ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:799/1075)

Rogaliki drożdżowe 167

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 4 jajka, 2 kostki masła, 2 garstki cukru, 1/3 szklanki mleka, ok. 350 g powideł śliwkowych, cukier puder. Polecam też kruche rogaliki z powidłami. Przygotowanie:       Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (ale nie gorącego, bo drożdże sparzymy i nam nie urosną) dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki(...)czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy

Aga w kuchni
Sernik - Malina 217

tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować

Świat Ciasta
Sernik - Malina 390

tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać w zamrażarce). Jeżeli mamy świeże - dokładne je opłukać. Zmiksować

Świat Ciasta
Babeczki Eton Mess z porzeczkami 135

starannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby.  Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i suszymy ok 60-80 min, z podanej ilości wychodzi ok 12 szt wielkości dłoni 3. Idealnie kiedy beza jest śnieżnobiała, musi natomiast być krucha z wierzchu, miękka i ciągnąca w środku  4. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy

Słodki Kompromis
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 154

lecia międzywojennego w Słupsku produkowany był ser w typie camemberta, który nosił nazwę Słupski Chłopczyk. Jak smakuje ser camembert - najsłynniejszy francuski ser Świeży camembert jest słodki, twardy i ma kruchą konsystencję. W miarę dojrzewania jego wnętrze staje niemal całkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany(...)daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 189

Dzień dobry :-) Dziś w Rzeszowie popadał troszkę śniegu, zimno dalej, ale jaśniej przynajmniej trochę. Brakuje słoneczka, ale lepiej tak niż jak pada deszcz i cały czas

kruche babeczki
Pide z kurczakiem, czarnymi oliwkami, suszonym pomidorem, mozzarella i oregano 293

Pide to turecka pizza, tylko nie okrągła a w kształcie łódeczki. Mój syn jak zobaczył i usłyszał, że to inna wersja pizzy, to od razu zapragnął

kruche babeczki
Stek wołowy - z jakiego mięsa, jak usmażyć ? 237

Cóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie – najlepsze! 199

Brownie brownie brownie …Chodziło za mną już od kilkunastu dni , aż wkońcu mu ulegałam.I to tak uległam bezgranicznie , bo całą blachę ja opędzlowałam nie

Ostra na Słodko
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 229

kolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując ok. 3cm odstępy. W każdej kulce zrobić wgłębienie (użyłam końcówki drewnianej łyżki). W środek(...)lepiej trzymały się ciasteczek. Piec ok. 15 – 16 minut, do momentu, gdy brzegi ciasteczek zaczną ładnie brązowieć. Podczas wyjmowania z pieca – ciasteczka są w środku jeszcze dość mięciutkie i kruche. Nie zdejmować od razu z blachy, bo łatwo się rozpadają, ale pozostawić na ok. 3 minuty. W tym czasie ciasteczka ładnie stwardnieją i z łatwością będzie można je zdjąć

KUCHARNIA
Sernik czekoladowy z gruszkami 169

Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam).     Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut

Mała Cukierenka
Ciasteczka cynamonowe z miodem 94

Ciasteczka cynamonowe z miodem pojawiają się w moim domu bardzo często, choć w okresie jesienno-zimowym obowiązkowo! Są niezwykle proste, szybkie, odrobinę puszyste i delikatnie kruche. Ich cynamonowy smak niezwykle kusi, a aromat roznosi się po całym mieszkaniu. Koniecznie sami to sprawdźcie! Ciasteczka cynamonowe z miodem - składniki: (około 32 sztuki w zależności od wielkości) 160g mąki pszennej/orkiszowej 100g cukru/ksylitolu(...)miodu 1 jajko 50g masła 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Ciasteczka cynamonowe z miodem - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce oraz wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około

Di gotuje
Piaskowe ciasteczka z orzechami włoskimi bez jajek (wersja bezglutenowa) 142

samym swoim zapachem. Po spróbowaniu jednego, sięga się po drugie, trzecie, reszta zostaje na później, a po jakimś czasie to może jeszcze jedno ciasteczko? Są takie orzechowe i przyjemnie kruche, że po prostu rozpuszczają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (około 13 sztuk)  100g orzechów włoskich (waga bez łupinek) 100g mąki jaglanej (*) 50g mąki z tapioki/ziemniaczanej 100g masła(...)cukru waniliowego Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić blenderem lub za pomocą młynka do kawy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką konsystencję. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam

Di gotuje
Szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym 164

Dziś zapraszam Was na szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym . Kruche, proste w przygotowaniu, nie za słodkie, takie na jeden gryz Idealne do herbaty lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Spróbujcie. Składniki: (na 1 blaszkę) 150 g mąki pszennej 1 żółtko jajka klasy L 100 g masła (zimnego) 50 g cukru kokosowego – u mnie(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę) na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy

Słodkie okruszki