płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Wyrównać.Polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić do lodówki na kilka godzin
Moje domowe kucharzeniezamrażarki. Jedną z białych części łączymy z kakao. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Bierzemy białą część I kruszymy ją do blachy :) Teraz kolej na kakaową część, robimy to samo. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka. Ubijamy piane z białek- dodajemy szkl cukru- na sztywną pianę. Pianę rozsmarowujemy na jabłka. Wyciągamy trzecią część ciasta z zamrażarki I trzemy ją na grubych
Smaki Edytypogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu , korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam(...)lekkiego stresa , tort przygotowywałam trzy dni, a efekty... Nie mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu. Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo bakalii i domowa polewa kakaowa. No i oczywiście rum, który w moich bajaderkach musi być mocno wyczuwalny. I tak niewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski przełożyć ser, żółtka, cukier oraz rozpuszczone masło. Wszystko razem zmiksować. Wyłożyć łyżkami kleksy serowe na masie kakaowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odrazy polewamy ciasto pozostawianą polewą. ( jeśli mocno zgęstnieje możemy lekko podgrzać. Na koniec całość posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku
Kulinarne przygodySernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego(...)cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód ciasta. Za pomocą łopatki do ciasta albo łyżki wygładzić wierzch sernika. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić sernik na 15 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze
Codziennik Kuchennykarpatkowego i domową polewą. Słodycz przełamałam kwaśnymi domowymi powidłami śliwkowymi. W efekcie wyszło fajne wilgotne domowe ciasto, takie zwyczajne ale smaczne. *foremka 25*34 Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3-4 miękkie gruszki na krem(...)Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Gruszki obrać i pokroić w średniej wielkości kostki, ułożyć je na cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablogu pojawił się już przepis na biszkopt idealny kakaowy , teraz przyszła pora na biszkopt bardziej uniwersalny jasny, który podobnie jak kakaowy jest bardzo puszysty świetnie się kroi,i długo pozostaje świeży. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej(...)piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio
RAROSSAbędzie Wam smakowało. Przepis wygląda na czasochłonny, ale to tylko pozory. Warstwy robi się w między czasie. W oryginalnym przepisie kakaowy biszkopt jest nasączany w pączu z herbaty i rumu, ja z tego zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie tego pomijać. Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru
Passion of CookingNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaIdealna do kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru
Ciastkozercyrozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Odlać pół szklanki – będzie to polewa do ciasta po upieczeniu. Mąkę przesiać do oddzielnej miski, dodać proszek do pieczenia. Dodać letnią masę kakaową, wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić na sztywną pianę. Pianę z białej(...)Wlać masę i wstawić do piekarnika. Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po 20 minutach pieczenia można wzdłuż blachy zrobić płytkie nacięcie w cieście, wtedy murzynek lepiej wyrośnie. Artykuł Murzynek – klasyczny przepis pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and CookCiasto składa się z kilku warstw. Zasadniczo jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo pracy. Spód stanowi czekoladowe brownie, następne warstwy to chrupiąca kakaowa pralina i puszysta masa śmietankowa z białą czekoladą. Wierzch wykańcza galaretka z malinami. Całość jest obłędnie pyszna! Biszkopt brownie: 110 g masła 130 g gorzkiej czekolady 80% 2 jajka 100 g cukru(...)pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24*30 cm. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez około 20 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy. Chrupiąca pralina: Sucharki mielimy na drobne kawałeczki, tak aby były wyczuwalne. Mieszamy je z kajmakiem o smaku kakaowym. Kajmak najlepiej jak jest w temperaturze pokojowej
VioletoweKucharzeniedzisiaj rano dla pielęgniarek w szpitalu w którym jest moja mamuśka. Budyń możecie użyć waniliowy lub owocowy lub jak ja kakaowy. To jak kto lubi. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski, mąkę przesiać przez sitko. Wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach mikserem. Ciasto thermomix – wszystko wrzucić do naczynia
Kuchnia Pokoleńkakao i cukier waniliowy, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia składników, zagotować, ostudzić. Białka odzielić od żółtek, żółtka dodać masy kakaowej wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do masy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie. Do miski przełożyć margarynę, utrzeć z żółtkami i cukrem
Kuchnia Danusi