oszukujmy się smakiem przewyższają tamte o mile świetlne. Są kruche, miękkie i delikatne w smaku. Do tego zdrowe. A do ich zrobienia potrzebujemy zaledwie kilku składników. Kruche ciasteczka z maszynki – składniki: -kostka masła -nieco mniej niż połowa szklanki cukru pudru -3 żółtka sporych jaj -1 i 1/5 szklanki mąki pszennej -szczypta soli -2 łyżki mąki ziemniaczanej -marmolada Ciastka maślane(...)wykonanie Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ubijam do białości po czym powoli dodaję ciągle miksując cukier puder a następnie żółtka. Później już ręcznie zagniatam ciasto dodając do tego obie mąki i sól. Możecie też zmieszać wszystko mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładam do maszynki. Blaszkę smaruję margaryną lub innym tłuszczem. Wyciskam na nią ciastka i piekę
Arbuziakimuffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu niezwykłej wilgotności. Tu dodatkowo mamy posiekane krówki, które nadają słodyczy oraz wspaniałą chrupiącą kruszonkę. Całość wyszła na prawdę pyszna - muffinki są w sam raz słodkie, wilgotne, a dzięki kruszonce nie trzeba ich już ozdabiać(...)sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone) 100g kruchych krówek (drobno pokrojonych) Kruszonka: 100g mąki (dałam troszkę więcej) 80g masła 3 łyżki cukru 4 drobno pokrojone krówki 1. Zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki. 2. W misce wymieszać suche
Kto ugości moich gości?Babiego Lata, upiekłam kruche pierożki cytrynowe [<- klik] wypełnione po brzegi soczystymi malinami i jeżynami. Ach! Co to była za uczta! W tym roku postanowiłam pozostać przy tym połączeniu owoców, dorzucając czerwony akcent w postaci truskawek, które skusiły mnie swoim wdziękiem, piękniejąc w osiedlowym warzywniaku. Całość spoczęła na leciutkiej chmurce czekoladowej. Jednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa. Kawałek mięsa oczyszczamy z tłuszczu, jeśli go nie lubimy(...)wtedy stracimy też nieco smaku), kroimy w plastry, które lekko traktujemy tłuczkiem (jeśli go nie mamy, pomijamy, ale czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka
Nerds KitchenJuż od dawna “chodziły” za mną kruche, aromatyczne ciasteczka z fiołkami i w tym roku postanowiłam ten pomysł z wiosennym akcentem zrealizować. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie stworzyła przepisu, który będzie mi odpowiadał pod względem składu w stu procentach Moje maślane ciasteczka z fiołkami powstały więc z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i bez dodatku cukru – posłodziłam(...)koniec wlać mleko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm, na wierzchu ułożyć oczyszczone pojedyncze płatki fiołków, delikatnie docisnąć wałkiem. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby ciasteczka pozostały kruche. Przepis bierze udział w akcji
Fitkotwysoką jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 140 g miękkiego masła 140 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 190 g mąki 1/3 łyżeczki sody 120 g suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura(...)białą, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy
PatiGotujeprzygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i ponakłuwać ciasto widelcem. Spód jest gotowy do nałożenia farszu. Farsz: Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę(...)smaku. Całość: Na podpieczony, kruchy spód wyłożyć farsz i zalać sosem beszamelowo-serowym. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut. Upieczoną tartę udekorować drobno posiekaną natką pietruszki. Tartę kroić po delikatnym wystudzeniu (tzw. odpoczynku), inaczej sos może się rozlewać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu
Gospodyni MiejskaTofu w sosie słodko-kwaśnym to pyszny pomysł na orientalny obiad bez mięsa . Znajdziecie tu chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku tofu. Towarzyszy mu krucha
Na-talerzu.plŚwięta to czas kiedy w kuchni jest pięknie, uroczo, słodko i pachnąco :)I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej
Serce zamknięte w formie pysznoścismakowała i przedwczoraj nagle nabrałam na nią natychmiastowej ochoty. A jaki wypiek można szybciej przygotować, jak nie muffinki? Wyszperałam przepis, lekko zmodyfikowałam i oto są! Bardzo smaczne, aromatyczne i kruche, z mocnym aromatem ajerkoniaku, przełamanym kwaskowym cytrynowym lukrem. Wypróbujcie, mojej rodzinie bardzo smakowały! Składniki(...)ostudzić. Wlać do miski, wbić jajka, dodać ajerkoniak. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i cukier. 3. Składniki suche dodać do mokrych i krótko zmiksować. Ciasto nakładać łyżką po równo do każdej papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut - babeczki nie powinny zbrązowieć. Wyjąć z piekarnika, zostawić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć
Kuchnia Prezydentowejskładników, które znajdziemy prawie w każdej kuchni. Przed upieczeniem każde ciasteczko można obtoczyć w cukrze lub (tak jak u mnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu. Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt(...)przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej
Kuchnia MagdaLenybardzo prosty, a ciasteczka owsiane z żurawiną przygotujemy w krótkim czasie. Do ich zrobienia nie potrzebujemy miksera, ani dodatkowych foremek. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce, ręką zagnieść ciasto. Następnie uformować nieduże kulki, spłaszczyć, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku. Moje ciastka owsiane z żurawiną w swoim składzie zawierają jeszcze ziarna słonecznika i siemię lniane, ale mogą(...)jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania dodać 3 łyżki miodu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W dłoniach formować nieduże kulki z ciasta, układać na blaszce i delikatnie spłaszczyć, aby powstały okrągłe ciasteczka. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 15 minut Ja uzyskałam 15 ciastek o średnicy 6,5-7 cm. Polecam wypróbować przepis na kruche ciastka maślane
Danka Pichciwypróbować i muszę przyznać, że chruściki wyszły bardzo smaczne, kruche, po prostu idealne. 400g mąki pszennej 200g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka wódki lub octu olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki placek, złożyć 3 razy. Ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać
Smakołyki Asizupełnie inaczej niż nasze faworki polskie. Te znane nam faworki są kruche, puste w środku. Te rosyjskie z kefirem w składzie są mięsiste, grubsze, sycące. W smaku wręcz uzależniające. Spróbujcie potestować z grubością placka, którego wykrawacie faworki. Czy bardziej zasmakują wam te cieńsze, czy też te z grubszego ciasta. Rosyjskie faworki mają jeszcze jeden plus. Robi się je bardzo prosto
Mieszam w Garnku