się inaczej… Sięgnijcie koniecznie po tę książkę, a kiedy będziecie się zanurzać w jej kolejnych sekretach, spróbujcie też wielowarstwowego ciasta, które wybrałam do tej książki. Kokosowa słodycz to beztroski kokos, pyszna czekolada, cudowny mus czekoladowy i ukryte kakaowe ciastka. A wszystko to bez pieczenia. Składniki: 48 herbatników kakaowych 1 ½ pomarańczy Masa czekoladowa: 330 ml śmietany 30% 2 czekolady (200g
Słodki sentymentpuder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta SPOSÓB WYKONANIA : - zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy na trzy części jedną większą, którą damy na spód, do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy na jednolitą masę, i trzecią najmniejszą damy ją na górę. - wszystkie(...)stopni - na spód blachy trzemy na tarce o dużych oczkach największą naszą kulę - dodajemy wydrylowane wiśnie - na to trzemy kakaową kulę - dodajemy nasze ubite białka - i na samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę - tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika) - po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy
Basia w kuchnidrogi. Potrzebujemy tylko kilka łatwo dostępnych składników: jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i margarynę), które zazwyczaj znajdziemy w swojej kuchni. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 1 szt. margaryna do pieczenia, np. Kasia 0,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 1,5 szklanki cukru 4 jajka 10 g proszku do pieczenia 340 g mąki pszennej(...)dodajemy kolejno po 1 żółtku cały czas mieszając. Natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ubitą pianę przekładamy do powstałej masy kakaowej i ponownie całość delikatnie mieszamy. Następnie gotową masę przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 50 minut. Podczas pieczenia patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Gotowe wykładamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMleczna kanapka,ciasto lubiane i bardzo popularne. U mnie w wersji bez pieczenia,na herbatnikach. 250 g herbatników kakaowych 100 g czekolady deserowej masa: 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 250 g masła ( ew. Kasi) 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru z wanilią Blaszkę ( o wym. 24/28 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dnie ułożyć połowę herbatników(...)ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać tak długo aż powstanie bardzo puszysta masa. Gotową masą przełożyć na herbatniki. Rozłożyć pozostałe herbatniki. Czekoladę roztopić i posmarować górę ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto w kostkę
Kolorowa kuchnia ElkiBezowe Eldorado Delikatne bez pieczenia ciasto z serków homogenizowanych, galaretek, gruszek, ozdobione bezami i pokruszonymi orzechami. Składniki: · 185 g herbatników kakaowych · 2 galaretki czerwone · 2 galaretki żółte · 2 galaretki niebieskie(...)układamy pokrojone w kostkę gruszki i zalewamy czerwoną galaretką. Ponownie chłodzimy aż galaretka stężeje. 4. Pozostałe serki homogenizowane miksujemy mikserem z żółtymi galaretkami i wylewamy na ciasto tworząc następną warstwę. 5. Na wierzch układamy bezy, czekoladę rozpuszczamy, dolewamy śmietanę, 1 minutkę gotujemy, chłodzimy i polewamy bezy. 6. Orzechy drobno kruszymy i posypujemy wierzch ciasta
Kulinarna ChwilaMój ulubiony, jak na razie, przepis na biszkopt kakaowy – “ biszkopt rzucany kakaowy ” (przepis na zwykły biszkopt rzucany znajduje się tutaj ). Biszkopt bardzo kakaowy
Moja DelicjaProsty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :) Składniki na tortownice o śred 24 cm 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !Składniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 7 jajek 1 szkl. cukru ( do ciasta) 2/3 szkl. kakao 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek likieru wiśniowego 800 ml kremówki 1/3
Konrad Gotujemyciem:) natomiast co do smaku, to muszę powiedzieć, że ciasto jest fajne, ale dość mocno śmietanowe, więc nie da się go dużo zjeść. Mnie taki jeden mały kawałeczek nasycił na bardzo długo. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 100-150 g herbatników 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka gorzkiego kakao 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii(...)Wariant II: herbatniki kakaowe – połowa masy kakaowej – herbatniki kakaowe – reszta masy kakaowej – herbatniki kakaowe – połowa masy waniliowej – herbatniki jasne – reszta masy waniliowej – pokruszone z płatkami migdałowymi herbatniki jasne Ja, jak widać, wykonałam wariant II;) Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Uwagi : Żeby wydobyć ziarenka z laski wanilii należy delikatnie naciąć
Smaki Na Talerzuwłaściwie braku przygotowania. Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczne ciasto z jeżynami i michałkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła w temperaturze pokojowej 300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Poncz: 2/3 szklanki wody 1 cytryna 1 łyżka cukru Dekoracja: 100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowo-kakaowym PRZYGOTOWANIE: Upiec biszkopt z podanego przepisu, następnie wystudzić. Krem - z podanej ilości mleka, cukru i budyni waniliowych w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia(...)nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć drugą część kremu. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć wodą z dodatkiem cytryny. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Chałwę waniliowo-kakaową rozdrobnić i udekorować wierzch tortu. Tort chałwowy włożyć do lodówki na minimum kilka godzin - optymalnie na całą noc. Artykuł Tort chałwowy pochodzi
WSZYSTKO SMACZNEAromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie i mocno pachnące. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem syropu winogronowego, nasze naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy. Tahini jak i cudowne mini patelnie do serwowania możecie kupić w Tureckim Sklepie. Składniki: 250ml mleka 150g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka kakao 3 łyżki tahini z winogronem(...)pasta chałwowa) + 1 łyżka do polania szczypta soli 100ml wody mineralnej gazowanej Mleko, mąkę, jajka, kakao, tahini i szczyptę soli miksujemy przez 3 minuty. Odstawiamy ciasto na godzinę. Wlewamy wodę gazowaną i miksujemy do połączenia składników. Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, na małym ogniu. Smażą się dłużej niż klasyczne naleśniki. Gotowe naleśniki podajemy zrolowane i polane dodatkową łyżką
Gotowanie i blogowanie