętrzną. W środku natomiast

Przepisy Kulinarne
Kruche faworki 175

Na blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do

Moje domowe kucharzenie