dużo czasu w kuchni to jest to ciasto idealne dla Ciebie. Szybkie w przygotowaniu i do tego smaczne. Dawno żadne ciasto nie zniknęło w takim tempie jak to. Polecam więc wszystkim zabieganym lub unikającym kuchni łasuchom. Składniki: Masa kakaowa: 1 l mleka szklanka cukru 200 g masła 1 1/2 szklanki kaszy mannej 3 łyżki kakao Masa waniliowa: 1l mleka(...)cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około 3 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziePuszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek kopiastych mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych(...)Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym cieniutko dżemem biszkopcie. Gotowe ciasto odłożyć na kilka godzin w zimne miejsce
Ala piecze i gotujeczekoladowa , którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju(...)razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie
kolorowotorcikowoteż będzie miła odmiana . Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę Składniki na 36 muffin : 4 jajka 350 g ksylitolu ( można zastąpić cukrem) Kłos - Pol 250 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady 3 łyżki błonnika kakaowego( można zastąpić kakao ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)pieczenia i dodajemy do jaj .Dodajemy pozostałe składniki ( błonnik kakaowy wanilie oraz mleko) nadal miksując. Dodajemy roztopione masło i już mieszamy łyżką. Czekoladę kroimy drobno i obsypujemy 2 łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Polewa : Rozpuszczamy
Różowa kuchniablaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem, można posypać grubym cukrem. Wersja kakaowa: 120 g masła 120 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao 5 łyżek cukru pudru Mąkę, kakao i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie wyjąć. Łyżeczką nabierać
Chocolate Muffin Blogskładniki na biszkopt kakaowy: 105 g mąki 150 g cukru 6 jajek 50 g kakao 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy
Domowy Smak Jedzeniatakże zapraszam do zapoznania się z tekstem poniżej. A wracając do kostki owsianej - wyszła bardzo dobra, intensywnie kakaowa, słodziutka, orzechowo-kremowa. Dodatkowo świetnie sprawdzi się na wyjazdach, bo bez problemów można ją zapakować do plecaka czy torebki i spożyć jako formę ciasta lub słodkiego śniadania przypominającego owsiankę. Składniki (8 kostek): 100 g daktyli suszonych 50 g suszonych moreli
Zdrowie na języku :PPrzepis na to ciasto nie jest zbyt wyszukany, ale kierowałam się tym by było proste i takie do zrobienia przez osoby nie mające dużej wprawy w pieczeniu. Ciasto powinno im się udać. Powodzenia :) Składniki : 30 dag mąki krupczatki 25 dag masła- koniecznie ! 20 dag cukru pudru 3 łyżki mleka lub śmietany 2-4 łyżki kakao 5 dużych(...)dodać do masy- dokładnie wymieszać Składniki nadzienia wymieszać Do wysmarowanej foremki przekładamy połowę ciasta i rozsmarowujemy, na nie wykładamy nadzienie z kokosem-rozsmarowujemy Pozostałą część ciasta wykładamy na wierzch i również dokładnie rozsmarowujemy Piekłam 40 min. w temp.180*C (góra -dół) Po wystudzeniu polałam polewą kakaową. przepis znalazłam w książce "Przepisy kulinarne mojej babci, mojej mamy i moje" Moje uwagi
Proste Potrawynogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości. Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa kakaowa: 14 łyżeczek wody 14 czubatych łyżeczek cukru 130 g masła 4 duże łyżki prawdziwego kakao Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć
Świat Ciastanasączona, biszkopt kakaowy, bita śmietana, kakao i rozetka ze śmietany na gorze. Była krojona w duże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem
moj przepis naSkładniki: Biszkopt kokosowy: 12 jajek 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 12 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki proszku do pieczenia Masa kakaowa z nutą pomarańczy: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : różowa posypka waflowa 8 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kokosowy(...)proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kakaowa z nutą pomarańczy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko
Ciastka - domowe słodkościcoś takiego jest w ogóle możliwe...? Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , jajka , owoce , torcik , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt kakaowy 4 jajka 4 łyżki erytrytolu 40 ml gęstego mleka kokosowego 40 g oleju kokosowego rafinowanego; płynnego(...)ciemnej (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Biszkopt kakaowy Jajka rozdzielić. Suche składniki wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z olejem kokosowym i mlekiem kokosowym. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, połączyć ją delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy
Modern Cave Girlkakao. Podgrzewać (ale nie gotować ) aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy kakaowej dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Małą formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut (aż wbity patyk będzie suchy). Wyjąć
Pełny talerzpłatków smakują jak kakaowe krówki. Z płatkami przyjemnie chrupią. Poza tym, że ciasteczka czekoladowe są smaczne, robi się je błyskawicznie. Czasami zdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść łyżeczką prosto z garnka, zanim masa na ciasteczka zdąży zastygnąć, bo to taki domowy czekoladowy krem krówkowy. Ta masa czekoladowa nadaje się też to przekładania ciasta polecam dodać wtedy odrobinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto Rurociąg – to pyszne ciasto bez pieczenia, którego wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut! Jest bardzo łatwe w wykonaniu, więc nawet osoby początkujące w kuchni
Kulinarne Przebojecynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Dyniowe ciasto z orzechami Expresowy piernik Kruche ciasto z jabłkami i migdałami Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Pierniczki z miodem (bez cukru) Piernik z fasoli bez cukru Piernikowa szarlotka Piernikowe babeczki czekoladowe Sernik królewski Sernik marmurkowy
Moje Kuchenne RewelacjeDziś mam coś, dla miłośników czekolady. Delikatny biszkopt kakaowy z masą śmietankowo czekoladową, a wszystko posypane utartą czekoladą. Po prostu, czekoladowa pycha :) Nazwę tego ciasta, wymyśliła Renia :) Spodobało mi się i tak zostało. Bardzo dziękuję. Pasuje idealnie. Tym smakiem, naprawdę można się zauroczyć :) Sprawdźcie sami :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Agusiowe smakołykisię przejadły.Dzisiaj taka oto moja propozycja bez pieczenia, na herbatnikach z masą śmietanową z czarnymi markizami. Pyszne, nie za słodkie ciasto,wprost rozpływa się w ustach. Szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania: Składniki: około 22 herbatniki kakaowe petit burre Cukry Nyskie 60 g markizów mlecznych blacky Cukry Nyskie 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 galaretka przezroczysta
Sama słodycz i szczypta chiliCappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Expresowy piernik Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Piernikowa szarlotka Sernik królewski Sernik z czekoladą Świąteczne rafaello
Moje Kuchenne Rewelacjeśliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem
kruche babeczkiZapraszam na placuszki. Mają one lekko kakaowy smak, ponieważ część mąki zastąpiłam zmielonymi płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Płatki zagęściły ciasto i nadały placuszkom ciemny kolor. #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella Składniki: 2 jajka 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka 1 szkl płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szkl mąki 1 łyżka oleju Przygotowanie: Płatki mielimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneNiedługo Dzień Dziecka. Może komuś przyda się przepis na fajne babeczki kakaowe. Dzieciaki z pewnością będą zadowolone. A w wersji dla dorosłych polecam dodać likieru kawowego do ciasta. Składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 płaskie łyżki kakao
Kuchnia domowa Aniżółtka 125 g masła 50 g startych orzechów włoskich łyżka cukru pudru 2 łyżki nutelli duży kieliszek rumu 70 g herbatników kakaowych 150 g orzechów laskowych Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, cukrem pudrem i startymi orzechami włoskimi. Ciasto rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w 200*C około 10 minut. Wystudzić i pokruszyć ma pył. Dodać nutellę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa
Ala piecze i gotujepszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy
Tradycyjna kuchnia Kasiwilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby
Poezja smakuwłasnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka
Cakes By Kejtsię jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki. Składniki (na 10-12 średniej wielkości bajaderek): 350 - 400 gram czekoladowego biszkoptu 2 łyżki
Mango Papajamoże się ściąć. Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy
Maślane ciasteczkokolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru
Milion SmakówKlasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Smakowite Daniaroku córcia zażyczyła sobie na swoje urodziny tort z truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie tortu była bardzo udana. Składniki (na tortownicę o średnicy
Kuchnia domowa Ani