bardziej niż się spodziewałam i był naprawdę pyszny. Jego zrobienie też nie było tak czasochłonne - dałam mu rosnąć zaledwie pół godziny. Polecam Wam gorąco ten przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych i w ciepłym mleku dały radę) 2 jajka 150 g cukru + jedna łyżka do drożdży(...)gryczanej, 150 g ryżowej i 150 g mieszanki z tego wpisu ) owoce (użyłam mrożonej mieszanki porzeczek i malin z Lidla) Kruszonka: 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut. 2. W tym czasie możemy zacząć rozpuszczać masło. 3. Jajka ubić
Mama z Motylemwyrzucać Takie banany doskonale sprawdzą się w wielu pysznych daniach Jednym z nich jest chlebek w wersji słodkiej. Niskokaloryczny chlebek bananowo – kokosowy to mega smaczny pomysł na wykorzystanie zapomnianych bananów. Przepisów na to ciasto wiele. I ja sama dużo ich testowałam (kilka przepisów znajdziecie tutaj – chlebek bananowy ), ta wersja jest jednak moją ulubioną – banan idealnie połączony(...)masłem, wylej na nią ciasto. Chlebek bananowy piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odłóż ciasto na ok. 1 godzinę do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Niskokaloryczny chlebek bananowo – kokosowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSKŁADNIKI: CIASTO: 2,5 szklanki mąki owsianej 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 banany (ok 200g) 1/4 kostki drożdży 0,5 szklanki mleka migdałowego NADZIENIE: 400g obranych jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru WYKONANIE: Banana blendujemy z drożdżami i odkładamy na ok 10 min pod przykryciem. Olej kokosowy chwilkę podgrzewamy, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy, dodajemy do zblendowanych składników
healthy dreamsuświetni pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Dania Danie główne , Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , czekolada , jajka , mus z awokado , torcik , tort Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki erytrytolu 40 g oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego 40 ml gęstego mleka kokosowego 40 g mąki kokosowej(...)solą. Pod koniec ubijania dodać erytrytol i ubijać dalej do uzyskania lśniącej jedwabistej masy. Żółtka wymieszać z olejem oraz mlekiem kokosowym. Dodać mąkę kokosową z kamieniem winnym, po czym delikatnie wymieszać całość z ubitymi białkami. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy ok. 20 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić
Modern Cave Girlrazowej oraz mleku kokosowym. Są bardzo smaczne, idealne dla osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bez mlecznej i bez cukrowej. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000 0,5 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody 3 łyżki oleju kokosowego 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu Dodatkowo: 1 kilogram truskawek Sposób przygotowania(...)miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitom i ubijamy, ucierając dodajemy olej kokosowy, wlewamy mleko kokosowe i wodę gazowaną, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy i odstawiamy na pół godziny żeby ciasto napęczniało. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, wylewamy chochlą porcję ciasta, łyżką równomiernie rozsmarowujemy, pieczemy przez 4-5 minut, upieczone układamy na metalowej kratce. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, przekładamy
Bajeczna KuchniaMąka kokosowa prócz oczywistych wartości odżywczych i zdrowotnych jest po prostu bardzo smacznym zamiennikiem (lub dodatkiem) do tradycyjnej mąki pszennej. Zawiera więcej białka i dziesięć razy więcej błonnika niż mąka pszenna. Dziś po raz pierwszy spróbowałam połączyć ją z drożdżami. Oczywiście zmieszałam ją z mąką pszenną, ponieważ(...)jest zbyt sypka i mało wiążąca aby być zamiennikiem w 100 % . Proporcję wybrałam na próbę i muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne. Nie wyrosło co prawda jak zwykłe drożdżowe, ale to nie umniejsza jego smaku :) Składniki: 10 dag mąki kokosowej 15 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży 2/3 szklanki
Tradycyjna Kuchniacukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g czerwonych owoców (wiśnie, porzeczka, truskawki w dowolnej proporcji) 1 szklanka cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego piasku. Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem(...)ubijania dodaję do piany po łyżce cukier, cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna. Do piany wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łopatką. Kokosową pianę wykładam jako ostatnią warstwę na blaszkę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 20-25 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem
Słodki sentymentcukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g czerwonych owoców (wiśnie, porzeczka, truskawki w dowolnej proporcji) 1 szklanka cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Może być konsystencji mokrego piasku. Garść ciasta odkładam, a resztę dzielę w proporcji 2/3 na 1/3. 2/3 ciasta wykładam na blaszkę wyłożoną papierem(...)ubijania dodaję do piany po łyżce cukier, cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna. Do piany wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łopatką. Kokosową pianę wykładam jako ostatnią warstwę na blaszkę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 20-25 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem
Słodki sentymenttakie idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :) Składniki: Ser: 25 dag sera białego półtłustego 4 łyżki cukru trzcinowego 2 cukry waniliowe 1 budyń waniliowy 1 jajko Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę
Izabelawkuchniwypieku mazurków, mają być słodkie i na bogato, ale jest to ciasto niskie, do 4 cm. Najczęściej jest to ciasto na kruchym spodzie ze słodką warstwą wierzchnią często z marcepanu, dżemu, kajmaku. Dekoruje najczęściej lukrem, a zdobi suszonymi i kandyzowanymi owocami. Mazurek migdałowo-kokosowy z mojego przepisu jest słodki, ale nie jest to ulepek. Swoje bogactwo smaku zawdzięcza marcepanowi(...)ciasta. Trwa to około 10 minut. Oczywiście możesz sobie darować ta zabawę i po prostu zanieść ciasto, ale wtedy nie będzie tak kruche. Jeżeli ciasto jest zbyt suche to dodaj zimnej wody. Formę do pieczenie wyłóż pergaminem, następnie wylep spód formy ciastem i włóż do zamrażalnika na 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 C. Wstaw schłodzone ciasto
greenscarfŚniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu... ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i kowalik. SKŁADNIKI: Zaczyn: - 100 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju(...)cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy składniki i wyrabiamy ciasto; ewentualnie podsypujemy mąką do momentu aż osiągnie plastyczną formę i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie
wege i kropkaKeto ciasto Delicja XXL to próba połączenia wielu dietetycznych i kulinarnych wymagań. Nie zawiera jajek, jest bezzbożowe i niskowęglowodanowe. Wydawałoby się, że takie ciasto nie ma
Modern Cave Girlkruszonki można dodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto z jabłkami oraz wypieki z kruszonką: Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru drobnego 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie(...)kropel aromatu śmietankowego Dodatkowo: 125 g borówek 100 g domowej kruszonki z tego przepisu opcjonalnie: cukier puder do posypania Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Ciasto na blaszkę o wymiarach: 24 x 30 cm, w oryginalnym przepisie 18 x 32 cm. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem przez 6 minut na jasny puch, stopniowo zwiększając obroty
Zasmakuj Kuchnipodania (np. truskawki, czy jeżyny) * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj w kielichu blendera wraz z jajkami, mąką, cynamonem, solą oraz odżywką białkową, jeśli używasz. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej po 1 łyżce ciasta w kilku miejscach, formując placuszki. Smaż je z obu stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe placuszki bananowe podaj z kokosową śmietanką i ulubionymi owocami
Food Squaresię w ustach. Sama masa serowa nie jest zbyt słodka ale słodyczy dodaje słodka polewa. Jeśli chcecie z niej zrezygnować polecam zrobić lukier lub dodać więcej cukru. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej typ 650 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera twarogowego(...)cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy b/c na 0,5l mleka 100 ml kremówki 30% Polewa: 100 ml kremówki 30% 100 g masła 80 g cukru kokosowego płatki migdałów Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i końcówką do ciast ucieranych miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem
Ala piecze i gotujepłatków owsianych 3 łyżki ksylitolu garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Jajka, olej i miód wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowaną olejem kokosowym lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i ksylitolem. Na koniec
Prosto i Smacznie z Anetą