mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g masła 300 g Nutelli ok. 300 g miękkich herbatników kakaowych ok. 70 g orzechów laskowych + ok. 60 g do posypania wierzchu Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150 ml mleka
Słodka StronaTartaletki Rocher to małe, kakaowe kruche babeczki z kremem o smaku popularnych pralinek Ferrero Rocher. W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu(...)mąki pszennej 20 g kakao szczypta soli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki). Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki
Słodki Pomysłulubionych owoców i mam na nie straszną ochotę w tym roku dlatego też one posłużyły mi tutaj jako podstawa. Ciasto jest pyszne, słodkie i bardzo proste z delikatną jagodową goryczką. Pychota Tarta jagodowa Składniki ok 250 g herbatników kakaowych 150 g masła w temperaturze pokojowej 3 filiżanki czarnych jagód (można inne owoce) ok 400 ml śmietanki
sierotka maRysia w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła w temp. pokojowej Polewa kakaowa: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 łyżki cukru 3 łyżki
Poezja smakudodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Można podzielić ciasto na 2 części. Do jednej możemy dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka). Do tych z cynamonem dodajemy kawałki jabłek, do kakaowych - orzechy i czekoladę. Wychodzi ok 12-13 muffin. Następnie wkładam je do piekarnika
The Sweet DamselNasz smak z dzieciństwa:) Składniki; margaryna 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklani cukru Wykonanie; Do rondelka kładziemy wszystkie składniki. Rozpuszczamy. Gotujemy na małym ogniu
Anioły w kuchniskładników. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub miksujemy dosłownie chwilę. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę. Część serowa: Oddzielamy żółtka
Słodkie okruszkiZastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową
Cukiernia PychotkiSkładniki: ciasto: jajka 7 sztuk "M". cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 4 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki Gellwe gotowy krem kakaowy: mleko zimne 250 ml, kakao 2 łyżki, masło miękkie 150 gram, kompot z wiśni 1 słoik, orzeszki ziemne zmielone 5 łyżek Jajka ubić z cukrem mikserem do białości i zgęstnienia(...)papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut do suchego patyczka, ciasto po upieczeniu wyjąć z formy na kratkę i wystudzić dobrze. Wystudzone ciasto przekroić na połowę, wiśnie wylać na durszlak na misce, do soku dodać sok z cytryny i nasączać łyżka blaty ciasta. Proszek kremu wsypać
W Mojej Kuchni Lubięłyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej DODATKI -truskawki -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy(...)miksując, nie miksujemy długo. Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas. następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki. Ściągamy obręcz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć kolejnym trzecim plackiem. Jeżeli zostawimy odrobinę kremu można pod lukier położyć cieniuteńką warstwę kremy (tak aby przeciągnąć nożem), wtedy lukier nie wsiąka w ciasto. Następnie wylać lukier i zrobić ozdobne wzorki. Artykuł Ciasto camargo z kremem RUSSEL pochodzi z serwisu Pomysłowa
Pomysłowa kuchniaTradycyjny przepis na bardzo smaczny sernik na kruchym, kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką. Prosty, sprawdzony i naprawdę pyszny. Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 żółtka 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 200 g masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy(...)jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 budynie waniliowe wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki o wymiarach 21x26 cm. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas miksując dodaję po jednym żółtku. Wciąż
babka w formieChyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny. Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego(...)Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Smacznego
paapilotkaamalinowego lub likieru malinowego 50 ml mocnej herbaty Polewa: 100 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: dno wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)masę ( ubijałam 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Zmniejszyć obroty miksera i wlewać masę maślano-czekoladową cały czas miksując. Dodać masę kakaową i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piec przez około 45 minut, do suchego patyczka
Opowieści z piekarnikaKakao 2 łyżki Olej mniej jak ½ szklanki Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Wykonanie placka kakaowego: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Składniki na wkładkę serową(...)rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło i wszystko rozpuścić lecz nie zagotować, pod koniec dodać śmietanę. Składanie placka: Po upieczeniu i ostudzeniu placków składać warstwami. Placek kakaowy + jasna masa+ sernik+ ciemna połowa masy+ śliwki zalane polewą. Po złożeniu placka wstawić do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO
Tradycyjna Kuchnia