PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE(...)zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek
Kuchnia Danusisobą. Piankowa Szarlotka . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła/dobrej margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania Pianka
W Moim Magicznym DomuCiasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego(...)połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki. 5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Posypać cynamonem. Smacznego
Moja Galeria SmakuPodpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki, czy u nich też widnieje ta sama ilość. Okazało się, że tak. Nie chciałam jednak ryzykować i przygotowałam ciasto z 6 jabłek. Wyszło naprawdę smaczne. Ktoś z Was je robił z 16 jabłek? Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki(...)żółtka, orzechy, mąkę, sodę i proszek. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchnitortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze... Wymyśliłam już sobie całość, zobaczymy tylko, co mi z tego wyjdzie... W każdym razie zaraz zabieram się do pracy - dwa ciasta są dość czasochłonne i wszystko mam dokładnie rozplanowane. Proszę trzymać kciuki za powodzenie misji.Za tydzień urodziny ma C., więc będzie jeszcze ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad(...)samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ chleb ten powtórzę z pewnością, będę miała okazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego śniadania
Pożeraczka, czyli raz adobrzewodzie - studzimy, śmietanki kremowe mocno schładzamy - ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i wanilię, następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę i wylewamy na masę jabłkową, wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Płatki smażymy na suchej patelni-posypujemy ciasto-gotowe
Kuchnia BeatyDziś znowu coś z nuta dyni. A dlaczego ? A dlatego, że dostałam wielką dynię i trzeba ją zużyć aby się nie zmarnowała. Po za tym mąż
Ewa w kuchniRolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka
prawdziwe jedzenieTo było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam. Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce. Poza tym, jednak ciasto jest cudowne. Kruche
Sto kolorów kuchniMiała być po prostu puszysta babka. Babka z ciasta na kisielu żeby było kolorowo i pachnąco. Ale w domu mam raczej zapotrzebowanie na coś z kremem
Smaczna Pyzajasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka mięty(...)podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na upieczony spód wykładamy masę jabłkową a na nią pianę z białek. Pieczemy
Wrzosowa Polanastwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g masła 2 łyżeczki(...)cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i rozcieramy wszystko
Czary - gary w kuchnibiszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajakiś czas mieszając. W pozostałej wodzie rozpuszczamy budynie. Po ok 15 minutach gotowania, łączymy rozrobiony budyń z masą jabłkową i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gorącym kremem przekładamy placki, lekko dociskamy i odkładamy do całkowitego stężenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziePrzepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)puch dodając po łyżce zimnego budyniu. 4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy. 5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy 1/4 kremu, wylewamy na niego
Na Ciasteczkowych Papierach