mleczną i białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości. Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×20 ) SPÓD: * kruche, kakaowe herbatniki – 250 g * orzechy włoskie – 50 g * masło – 120 g * miód – 1 łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 500 g * cukier drobny(...)kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli
Ostra na SłodkoLatem, gdy słupek rtęci na termometrze szybuje w górę, zdecydowanie lepiej sprawdzają się lekkie desery z owocami, które można przygotować bez użycia piekarnika. I taka jest
Moja kraina smakówDzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie zapiekanki to mam dla Was zestawienie tych, które były na blogu. Wszystko w jednym miejscu. Polecam
kruche babeczkiTaki oto tort przygotowywałam ostatnio z okazji 40 lecia ślubu moich rodziców. Tort był niespodzianką, niestety mogę Wam go tylko przedstawić w takiej wersji, bez pokazania
kruche babeczkiW grupie kulinarnej na FB, na której również się udzielam znalazłam przepis na te trzyskładnikowe rogaliki. Przepis ten cieszy się dużym powodzeniem więc i ja postanowiłam
Monia miesza i gotujeMini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche ciasteczka z landrynkowym witrażem chyba już na stałe wpiszę na listę przedświątecznych wypieków. Małe,ale jakże urocze. 250 g mąki tortowej 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli ponadto: 100 g kolorowych landrynek Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać(...)zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Landrynki włożyć do mocnego woreczka i rozbić tłuczkiem na drobne kryształki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Foremkami wycinać ciasteczka,po środku wyciąć wzorek małą foremką. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem
Kolorowa kuchnia ElkiSkromnie przyznam, że to jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę. Ciasteczka są naprawdę przepyszne, takie kruche i mocno serowe. Bardzo często je piekę nie tylko do podjadania, co niesamowicie wciąga, ale też jako dekoracja różnych przystawek oraz sałatek. Polecam! (około 35 sztuk w zależności od wielkości) 130g mąki pszennej 100g serka topionego(...)żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie) Dodatkowo: przyprawy do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujePyszne, kruche ciasteczka, z mnóstwem marmolady w środku, proste w wykonaniu. Dość długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku. A chyba każdy się ze mną zgodzi, że domowe najlepsze ;) Składniki: * 200 g mąki pszennej * 1 żółtko * 3 łyżki kwaśnej śmietany * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 70 g masła * marmolada różana (użyłam marmolady Stovit ) Wykonanie(...)stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę, masło i żółtko, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powstały płat ciasta dzielimy na kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm. Na każdy położyć po łyżeczce marmolady różanej. Następnie ciastko zwijamy w rulonik. Ciasteczka pieczemy w 180'C przez 15 minut na złoty kolor
Zrób to smacznieNiby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka ale jakie pyszne. Idealnie kruche i pachnące cytryną, imbirem i goździkami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 300 g masła - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta mielonych goździków - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy(...)cukrami. Dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy by składniki dobrze się połączyły a następnie dodajemy mąkę, goździki, oraz imbir. Wyrabiamy ciasto i formujemy lub wykrawamy foremkami ulubiony kształt ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchnimnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny(...)dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek” z dodatkiem oleju, wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i podpiecz w temp. 180 C przez
greenscarfJedne z najbardziej urodziwych ciasteczek, jakie miałam okazję przygotowywać :) Wyglądają zachwycająco i bardzo pasują mi na baby shower, przyjęcie dla dziewczynki albo na Walentynki. W smaku również bardzo dobre, kruche, czekoladowe, z kawałkami żurawiny i orzechów. Składniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 225 g mąki pszennej 75 g cukru trzcinowego 10 g cukru z wanilią jajko(...)czekoladowa lub tabliczka białej czekolady Czekoladę gorzką połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i jajko włożyć do miski. Dodać ostudzoną czekoladę i zagnieść ciasto. Dodać posiekaną żurawinę i orzechy oraz migdały, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować słupki (ok 5 x 2 x 20 cm), zawinąć w folię
Słodkie inspiracjecoś co wszyscy zapamiętają, pochwalą i jeszcze poproszą o przepis! Pyszne mini tarty, które z robisz w pięć minut, potem do pieca i po niedługim czasie możesz cieszyć się przepysznymi, kruchymi i bardzo, bardzo aromatycznymi małymi delicjami, o słodko- wytrawnym smaku. Takie tarty sprawdzą się świetnie wtedy kiedy nagle pojawiają się niespodziewani goście w domu, wtedy kiedy nie masz pomysłu(...)pyszny lunch. Te mini tarty uwielbiają też dzieci! Polecam Wam szczerze! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE MINI TARTY - 1 opakowanie serka kremowego Apetina - grillowana papryka i oliwki - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1 duża dojrzała gruszka - chili - cebula dymka - łosoś wędzony - świeża rukola No to czarujemy! Chodźcie do kuchni! Arkusz ciasta francuskiego rozłóż i pokrój na równe 8 części, każdy kawałek posmaruj
SMYKWKUCHNIZapraszam do przepisy na bardzo łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne kruche ciasteczka przekładane dżemem. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Kr uche ciasteczka Smacznego:) Składniki : 300 g mąki tortowej 200 g masła ½ szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dowolny dżem Cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i wrzucamy całość do miski. Na koniec dodajmy 3 żółtka i ciasto dokładnie wyrabiamy. Wstępnie można użyć miksera. Wyrobione ciasto zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie czasu ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy
Sprawdzone przepisy kulinarne