ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki - 250 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru/słodzika - 30 g oleju kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe(...)owoce ( ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek) - tortownica o średnicy 16 cm Wykonanie Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy do pokrycia spodu - delikatnie wyklejamy też boki na wysokość około
Health-Fit-Lifewłączyć piekarnik na 180 stopni. Grzałka góra i dół. Nie ufam termoobiegowi, i świetnie radzę sobie bez niego. Wam też polecam. Składniki na ciasto zagniatamy. Powstanie nam dość klejąca masa. Foremkę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy żytnimi otrębami – chociaż mogą być też każda inne. Ugniatamy na foremce ciasto, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na dosłownie(...)czasie przygotowujemy farsz. Szpinak na patelnię, razem z czosnkiem – może być na oleju kokosowym. Dajemy mu odparować. Wrzucamy do miski, dodajemy biały ser i dokładnie mieszamy. Później dorzucamy jajo wymieszane z jogurtem i wszystko doprawiamy do smaku. Wykładamy całość farszu na podpieczone ciasto, i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Tarta jest najsmaczniejsza gdy nieco przestygnie
Matylda Gotujetrudnego, szybko i smacznie. Można zrobić z malinami lub innymi owocami. Polecam Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier. Dodać żółtka i miękkie masło. Wszystko szybko zagnieść rękoma. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka, spłaszczyć i do zamrażarki. Wykonanie w thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, interwał, czas 1 minuta wyjąć
Kuchnia PokoleńPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityplasterki płatki migdałowe syrop klonowy plus odrobina oleju kokosowego do smażenia Do większej miski wsyp mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia oraz sól, całość zamieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mokre składniki - mleko, masło migdałowe oraz syrop klonowy, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie zamieszaj. Ciasto na moment odłóż na bok. W międzyczasie przygotuj(...)jeszcze 2 minuty, aż maliny się rozpadną, a mus stanie się bardziej płynny. Odstaw na bok. Rozgrzej patelnię, za pomocą pędzelka nałóż delikatną warstwę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj partie ciasta i smaż placuszki na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony ( na drugą stronę możesz przełożyć, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki). Kiedy pancakesy będą
Roślinna - blog wegańskidodaniem do jakiegokolwiek ciasta.Mąkę przesiej do misy wraz z kakao, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj napój z orkiszu /mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopiony olej kokosowy/ masło, rum i wyrabiaj jeszcze ( miej pod ręką 50 g mąki do podsypywania jeśli ciasto będzie za rzadkie) a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw(...)rodzynkami. Zwiń rulon i umieść w keksówce wysmarowanej tłuszczem. Możesz też w czasie wyrabiania ciasta dodać rodzynki, ale ale ja lubię jak rodzynki są równomiernie rozłożone. Niech chwilkę wyrasta. Piec nastaw na 180 i piecz ok 40 minut. Wystudź. 100 ml śmietanki/ śmietanki kokosowej pół tabliczki gorzkiej czekolady Zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia wrzuć kostki czekolady. Mieszaj
AZgotuj!przepis, tym razem na popularne ciasto ze słonecznikiem, czyli tzw. słonecznikowiec. To niesamowicie pysznie wilgotne kakaowe biszkopty przełożone karmelową masą z prażonym słonecznikiem przykryte kokosową puszystą pierzynką i posypane prażonym słonecznikiem, a jakże Wyśmienite ciasto, nie tylko do kawy Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 2 szklanki (480 ml) mąki orkiszowej (ja używam typu(...)kawy rozpuszczalnej: 1 łyżeczka (5 ml) kawy rozpuszczalnej na 180 ml gorącej wody – ale nie wrzątku! Domowa bita śmietana (na wierzch): 2 puszki (po 400 ml) tłustego mleka kokosowego z puszki (przynajmniej 85% zawartości tłuszczu) schłodzonego przez co najmniej dwie doby w lodówce 3 łyżki (45 ml) cukru pudru 2 łyżki (30 ml) mąki ziemniaczanej Wykonanie: Biszkopt: Mąkę, proszek
Lamarida.plwyczuwalne). Przelej masę czekoladową do miski i dodaj do niej mąkę przesiewając ją. Wymieszaj. Dodaj masę bananową i wymieszaj. Ciasto po dodaniu masy bananowej gęstnieje (konsystencją przypomina ciasto naleśnikowe). Kokilki wysmaruj olejem kokosowym i oprósz kakao (ewentualnie mąką). Wypełnij foremki masą do 2/3 ich wysokości. Piecz przez 14-16 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku do 220 C na środkowej półce
greenscarfkropel aromatu waniliowego1 gruszka75 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70%migdały w płatkach Z mąki orkiszowej, jogurtu naturalnego, jednego żółtka, oleju kokosowego, szczypty soli i łyżki stewii zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Dwa żółtka ubijamy z trzema łyżkami stewii na puszystą piankę i powoli dodajemy jogurt(...)naturalny cały czas ubijając. Dodajemy mąkę kokosową oraz aromat waniliowy. W innym pojemniku ubijamy białka na sztywno. Do masy jogurtowej powoli dodajemy ubite białka. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałujemy ciasto dość cienko i układamy w formie do tarty, pieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki
Mango PapajaRabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. :-) To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków. Czyli tak jak myślałam, rabarbar ma w sobie to coś. ;-) Dopiero od tego sezonu zaczęłam się nim interesować i wiem jedno, będzie jednym z moich ulubionych sezonowych produktów. Spód(...)jajko L Kruszonka: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych Karmelizowany rabarbar: 400g rabarbaru 6 łyżek cukru 1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h. 2. Przygotowujemy
Szefowa kuchnimasła 1 szklanka wiórek kokosowych 1 1/2 cukru pudru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek u mnie zamiast podanej w książce polewy czekoladowej podałam mus Mus truskawkowo – malinowy truskawki mrożone ( około 10 dkg ) maliny mrożone 10 dkg Zaczynamy od włączenie piekarnika na 180 C. Wszystkie składniki ciasta miksujemy w misce na jednolitą masę(...)pieczemy muffiny przez 12-15 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyciągamy formę z piekarnika i odstawiamy muffiny do ostygnięcia. Maliny i truskawki miksujemy na jednolitą masę. Gdy muffiny wystygną wyciągamy je delikatnie z papilotek, podajemy wraz z musem. Przepyszne muffiny kokosowe proste w wykonaniu
Kuchnia na wzgórzutylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na makowe ciastka francuskie dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 10. marca 2017 r.” Polecem też inne sposoby wykorzystania ciasta francuskiego: Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington
mojewypiekiinietylkoekologicznych. Tu znajdziecie przykładowe przepisy z wykorzystaniem tych pysznych ziarenek - klik . Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł. 4. Mąka kokosowa BIO 300g - Fresano. Mąkę kokosową można wykorzystać do pieczenia ciast, babeczek oraz innych wypieków, czy też naleśników. Idealnie zagęszcza sosy oraz zupy i może stanowić smaczną posypkę do przeróżnych deserów, a także sałatek. Często z niej korzystam
Di gotujejeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciastaPrzygotowanie :Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikseremDo masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około
Proste Potrawypyszne i delikatne ciasto o wdzięcznej nazwie „styropian” posmakuje nawet najwybredniejszym gościom. Składniki: Ciasto 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 5 żółtek 1 kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2h. Masa 3 śmietany 18% po 400ml – kwaśna 20 dkg wiórki kokosowe 1 szkl. cukru 1 duży(...)budyń śmietankowy 5 ubitych białek pół łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Śmietanę z budyniem, cukrem i proszkiem do pieczenia połączyć mieszając, dodać wiórki kokosowe, a na koniec ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta wyłożyć na spód – ja trę na tarce, można skubać, następnie masę, plus pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku przez
Wasze Przepisy