zimno pędzę niczym wiatr na ryneczek w poszukiwaniu szarej renety. Gdy już ją upoluję z przyjemnością siadam w domu i zaczynam planować jabłkowe przysmaki. Tym razem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho
Wielki apetytrozwałkowuje i przekłada do formy na tartę.Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.Woda do ciasto powinna być bardzo zimna.Dodatek sera feta można pominąć.Ocet balsamiczny można zastąpić jabłkowym czy winnym.Źródło przepisu: Jemy ekolokalnie
Gospodyni Miejskaprawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory. Składniki: ciasto podstawowe karmel 200 g orzechów pekan 100 g migdałów 50 g orzechów nerkowca 125 g masła 200 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki rumu szczypta soli 3 krople ekstraktu waniliowego Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier(...)śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut. Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy
Niezły Młynekdodać śmietanę, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.Ciasto rozwałkować, wyciąć foremką okrągłe ciasteczka .Ułożyć ciasto w foremce na mufinki. Na dno ciasteczek wysypać ziarna fasoli. Wstawić ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika.Piec , aż c iasteczka się zarumienią. Mus jabłkowy jabłka cukier do smaku Jabłka zetrzeć na tarce
Moje domowe kucharzeniespróbowaniu nowości, od razu pomyślałam o jednym cieście. Bananowcu (przepis już w weekend na blogu) z jeżynową galaretką na wierzchu. Smak ciasta idealnie zgrał się z jeżynowym Somersby :) Nowe Somersby będzie gościł u mnie (oczywiście naprzemiennie z jabłkowym) podczas nadchodzącej, wielkimi krokami, wiosny, wiosennych i letnich grillów i spotkań ze znajomymi. ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfrozpłynie). Podana z bitą śmietaną jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze(...)temperaturze pokojowej) 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków) Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Dodajemy wodę
MyCookBook.ploraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie nierówne części. Jedną część zamrozić, drugą włożyć na godzinę do lodówki.Ciastem z lodówki wylepić dno natłuszczonej formy. Nakłuć gęsto widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st.Masa jabłkowa:1,2 kg jabłek, 3 łyżki cukru, 2 łyżki przyprawy do jabłecznika,łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem.Jabłka obrać(...)rozpuścić, dodać jabłka oraz cukier, dusić około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawę do jabłecznika.Ciepłą masę wyłożyć na podpieczony spód.Na tarce zetrzeć drugą część ciasta. Rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 45-50 minut w temp. 170st.Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkości130g)Składniki bezy:- 2-3 białka- 100-150g drobnego cukru trzcinowego Dodatkowo:- 1-1,5kg musu jabłkowego- 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanejMąkę, ksylitol, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki siekamy nożem i zagniatamy energicznie kruche ciasto. Ja wysługuję się przy tym hakiem miksera, który rewelacyjnie wyrabia kruche ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy mniej więcej na dwie
Smaczne ZdroweMasa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta
W kuchennym oknie Ewyużycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka lub wody 15g drożdży 2 łyżki (40g) miodu 3 łyżki (30g) roztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe 2 średnie jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać około 50ml letniego płynu oraz 2 łyżki mąki (odjęte z całości potrzebnej do ciasta), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz
Smakołyki BerenikiDlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka octu winnego160 g cukru pudru3 białka Masa jabłkowa 1 kg jabłek100 g cukru
Słodkie Przyjemnościrównież baaardzo smaczne. U mnie część była z dodatkiem samego musu jabłkowego, część była dodatkowo z cynamonem (pychotka) i posypana płatkami migdałów. Ja swoje (przygotowywałam dzieciom do szkoły, więc od razu z podwójnej porcji) ogarnęłam w 1,5h, więc jest to robota expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe(...)dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16 sztuk . Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 (typ750 -550g) lub 500g tortowej - 62,5g masła
Smaczne Zdrowepełnoziarnistej 200 g margaryny 100 g cukru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki cukru waniliowego 2 łyżki wody 20 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka(...)się rozpadać. Mąkę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać do prażących się jabłek, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar strzepać. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (60% i 40%). Większą rozwałkować podsypując mąką a następnie wyłożyć do formy, docisnąć boki. Przełożyć wystudzone nadzienie. Z mniejszej części ciasta wyciąć paski i ułożyć
kulinarnyswiatdomijest wszędzie – w spodzie ciasta, w nadzieniu oraz górnej warstwie. Smakuje obłędnie, a dodatek suszonych jabłek to przysłowiowa wisienka na torcie. Składniki: tortownica 26cm ciasto 400g mąki 200g masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu jabłka 1,5g jabłek (użyłam renety) 100g suszonej kostki jabłkowej ( użyłam naturalnych jabłek
Gotowanie i blogowaniemasę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone
Tradycyjna Kuchniazetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość
Moje domowe kucharzenieminut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Robimy nadzienie jabłkowe , Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę , na patelnię wrzucamy masło , pokrojone jabłka ,cukier i cynamon , dusimy na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie , studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg o średnicy 35 cm Dzielimy
Wypieki Rene