Zmielony na mączkę ksylitol zastąpił cukier, upieczone w całości z pełnoziarnistej mąki orkiszowej - oto najzdrowsze kruche ciasteczka przed Wami, voila! Świetne do kawy i jako przekąska do pracy lub szkoły idealna. Poprzez wzorki duszków i dynii na stempelkach idealnie wpisują się w halloweenowe klimaty. Ciasto jest bardzo elastyczne, świetnie się formują i łatwo odwzorować stempelkowe wzorki. Składniki na około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imieniny babci, na lepsze i gorsze dni. Jej, jaka ona pyszna!!! Delikatna i krucha. Taka, jak tarta być powinna. No i te banany w towarzystwie brzoskwiń, opatulone orzechowo-cynamonową pierzynką...mmm Tą tartę trzeba po prostu zrobić! Tarta bananowo-brzoskwiniowa Ciasto: 1 łyżka cukru 1 żółtko 300 gram mąki 150 gram masła Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Tortownicę
Kuchnia smakówPyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 200 g jagód lub borówek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy
Kulinarne Fantazje MarioliPyszna, krucha tarta z jabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka (w tym 2 żółtka
MyCookBook.plZostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze
BaRepasZacząć najlepiej tak: Cukier ucieramy z jajkami, dodajemy miód, mąkę, przyprawy i sodę. Ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy ciasteczka. Pieczemy 180 stopni 15 minut. Bez masła Jak na złość miałam tylko końcówkę masła. Jednak udało mi się wyszperać przepis na super orientalne kruche ciasteczka bez użycia masła. Co prawda podczas ich tworzenia zszargałam sobie nerwy bo i wałka
ClauditteMissCookingcukier, mieszamy i wystudzamy. W kolejnym etapie dodajemy jajka i miód i wyrabiamy ręką "ciasto". Przy użyciu zmoczonych co jakiś czas zimną wodą rąk układamy ciasteczka. Namoczone po to, by ciasteczka się lepiej układały, ale również po to, by z wierzchu były bardziej kruche
BaRepaszlego. Wystarczy tylko usiasc w fotelu z talerzykiem w reku, a na nim kawaleczek tarty. Kruchy, orzechowy spod i do tego mocno czekoladowa masa. Mozna zapomniec o calym tygodniu, o pracy, problemach i brzydkiej pogodzie. Teraz najlepiej rozkoszowac sie smakiem i aromatem tego cudownego ciasta. Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowa skadniki: ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta
Przysmaki Karolkiprawie marcepanowym, z kremem lub dżemem malinowym na wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta duńskiego; zamiast specjalnego nadzienia przygotowywanego z masy migdałowej (w smaku podobnej do marcepanu i często z marcepanem mylonej przez niczego nieświadomych klientów), cukru i masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu(...)oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy gorące, parząc sobie język i podniebienie, tak mi smakowały. Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mopsik , Panna Malwinna i Siankoo . Danisze z marcepanem i dżemem czereśniowym Składniki: (na 30 sztuk) 600 g ciasta duńskiego 100 g marcepanu 125 g dżemu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców. N a nadchodzący, gorący weekend polecam puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych. Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;) Składniki: (na tortownice o średnicy 28cm) spód: ¾ płatków owsianych ½ szklanki mąki pszennej łyżka cukru żółtko jajka łyżka jogurtu greckiego(...)aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez
Pyry na Gaztarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około(...)doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie
Passions hobbies lifePolędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny, sycący i bardzo efektowny obiad. Kruche, rozpływające się w ustach mięso i kremowy, aromatyczny sos to idealne połączenie. Te
Na-talerzu.plDzień dobry :-) U mnie jeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na
kruche babeczkiŚwięta, Świętami, wypieki, wypiekami, ale człowiek jeść też coś musi :-) Szybka i nieskomplikowana zapiekanka jak najbardziej poleca się na obiad w przerwie między pieczeniem :-) My wczoraj
kruche babeczkiwcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt. Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :) Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka. Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić. Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy
kolorowotorcikowo