oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)mąki orkiszowej jasnej 70 g mąki kokosowej 4 łyżki ksylitolu (można dać trochę więcej lub dosłodzić stewią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g masła klarowanego na wierzch: mleko do posmarowania, posiekane orzechy, kokos, ksylitol, ulubione dodatki Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol wymieszać ze sobą, dodać suche składniki i rozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość
Fitkotprzy tym niezwykle zdrowe, pożywne i możemy z łatwością zrobić je samemu. Sery wegańskie – bogactwo wartości odżywczych Sery są świetnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek i ciast, wyjątkowymi smarowidłami, składnikami sosów, i sałatek, przekąską i dekoracją. Dlatego trudno byłoby całkowicie zrezygnować z tego produktu, nawet w sytuacji, gdy okazuje się, że nie służy on naszemu zdrowiu. Na szczęście możliwości(...)sery żółte i serowe miękkie pasty do smarowania pieczywa, jak i ciasta typu serniki na ciepło i zimno oraz słodkie desery. Do przygotowania serowej bazy potrzebne będą: 300 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych – ok. 8 godzin) 80-100 g orzechów nerkowca surowych 140 ml płynnego oleju kokosowego 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych łyżeczka soli żywe kultury bakterii
Ugotowane pozamiataneszklanki mąki pszennej 1 szklanka wiórek kokosowych 250 g malin Przygotowanie : Jajka utrzeć doskonale z cukrem Do ubitych jaj dodać olej, utrzeć na niskich obrotach Dodać jogurt, połączyć Mąkę połączyć z proszkiem i dodawać stopniowo do masy, ucierać Wsypać wiórki i połączyć rózgą Foremkę wyłożyć papierem do pieczenie ewentualnie natłuścić, przełożyć ciasto, posypać owocami lekko wciskając je w ciasto- wyrównać
Proste Potrawywszystkich - niezależnie od wieku! Polecam. (około 15 sztuk) 1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa ) 1/2 szklanki mleka (pysznie komponuje się kokosowe ) 1 jajko Dodatkowo: 1 łyżka miodu (płaska) 6-7 truskawek Ponadto: masło/olej do smażenia (preferuję masło) Kaszę manną wymieszać z mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała(...)ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) Kaszę manną orkiszową oraz mleczko kokosowe można nabyć w sklepie Radix
Di gotujeprzyznać, że to połączenie korzennego ciasta marchewkowego ze słodkim kremem bananowym komponuję się na prawdę dobrze... 😋 Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wiórków kokosowych Krem: 250 ml śmietany kremówki(...)kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Kuchnia MagdaLenyprzyznać, że to połączenie korzennego ciasta marchewkowego ze słodkim kremem bananowym komponuję się na prawdę dobrze... 😋 Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wiórków kokosowych Krem: 250 ml śmietany kremówki(...)kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami opisanymi wyżej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Kuchnia MagdaLenyherbaty. Spróbujecie. Składniki: (na 1 większą blaszkę)* 2 szklanki wiórek kokosowych Helio 2 białka jaj klasy M ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 60 g masła mała szczypta soli 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej twarda marmolada (u mnie wieloowocowa) *Uwaga! Ze względu na świąteczne przygotowania – piekę dużo (!) ciast, brakło mi wolnej większej blachy. Wam jednak radzę użyć dużej blaszki(...)pyszne Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, topimy je na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie do rozpuszczonego masła dodajemy 2 szklanki wiórków kokosowych. Mieszamy łyżką składniki. Do miski wbijamy dwa białka, ubijamy je ze szczyptą soli (nie musi być na sztywno). Do ubitych białej dodajemy stopniowo cukier z czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, miksujemy na małych obrotach
Słodkie okruszkiserem i truskawkami przepis na 9 bułeczek Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Masa serowa: 250 g twarogu chudego żółtko 3 łyżki erytrolu/cukru/ksylitolu kilka kropel aromatu migdałowego Kruszonka: 3 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 łyżki ksylitolu/cukru/erytrolu 4 łyżki mąki pszennej + truskawki
365 dni dookoła kuchnipolecam je każdemu początkującemu. U mnie dzisiaj ten wypiek w nieco odmienionej wersji, bo ostatnio pisałam wam o fioletowej marchewce, i oczywiście wylądowała też u mnie w cieście. Trochę zmieniłam też dodatki, bo nie ma rodzynek, a są daktyle, nie ma też skórki pomarańczowej, ale jest skórka cytrynowa i z limonki. Zamiast goździków, smak wzbogaca kardamon(...)siekamy na mniejsze kawałki i dorzucamy do mąki, wsypujemy również wiórki kokosowe. 2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy lekko jajka i dodajemy olej, syrop oraz cukier, wszystko miksujemy do momentu aż otrzymamy jednolitą masę. 3. Płyn stopniowo łączymy z suchymi składnikami dokładnie mieszając. Powstanie dość gęste ciasto. 4.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę wyrównując. Wstawiamy
vaniliowoczekoladowałyżki) ok 140 g Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką Cukier waniliowy łyżeczka Starta skórka z cytryny łyżka Sól szczypta Polewa: Czekolada mleczna 80 g Olej łyżeczka Wiórki kokosowe garść Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypywać cukier partiami najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodawać cukier waniliowy(...)następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać łyżkę oleju i wymieszać. Lekko przestudzoną czekoladą polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Przygotowanie Thermomaster: Białka ubić
Kulinarne przygodyW warzywniakach i na straganach jeszcze pełno malin, skorzystajcie z nich! Ja nie mogłam się oprzeć, dlatego przygotowałam tę tartę, którą serdecznie Wam wszystkim polecam. Jest
Be Fit Be Strongcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko a następnie masła. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe(...)stężenia. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 80 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku ok. 60 ml wody, gorącej wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ok. 1/2 części wiórek oraz żelatynę i miksujemy. wykonanie ciast: Jedno ciasto ucierane wkładamy do foremki. Wykładamy 1/2 cz. tężejącego musu śliwkowego
Domowy Smak Jedzeniarównie pyszny deser - jabłka pod kruszonką. Łatwiej się chyba nie da - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani pilnować, aby ciasto dobrze się upiekło. Lista składników też jest krótsza. Ten deser w zasadzie nie może się nie udać 😉 Jabłka pod kruszonką owsiano-kokosową - przepis Do przygotowania jabłek pod kruszonką będą Ci potrzebne: 3-4 jabłka, 4 łyżki płatków owsianych
Z notatnika dietetykaChałka kokosowa! 😍 Mam tu fanów chałki? Na pewno 😁 a jeżeli jesteście również fanami kokosa to jest totalnie przepis dla Was 🤤🤤🤤 Przepis na prostą i najlepszą chałkę kokosową znajdziecie poniżej! Składniki na 1 ogromną chałkę: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 150 g mleka/napoju roślinnego 80 g cukru (minimum 1 łyżeczka cukru, reszta to może być(...)erytrol) 50 g masła 25 g drożdży 50 g wiórków kokosowych 2 jajka Szczypta soli. Kruszonka: 50 g zimnego masła 40 g mąki 30 g wiórków kokosowych 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie: Maslo rozpuszczamy w rondelku. Z mąki, mleka, cukru, masła, drożdży, wiórków, jajek i soli zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 1h. Składniki na kruszonkę
CzarnawisienkaNaleśniki na mące ryżowej z dodatkiem mąki kokosowej. Uwielbiam naleśniki i stanowczo za rzadko je wykonuje! Mam już na tyle wprawy, że wychodzą mi z praktycznie każdego rodzaju mąki, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ich słodką kokosową wersję i przy okazji bez glutenową. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ryżowej (można całość zrobić z pszennej(...)szklanki mleka ( dodawałam na oko, może wyjść nieco więcej) 2 jajka 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórek kokosowych 2 łyżki oleju *1 szklanka = 600 ml (taka od piwa) Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą, aby powstała lejąca konsystencja. Odstawiamy ciasto na 10 minut i smażymy naleśniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnie