ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:797/1075)

Ciasteczka pomarańczowe 161

ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie (jak ktoś lubi bardzo słodkie to może dać więcej miodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste(...)ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik marakuja z galaretką pieczony z kremówki i serka mascarpone 165

mascarpone 400g śmietany 30% 1/2 szklanki pulpy z marakui (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy/śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) Spód: 250g kruchych ciastek w czekoladzie 50g masła/margaryny Wierzch: 1 galaretka na 375 ml (u mnie smak cytryny i limonki) (*) 150 ml wody 225 ml pulpy z marakui Przygotować spód. Ciastka rozdrobnić(...)wstawić do lodówki. Przygotować wierzch. Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta. Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki. (*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody

Di gotuje
Curd bananowo-cytrynowy 163

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
Curd bananowo-cytrynowy 211

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
Ciasteczka orzechowe - Rozpływające się w ustach - Najlepszy przepis pod słońcem! 110

zabawy z foremkami, wyciskania  i wycinania różnych wzorków ciasteczek... :)     To prawie jak zabawa w piaskownicy ;) Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa! Składniki: 150g orzechów włoskich lub laskowych 170g mąki ziemniaczanej 220g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki gęstej śmietany   Przygotowanie:       Orzechy mielimy lub drobno kroimy. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masło (pokojowa temperatura), orzechy, 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie to wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany) i zagniatamy ciasto.      Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche rogaliki na jogurcie 173

trzy równe części. Na podsypaną mąką blacie rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 24cm. Trzy łyżki nadzienia wyłożyć równomiernie na cały placek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Tak przygotowany placek podzielić na osiem trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce. W ten sam sposób przyrządzić resztę rogalików. Zawinięte rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe rogaliki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wg życzenia można posypać cukrem pudrem. Smacznego Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Artykuł Kruche rogaliki na jogurcie pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Tarta z truskawkami 179

Tarta z truskawkami Przepis szybciutki i prościutki, dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie i kruche desery. Składniki: - 2 szklanki mąki owsianej - 2/3 szklanki erytrolu - 1kg truskawek - 1 jajo - 200g masła - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka nasion chia - szczypta soli Sposób przygotowania: - mąkę ugniatamy wraz z erytrolem, chia, płatkami owsianymi, jajem, masłem i szczyptą soli - masa powinna być zwarta i nielepiąca(...)się, wkładamy ją do lodówki na 30 minut - formę smarujemy masłem, następnie po upływie czasu, wykładamy ją ciastem - do środka wsypujemy pokrojone truskawki wymieszane z łyżeczką erytrolu i mąki - zakrywamy całość ponownie rozwałkowanym kawałkiem ciasta - pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni SMACZNEGO

MintTaste
ŚWIĄTECZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ 164

Doskonałe kruche ciasteczka świąteczne, przełożone marmoladą. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu. Idealnie nadają się na prezent świąteczny oraz jako słodki poczęstunek dla gości. Koniecznie zróbcie i mam nadzieję, że Wam posmakują :) Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam(...)Orzech ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki mniejsze i większe) wycinać ciastka. W połowie wyciętych gwiazdek mniejszą foremką wyciąć ze środka mniejsze gwiazdki. Piec ciastka na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia około

Zrób to smacznie
Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) 277

mistrzowie kuchni i Atelier Amaro :D). Zapraszam więc na kruche dyniowe kostki, bez dodatku cukru, a jeśli jesteście ciekawi odsłony 2016, to sprawdźcie koniecznie kostki w wydaniu kasztanowym . Kruche kostki dyniowe na Halloween 2 blaszki 120 g mąki dyniowej (z pestek dyni) 100 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy(...)miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około

FitKot
Kruche ciasteczka pełnoziarniste | bez cukru i laktozy | TYLKO 5 SKŁADNIKÓW 195

składników i ciasteczka gotowe! Pełnoziarniste, kruche, bez cukru i laktozy. Idealne na piknik czy też wycieczkę rowerową! Na trawce, świeżym powietrzu smakują jeszcze lepiej.., GWARANTUJE! Składniki na blaszkę ciasteczek:  150g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g margaryny Omega Optima 30g masła orzechowego 5 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Margarynę ubijamy z masłem orzechowym i ksylitolem. Ugniatamy z mąką pełnoziarnistą(...)proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, przekładamy na blaszkę i spłaszczamy dłońmi lub widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach - do momentu zarumienienia

Czarnawisienka
Nadziane babeczki 334

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aromatyczne, kruche babeczki wypełnione pysznym cytrynowym budyniem. Idealne do kawki. Nadziane babeczki 3 szklanki mąki pszennej 200g masła 0,5 szklanki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego(...)puder do posypania gotowych babeczek oraz masło i mąka do przygotowania foremek. Nadzienie: 400ml mleka 1 budyń cytrynowy z firmy Cykoria Przygotowanie: Ugotować budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia Składniki ciasta szybko zagnieść do połączenia składników. Przygotowane ciasto rozwałkować na ok 3-4mm, wykrawać ciasto i wyklejać uprzednio przygotowane foremki ( wysmarować masłem i obsypać mąką). Do każdej z nich nałożyć

W garach u Gosi
Szarlotka waniliowa z budyniem 168

Pyszna, krucha i wprost zniewalająco pachnąca wanilią szarlotka to obowiązkowa pozycja do upieczenia tej jesieni. Jej aromat już na etapie pieczenia będzie Was kusił i nie pozwalał oddalać się zbyt daleko od piekarnika :) Zapach wanilii dodatkowo wzmacnia warstwa budyniu o tym samym smaku. Jeśli lubicie szarlotki – ta z pewnością podbije Wasze serca. Nic więcej dodawać nie trzeba, po prostu musicie(...)spróbować :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 120 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/3 szklanki cukru 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) Kruszonka: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła (lub margaryny) 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) Masa jabłkowo-budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 500 ml mleka 7 jabłek (najlepiej

MyCookBook.pl
Wielkanocne babeczki z Paschą 204

Wykładamy ciastem metalowe foremki i pieczemy ok 10-15 minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia. nadzienie Pascha Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy(...)orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną.  Gotowym nadzieniem nadziewamy spody babeczek. Dekorujemy wisienką kandyzowaną lub migdałami. Babeczki mogą spokojnie stać w lodówce dwa dni i spody będą cały czas kruche :) Smacznego

Niezły Młynek
Kruche ciasteczka z dżemem 214

bloga źródło  tutaj                                                   Kruche ciasteczka z dżemem                                               Składniki : mąka - 2 szkl(...)Przygotowanie : Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić  dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, trochę grubiej niż u mnie,  podsypując delikatnie mąką.  Wykrawać  foremkami

Kuchnia Danusi
Kruche ciasteczka z dżemem 219

wolny dzień, wtedy mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka.  ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany(...)pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.  roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto rozwałkuj na prostokąt

SMYKWKUCHNI
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 242

Jeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji.  Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce(...)mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt

Kuchnia Pani Wiosny

Proponowane wyszukiwania