ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:801/1075)

Camembert - najsłynniejszy francuski ser 157

lecia międzywojennego w Słupsku produkowany był ser w typie camemberta, który nosił nazwę Słupski Chłopczyk. Jak smakuje ser camembert - najsłynniejszy francuski ser Świeży camembert jest słodki, twardy i ma kruchą konsystencję. W miarę dojrzewania jego wnętrze staje niemal całkowicie gładkie i przybiera kremową barwę (żółta barwa świadczy o tym, że ser uległ zepsuciu lub jest przejrzały). Camembert ma bogaty, maślany(...)daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy

Cztery Fajery
Ciasteczka z witrażykiem 90

Kruche ciasteczka z witrażykiem. Składniki : 250 g mąki 120 g masła 60 g cukru pudru żółtko szczypta soli cukier wanilinowy 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie ok 300 g landrynek cukier puder do posypania Wykonanie : Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko(...)wyrobić dłońmi do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać śmietanę. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć  na dwie godziny do lodówki. Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki. Wycinać ciasteczka

Pomysłowa kuchnia
"Kocham Was równie mocno maluszki" Jane Chapman 144

Pewnego wieczoru babcia oznajmiła Momusiowi, że ma dla niego niespodziankę. Podekscytowany maluch, który bardzo lubi niespodzianki podfrunął do babci, żeby zobaczyć co dla niego ma. Babcia

kruche babeczki
Kruche babeczki z kremem mleczno-orzechowym 119

Dodaj pokrojone zimne masło, jajko, erytrytol, proszek do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Formę do pieczenia wypełnij ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Krem: Mleczko kokosowe połącz z serkiem mascarpone, bananem i masłem orzechowym, a później dokładnie zblenduj(...)dodaj mleczno-orzechowy krem, posyp posiekanymi orzechami i plasterkami kiwi. Zjadaj ze smakiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kruche babeczki z kremem mleczno-orzechowym pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
tarta ze szpinakiem 170

Wytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej.  Składniki na kruchy spód: 2 żółtka, 200g masła, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki mąki żytniej (ująć 2 łyżki), 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku(...)pszennej, sól,  pieprz, gałka muszkatołowa, 250 g serka kremowego śmietankowego, 250g sera feta. Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut

Słodki Zakątek
TARTA Z KURKAMI + FILMIK 130

Tarta z kurkami na kruchym spodzie to świetna przystawka. Smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Polecam.  SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 100g masła szczypta proszku do pieczenia sól do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i miksujemy 1m / o 5, aż powstanie jednolite ciasto, w razie konieczności. Wykładamy je na stolnicę i zagniatamy. Formę na tarte należy naoliwić i rozłożyć w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 % C. Do dzbana robota przekładamy boczek i cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Doprawiamy wszystko solą

Kulinarne Fantazje Marioli
Wielkanocne przepisy – najlepsze ciasta, babeczki i ciasteczka 184

viagusto.pl/ciasto-wielu-smakow-z-jablkami-pomelo-i-kajmakiem/ Ciasto z bananem i czekoladą – bardzo proste i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki. Propozycja dla wszystkich, którym zależy na czasie Przepis – https://viagusto.pl/proste-ciasto-bez-jajek-z-bananem-i-czekolada/ (ciasto jest wegańskie) Babeczki marmurkowe – czyli muffinki przerobione na babeczki wielkanocne, które pięknie ozdobią nasze koszyczki i stoły. Przepis – https://viagusto.pl/wielkanocne-babeczki-marmurkowe-weganskie-bezglutenowe/ (babeczki są wegańskie i bezglutenowe) Sezamowe babeczki(...)/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/ (babeczki są bezglutenowe) Ciasteczka warszawskie (słoneczka) – znane i uwielbiane ciasteczka, które przerobiłam na wersję wegańską. Są niesamowicie pyszne! Przepis – https://viagusto.pl/weganskie-ciasteczka-warszawskie-sloneczka/ (ciasteczka są wegańskie) Owsiane kruche ciasteczka – najprostsza propozycja ciasteczek, których przygotowanie jest bardzo szybkie. Przepis – https://viagusto.pl/owsiane-kruche-ciastka-z-polewa/

Via Gusto
Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Bez Wybijania Ciasta 162

roku postanowiłam skorzystać z przepisu na faworki  Lucyny  Ć wierczakiewiczowej , XIX- wiecznej autorki książek kulinarnych. Faworki wyszły mega kruche i  delikatne,  dlatego przepis zagości u mnie na stałe :) Składniki na około 2 talerze faworków: 225 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 15 g masła 4 żółtka 2 jajka 1/2 łyżki mleka 2 łyżki wódki/ spirytusu(...)octu Dodatkowo: olej do smażenia lub smalec lub pół na pół cukier puder do obsypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając je lub miksując. 2. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i lekko podsypując wałkujemy na bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez

Gotowanie...to proste !
Beza Pavlova z truskawkami 711

Krzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę

gutfut
Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą czyli Czwartkowe Słodkości odc. 214

siebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące mi w połączeniu z cytryną. Przepis podpatrzyłam w najnowszym 07/2017 numerze magazynu KUCHNIA.  Skuście się proszę! naprawdę warto! Kruche ciasteczka maślane z cytryną, miętą i czekoladą 130 g masła 130 g cukru 280 g mąki po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1-2 cytryn(...)bardzo gorzkiej czekolady 1 jajko Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek oprócz jajka. Siekamy nożem lub po prostu miksujemy tak by powstały okruszki. Dodajemy jajko i całość zagniatamy. Ciasto nie lepi się bardzo ale warto je schłodzić 20 minut by łatwiej się nam kroiło. Formujemy z ciasta wałek i tniemy go ostrym nożem na plasterki o grubości

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najbardziej kruche ciasteczka jakie jadłam. 162

Te ciasteczka w Anglii nazywają się shortbread. Serwowane są do herbatki. Możecie zauważyć w starych filmach angielskich zawsze jak podają herbatkę to koniecznie musi być z

Kuchnia Pokoleń
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 201

swój kolor zawdzięczają... młodemu jęczmieniowi! :D To pierwszy wpis z użyciem tego składnika, niedługo pokażę jeszcze jeden wypiek, który też się udał i mam nadzieję, że się spodoba ;)  Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 90 g mąki jaglanej 70 g mąki orkiszowej jasnej 1 czubata łyżka mielonego młodego jęczmienia 75 g migdałów 80 g ksylitolu(...)masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować

FitKot
całuski kokosowe z konfiturą malinową 211

Kruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach(...)Same znikały z patery:) Składniki: na ciasto: 350 g mąki 230 g masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 50 g drobnych wiórków kokosowych szczypta soli dodatkowo: słoiczek konfitury z malin Stovit duża łyżka galaretki malinowej sypkiej 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wódki lub wrzątku 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych   Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 245

Niezawodny przepis na spód do mazurka, który dzięki dużej zawartości tłuszczu posiada charakterystyczną kruchą strukturę i idealnie odchodzi od formy. Przykrycie folią i pieczenie z obciążeniem gwarantuje, że boki mazurka nie spłyną i zachowa on idealny kształt oraz taką formę, która pozwoli wypełnić ją później nadzieniem.. Jako wypełniacza do wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną(...)rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę odpoczynku w lodówce. Stężałe będzie łatwiejsze w obróbce, nie będzie się kruszyć bądź kleić. Po upieczeniu spód będzie miał właściwą konsystencję. Pamiętajcie, aby obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, bo jest delikatny

cool and minty
Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą 197

może być coś lepszego od polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki 70%, cukier, kakao 6%, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii(...)masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka

Cynamonowe szczęście