ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:739/1075)

Brak tytułu 196

około 20 minut. Smacznego ! A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą KRUCHE CIASTECZKA Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki. Wałkować na grubość

kolorowotorcikowo
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 257

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - takie kruche i delikatne. Już sam zapach niezwykle kusi, a po pierwszym kęsie - wyczuwalny jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu(...)Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją

Di gotuje
Kruche czekoladowe rogaliki 107

lubi czekolady? Chyba nie ma takich osób. Każdy też wie, że czekolada i kakao to mnóstwo energii i endorfin-to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dziś na śniadanie proponuję kruche czekoladowe rogaliki z kremem czekoladowym, z gorącą kawą "niebo w gębie". Za sprawą Śniadaniowej Maślany Smak nabierają pysznego maślanego posmaku. Zróbcie z podwójnej porcji bo znikają błyskawicznie:) Składniki(...)płaska łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżeczki kremu czekoladowego do smarowania pieczywa Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtko jajka, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części

Krylowa Kuchnia
Kruche babeczki z kremem 222

kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.Składniki:Babeczki:2 szklanki mąki pszennej2 żółtka200 g schłodzonego masła1/2 szklanki drobnego cukru1 cukier waniliowyszczypta soliKrem:1/2 l mleka200 g masła3/4 szklanki cukru2 kopiaste łyżki mąki pszennej2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy(...)ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.5. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy na kruche babeczki.6

Kuchnia domowa Ani
Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie 167

składniki, pracy prawie wcale, a ile radości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers(...)wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy

Zasmakuj Kuchni
Porzeczkowy tort z glazurą 226

lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500 spód z ciastek: 160 g ciastek kruchych 50 g masła galaretka z czarnej porzeczki(...)tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy. Spód z ciastek: Ciastka kruszę

wesoła kuchnia
Pierniczki miękkie i puszyste 143

  Dzień dobry :-) Kto jeszcze nie robił, a ma czas, to zachęcam bo pierniczki są naprawdę super. Od razu mięciutkie i puszyste. Najlepsze jakie do tej

kruche babeczki
Placuszki jogurtowe z pomarańczą 163

Dzień dobry kochani po świętach :-) Ja jakoś ogarnąć się nie mogę, ani z niczym zdążyć. Tak jakoś zaczęłam niby leniwie, ale nie do końca jak się

kruche babeczki
Pieczone pierożki drożdżowe z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą 158

Dzień dobry :-) Dziś ma dla Was przepis na pyszne pierożki drożdżowe pieczone w piekarniku z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą. Takie trochę pizzowe, bardzo smaczne

kruche babeczki
Rogaliki drożdżowe z nutellą 180

Pyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja

kruche babeczki
Tarta z tuńczykiem, bakłażanem i pomidorami 216

Dzień dobry :-) Tydzień zaczynamy od przepisu na pyszną tartę z tuńczykiem, bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą. Do tego sos pomidorowy z dodatkiem ajwaru. Tarta pyszna, nam

kruche babeczki
Świąteczne ciasteczka z dżemem. 110

Świąteczne ciasteczka z dżemem. Te urocze ciasteczka bożonarodzeniowe są nie tylko idealnym słodkim zakończeniem świątecznej uroczystości, ale także najsłodszym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Te ciasteczka są kruche, wypełnione pysznym domowym dżemem o smaku truskawek. Jeden kęs i jesteś oczarowany prostym i delikatnym smakiem tych uroczych słodkich smakołyków . Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się(...)kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan. Składniki jakie są potrzebne: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 1 jajko – dżem u mnie truskawkowy Ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj. Za pomocą foremki wytnij większe gwiazdki. Resztki ciasta połącz ze sobą, rozwałkuj i wytnij świąteczne gwiazdki. W połowie gwiazdek wytnij ze środka

Zdrowy Styl Joanny
Ciasteczka owsiane z rodzynkami 178

braku czasu, ale to był błąd, potem ciastka są zbyt kruche, dlatego polecam mieszać po kolei, najpierw cukry z masłem rozpuszczonym, potem mąki, jajko i właśnie na końcu płatki owsiane i rodzynki). 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta.  4. Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem

Kawa z mlekiem
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 231

To ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 222

nieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się(...)odmianom jabłek, nadzienie było urozmaicone. Niektóre jabłka zostały kruche, inne się rozpadły, część była słodka, część kwaskowa- do tego gałka lodów waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie

les mirabelles