Staram się codziennie je jeść w jakiejkolwiek postaci, aby móc zapamiętać ten smak na długo. Lubię ciasta z dodatkiem truskawek, a najbardziej te które robią się same, no niemalże same. A to dzisiejsze właśnie do takich należy, fajne wilgotne w środku, lekko kakaowe i zwieńczone truskawką. Do kawki jest idealne! SKŁADNIKI: - 200 g masła roztopionego w rondelku - 2 jajka(...)truskawek - łyżka kakao Masło rozpuść w rondlu, połącz z mlekiem, jajkami i cukrem, za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dodaj suche. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem, wylej ciasto, na wierzch poukładaj truskawki. Czas pieczenia: 50 minut Temp. 165- 170 stopni
SMYKWKUCHNISernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę
Kuchnia MagdaLenyJeśli ktoś jest fanem muffinek to jego podniebienie zostanie mile połechtane. Czekoladowe babeczki są pulchne i mocno kakaowe. Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz zapewniają mocno dojrzałe banany. Doskonały wypiek dla małych łakomczuchów 😊 Składniki na ciasto (na ok. 20 babeczek): 270 g mąki bezglutenowej 200 - 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody
Ze smakiem bez glutenumasz ochotę na coś lekko słodkiego, kakaowego.. z nutką kokosową.. przychodzi Ci z pomocą ten właśnie przepis :-) Nie jet to typowe brownie.. ciasto będzie bardzo delikatne w smaku, lekko klejące.. cudowne do kawy. Ilość porcji
AniaGotuje.plIdealne ciasto na każdą okazję. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale efekt jest super! Polecam! Składniki : * opakowanie czarnych herbatników * opakowanie kakaowych herbatników * puszka kajmaku * 3 opakowania budyniu waniliowego z cukrem * litr mleka * 200g orzechów ziemnych * pół szklanki cukru trzcinowego Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć czarnymi herbatnikami. Budyń przygotować na litrze mleka, gęsty. Wyłożyć połowę na herbatniki, przykryć
Magiczne Życie Martymoże zabraknąć wypieków z makiem, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki
Słodkie okruszkiOstatnio mam wrażenie, że robię mało ciast, deserów itp. I nie to, żebym nie miała na nie ochoty, ale gdzieś schodzą na dalszy plan. Jedyne czym mogę się poszczycić w wersji na słodko jest "tulipan", który tak naprawdę ani trochę mi go nie przypomina. Za to w smaku jest wystarczająco dobry, by zrobić go bez okazji. Zwłaszcza w momencie(...)olej, cały czas delikatnie mieszając białka „od spodu do góry”, powolnymi ruchami. Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą łączymy z kakao i wylewamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy. Drugą część łączymy z olejem z pestek dyni, makiem i 1 łyżką mąki. Wylewamy na warstwę kakaową. Trzecią część mieszamy z kisielem- wylewamy na poprzednią warstwę, a ostatnią łączymy
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani dziś zapraszam na małe słodkości, pyszne, śliczne babeczki kakaowe z malinami:) Zadowolą każdego-i dużych i małych. Zapraszam do wypieków, zwłaszcza że sezon na maliny w pełni a te babeczki mają maliny zarówno w środku jak i na zewnątrz :) SKŁADNIKI * z propocji wychodzi około 20 babeczek -2 jajka -250ml mleka -250ml wody(...)śmietany 30% -250g serka mascarpone -pół szklanki cukru pudru DODATKOWO -250g malin Skłądniki mokre oddzielamy od suchych, mokre dajemy do suchych i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około 25 minut w tem 180 stopni-do suchego patyczka. Muffinki studzimy. KREM Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchwili staram się nadrabiać zaległości.Taką babkę można zrobić z dowolną wkładką tzn.może być inny kolor ciasta i użyć innej foremki do wycięcia ..ale i tak zawsze to coś innego niż zwykła babka.Pomysł z bloga Dorotki . Składniki na babkę kakaową: 200 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 250 g mąki pszennej(...)kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie
Moje domowe kucharzeniepołowy składników w mniejszej foremce. Ciasto zachowuje smak i świeżość nawet do tygodnia, na dłużej nigdy nie wystarczyło. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Składniki na ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) Masa z kajmakiem: 460 g masy krówkowej (kajmak) 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany(...)zawartością co najmniej 45% kakao łyżeczka miodu naturalnego 70 ml śmietany 30% Dodatkowo: 450 g herbatników kakaowych 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji) migdały do dekoracji (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem? Masa kokosowa: W zimnym mleku rozmieszać budynie. Mleczko kokosowe zagotować
Kuchcik gotujeprostu rozpływa się w ustach. Często piekę je na święta lub na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 żółtek 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 250 gram masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kakaowa: 6 białek 6 łyżek cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki posiekanych orzechów Krem(...)przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Trzy jednakowe formy do pieczenia (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części, wykładamy do formy. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz kakao. Dzielimy na trzy równe części, rozsmarowujemy na każde ciasto. Orzechy dzielimy na trzy
Bajeczna KuchniaKawa najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny! Spód: 250 g ciastek kakaowych Hit 70 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 100 g białej czekolady 0,5 szklanki(...)Mieszamy łyżką. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewa
VioletoweKucharzeniemoje własne ciasto. W nim jest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu. Pycha! Składniki: * 1 opakowanie ciasteczek owsianych * 1 i 1/3 kostki masła * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml * 1 szklanka soku z brzoskwiń * 2 budynie waniliowe * 3/4 szklanki wody * 4 żółtka * 3 – 4 łyżki cukru * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych * 1 małe(...)wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy. Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę kajmakową. Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę 30 % i wyłożyłam na wierzch ciasta Tym też zakończyłam przekładanie ciasta. Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki. Notatki
Pieprzyć z Fantazjąpapierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa. Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki - ten blat będzie wierzchem tortu. Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę(...)odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu i przykrywamy blatem
Gotowanie i blogowanieDodatkowo: *Opcjonalnie cukier puder do oprószenia przed podaniem 2 kokilki ceramiczne z wodą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA; Kakaowy spód: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić. Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem
Wanilia i Kardamon