Moja Wielkanoc nie może się obyć bez paschy. W tym roku przygotowałam kakaową z bakaliami. Jest puszysta i pyszna. Składniki 500 g tłustego białego sera 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 szkl śmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie(...)Dociskamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki na noc. 4. Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy na talerz i dekorujemy bakaliami, migdałami, żelkami lub innymi słodkościami. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: czekolada , kakao , migdały , orzechy , pascha , ser , Wielkanoc , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyspożyciu zależy tylko od nas. ;-) Ja przyznam szczerze robiłam to ciasto po raz pierwszy i trochę obawiałam się by całość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje(...)nazwa w tytule. Bardzo polecam. P . S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później problemu z krojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie PRZEPIS {forma: 25 x 30 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm. Piec
Wanilia i Kardamonszklanki cukru, następnie dodać żółtka, ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki. Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczać. Piec około 40 minut w temp
Wanilia i Kardamonmąka pszenna Kłos-Pol typ 500 1 szklanka cukier brzozowy( ksylitol 1/3 szklanki) Kłos-Pol szczypta proszku do pieczenia. Masa 1 śmietana 30% 700 ml błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos- Pol cukier brzozowy 4 łyżki Kłos- Pol Masa 2 śmietana 30% 400 ml cukier brzozowy 2 łyżki Kłos-Pol Dodatkowo: Do dekoracji kuleczki złote i srebrne oraz(...)masą jajeczną i mieszamy delikatnie w jedną stronę. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut. Krok 2 Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy, zabarwia nam się delikatnie. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części i smarujemy dwa blaty oraz boki. Krok
Różowa kuchniaSernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)wlewamy rozpuszczone masło, chwilkę ugniatamy. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie
Kulinarne Fantazje Marioliśmietany i galaretki jest idealne, więc przy użyciu jeszcze dodatkowych składników powstało to ciasto bez pieczenia. Polecam Składniki: (na tortownicę o średnicy ok. 20 cm) 20- 25 truskawek (użyłam rozmrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 - 3 garście kakaowych kulek okrągłe małe biszkopciki masa krówkowa 3 wafle (wycięłam koła o średnicy tortownicy) Wykonanie(...)pudrem tak długo, aż powstanie gęsta bita śmietana. Dodajemy do niej kakaowe kulki i mieszamy. Wykładamy do tortownicy - gładzimy. Kładziemy wafla i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kolejnym etapem jest przygotowanie galaretki. Ważne jest, aby przed nałożeniem zaczęła gęstnieć - nie może być zbyt rzadka, bo przesiąknie do ciasta. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Delikatnie nożem obkrawamy brzegi od tortownicy
tojestpyszne.blogspot.comJeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne. *foremka(...)mleka 100 g drobnego kokosu 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek, mleko w proszku i kawa :-) Czyż może być coś lepszego? Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem i kawą. Polecam bo warto :-) SKŁADNIKI *przepis(...)masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy. Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników. SKŁADANIE CIASTA Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy. Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty. Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek, mleko w proszku i kawa :-) Czyż może być coś lepszego? Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem i kawą. Polecam bo warto :-) SKŁADNIKI *przepis(...)masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy. Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników. SKŁADANIE CIASTA Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy. Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty. Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzaspokaja ochotę na słodkie. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto krówka: (na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm) 400 g masy krówkowej (kajmak) 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 250 g herbatników kakaowych Galaretka kawowa: 250 ml zaparzonej kawy naturalnej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka wiśniowa
Kuchcik gotujecukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche
Wanilia i Kardamonciasto to taka lepsza wersja ciasta "Kopiec kreta".Miałam użyć do tego ciasta kwadratowej blaszki ale ogólnie wyszło inaczej i zrobiłam w okrągłej.Masa kremowa zrobiona jest z serka homogenizowanego i śmietanki 30%.Dodatkowo ciasto posmarowane jest dżemem wiśniowym aby nadać trochę kwaskowatości.Do ciasta użyłam oczywiście Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów .Według mnie jest to jedna z lepszych(...)masę studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno-ostawiam.Żółtka miksujemy razem z wystudzoną masa kakaową a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.40-45 min.do suchego patyczka. Ciasto studzimy
Mała w garnku mieszaTorcik jogurtowy to propozycja dla zwolenników mało słodkich i kwaskowatych deserów. W kakaowym biszkopcie znajdują się dwie warstwy jogurtowe – jedna z dżemem jagodowym, druga z dżemem wiśniowym, lekko ścięte dzięki żelatynie. Z drugiej strony, jeśli ktoś woli słodkie torciki śmietanowe, wystarczy zamiast jogurtu greckiego użyć śmietany kremówki i dodać do masy nieco więcej cukru :) Torcik jest łatwy do przygotowania(...)jedyne czego wymaga, to trochę czasu w lodówce. Mnie osobiście podobają się pofałdowane jogurtowe brzegi, które powstały dzięki wyłożeniu boków tortownicy folią spożywczą na etapie przekładania gotowego ciasta masą jogurtową. Składniki na okrągłą foremkę (tortownicę) o średnicy 21 cm: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku
Trzeci talerzCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 3 łyżki mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru(...)żółtek wlewamy ¼ szklanki wrzątku i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które
mojewypiekiinietylko