Pyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy. Składniki: prażony słonecznik płatki migdałowe kajmak masa waniliowa kakaowy biszkopt Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą(...)szklanki gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor przepisu: Helena Nowak Artykuł Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto biszkoptowe: 120 g mąki 110 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kawy mielonej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach(...)cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy na ciasto biszkoptowe posypane kawą. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę kakaową: 250 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 100 g cukru pudru 50 g kakao ok.7-8 łyżek wody wykonanie
Domowy Smak Jedzeniazrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant (lub jak w moim przypadku obręcz z tortownicy) i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Smarujemy go od serca kremem karpatkowym. Układamy kolejny blat, krem, blat krem. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Ostawiamy do napęcznienia(...)kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Napęczniałą żelatynę wstawiamy na 20 sekund do mikrofali, aby się rozpuściła dodajemy do masy kakaowej. W razie potrzeby przecieramy przez sitko, aby nie było żadnych grudek. Całość odstawiamy do ostudzenia. Masa będzie gęstniała wolno. Wyjmujemy mocno schłodzone ciasto z lodówki, zdejmujemy obręcz o polewamy polewą lustrzaną. Dekorujemy według upodobań i własnego gustu
Malinowe Pocałunki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są z nami miłośnicy domowych babeczek? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu! Zapraszamy na domowe muffinki kakaowe z borówkami
Przepiski.plPyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak - do kawy :) Wbrew pozorom rolada
Kolorowy PrzepisownikRolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często Mama powtarza, że smak tortu byłby taki sam, a
Gosia gotujeozdobiony czekoladą, i śmietanowymi różyczkami z listkami. Pięknie wygląda, super smakuje. Ten tort przygotowałam z okazji Dnia Matki dla mojej mamy :) Zapraszam i polecam SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao (kopiasta) KREM -600ml śmietany 36% -2 łyżki cukru pudru -opcjonalnie(...)dodajemy wciąż miksując cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia, dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni. Studzimy go i kroimy na 4 cienkie spody. Śmietanę ubijamy na sztywno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzy współpracy z marką Diamant. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Świąteczny Piernik z Miodem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 5 dużych jajek 300g płynnego, naturalnego miodu 220g masła – roztopionego i ostygniętego 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 150g cukru(...)goździków, gałki muszkatołowej Krem czekoladowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać łyżką. 2. Jajka wbić do czystej, suchej
Mała CukierenkaSnikers bez pieczenia Wspaniałe warstwowe ciasto z orzechami, kajmakiem oraz masą budyniową. Łatwe w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Dwie warstwy słonych krakersów rewelacyjnie przełamują słodycz budyniu i kajmaku. Mega smaczny deser. Polecam! Składniki: około 30 sztuk kakaowych herbatników około 40 sztuk słonych krakersów 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka orzechów włoskich Składniki na krem: 4 budynie śmietankowe(...)krakersów *** *** Na krakersach wykładamy kolejną warstwę kremu i całość przykrywamy kakaowymi herbatnikami *** *** Następnie wykładamy resztę kremu i kolejną warstwę słonych krakersów *** *** Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową. Puszkę z masą możemy wcześniej umieścić na kilka minut w ciepłej wodzie, aby lepiej się rozsmarowywała *** *** Orzechy włoskie siekamy i obsypujemy nimi wierzch ciasta *** *** Ciast wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej
Blog z Apetytemplany. Tym razem się udało. Mimo wszystko i tak planuje coś waniliowo-kakaowego, ale tym razem w wersji wielkanocnej albo bożonarodzeniowej. Zobaczymy kiedy mi się to uda :). Dla kogo: dla zakochanych dla lubiących babki ucierane dla tych, którzy chcą zaskoczyć gości czy domowników Składniki na ciasto czerwone: 180g mąki pszennej 180g masła 120g cukru 3 jajka płaska łyżeczka proszku
Mania Wypiekaniacześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną(...)Było pysznie. Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić na sztywno białka
KUCHARNIAbitą śmietaną, kajmak i maliny z galaretką. W oryginale kajmak jest kakaowy jednak miałam problemy z jego kupnem więc zastąpiłam go masą krówkową. Przepis, z którego korzystałam został zrobiony na blaszkę o wymiarach 24/24, jednak ja zrobiłam go na dużą blachę 23/33 cm. Mimo tego ciasto wychodzi spore. Biszkopt wychodzi dosyć niski, więc dla ułatwienia możecie zrobić
kulinarne odsłony patiprzełożyłem je do lodówki, zapewne niepotrzebnie, ale wolałem dmuchać na zimne. Dodatek kakao bardzo zagęszcza ciasto i na tak małą ilość mąki potrzeba dużo mleka. Poza tym przygotowanie naleśników czekoladowych z gruszkami nie różni się niczym od zwykłych naleśników. W smaku są bardzo kakaowe, gruszki z serem bardzo dobrze do nich pasują. Dodatkowo polaliśmy naleśniki rozpuszczoną w mikrofalówce gorzką czekoladą(...)cynamonu dokładnie wymieszać. Naleśniki: Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić wszystkie składniki oprócz białka. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Wykonanie Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta
niecodziennikparycukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać .Piec 35 minut w temp
Wanilia i Kardamon