ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:415/509)

Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 147

Miękki, biały chleb na tradycyjnym francuskim zaczynie.  Zadziwiająco delikatny, pachnący masłem. Używamy w tym przepisie pate fermentee dzięki czemu chleb zyskuje niepowtarzalną strukturę i charakter.  Dla nas chleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu.  Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół. Tu  znajdziesz jak przygotować doniczkę(...)pieczenia. Pate fermentee 90 ml wody o temperaturze pokojowej 1,5 g drożdży instant 113 g mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej 7 g soli 21 g cukru 2 g drożdży instant 1/2 szklanki tłustego mleka 1/2 (115g)szklanki miękkiego masła Przygotuj Pate fermentee : Połącz wodę, drożdże, mąkę i sól. Zamieszaj dokładnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z łososiem i gruszką 135

Lubię czasem zrobić sałatkę inną niż z klasycznych warzyw. Jest to świetne rozwiązanie na śniadanie i kolację. Do gustu mocno przypadła mi sałatka z wędzonym łososiem

Emskie Smaki
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 218

wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze nie raz :) P.s. Właśnie piekę dla Was kolejne cynamonowe cudo - francuskie "uszy słonia" palmiers. Zapach dochodzący z kuchni jest obłędny! Polvorones - przepis na podstawie przepisu ze strony hiszpaniaportal.pl na 26 ciasteczek Składniki: 200 g smalcu (roztopionego i ostudzonego) lub miękkiego masła(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Topinambur wraca do łask 114

trafił na początku XVII wieku dzięki francuskiemu podróżnikowi i odkrywcy Samuelowi de Champlain. w Polsce pojawił się około 1730 roku. Źródła historyczne podają, że w 1612 roku, kolonizujący Kanadę francuscy osadnicy przeżyli klęskę suszy jedząc dziko rosnący topinambur,  trzy lata później, w 1615 roku, papież Paweł V poświęcił go, jako roślinę chroniącą ludzkość przed głodem i chorobami. Obecnie topinambur(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić

Cztery Fajery
Genialny rostbef 116

widać nie tylko frytki można w nim zrobić. Ja od kilku tygodni go testuję, sprawdzam co i jak można w nim zrobić. A można w nim upiec ciasto, mięso, frytki .. wszystko to co w standardowym piekarniku. Plus jest taki, że nagrzewa się bardzo szybko, mój piekarnik żeby nagrzać się do 200 C potrzebuje kilkanaście minut, tu zajmuje to kilka. Powierzchnia(...)całego kurczaka już zmieściłam do środka ; ) Do urządzenia dołączona jest przegródka którą szufladę możesz podzielić na pół. W jednej części piec np. muffinki, a w drugiej np. ciasto – zapachy się przeniosą. Każdą część możesz ustawić na osobną temperaturę i wybrać czy chcesz frytkownicę, pieczenie, odgrzewać czy np suszyć mięso czy owoce. Zużywa do 60% mniej prądu, można szufladę myć

Kuchnia na wzgórzu
Czekoladowa wieża ptysiowa z pierniczkami i nutą pomarańczy 169

Każdy z nas ma marzenia- większe, mniejsze, ale marzenia, o których często nikomu nie mówimy. Od dłuższego czasu marzy mi się Paryż!! Chciałabym poznać francuską kulturę, kuchnię, zobaczyć Łuk Triumfalny, zwiedzić muzeum Luwr i przede wszystkim usiąść pod wieżą Eiffla i podziwiać ją w końcu na żywo ;). Spytacie, co to ma wspólnego z dzisiejszym przepisem? Ta czekoladowa wieża ptysiowa(...)Eiffla, która od tej chwili walczy w konkursie "Apetyt na Kopernika" . Trzymajcie kciuki! Kto wie, może za jakiś czas wyślę Wam pozdrowienia z Paryża...?  :D #appetytnakopernika #fckopernik Składniki: Ciasto ptysiowe: 250 ml mleka 250 ml wody 200 g masła 1 łyżka cukru 350 g mąki pszennej 40 g naturalnego ciemnego kakao 9 jajek rozmiar M Posypka piernikowa: 2 pierniki

Nastoletnie Wypiekanie
Ulubieńcy lipca i sierpnia 120

Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć  tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne(...)wcześniej parę razy, ale pizza nigdy mnie nie zachwyciła dopóki nie spróbowałam wersji na grubym spodzie. Polecam każdemu :) Na koniec deser, który był moim hitem w sierpniu, czyli tosty francuskie. Jadałam je bardzo często w przeróżnych kombinacjach i każda była pyszniejsza od poprzedniej. Przepis na nie można znaleźć tutaj.  Pierwszym ulubieńcem pielęgnacyjnym jest mydło z Aleppo. Pierwszy

wegujemy
Tartaletki z crème pâtissière i malinami 134

Crème pâtissière. Co to takiego? To francuski klasyk, który zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się cukiernictwem. Smakuje trochę jak klasyczny krem budyniowy, składniki również są podobne. Jednak jego konsystencja i "zachowanie" na wypieku jest zupełnie odmienne! Jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze, zawsze inne przepisy czekały na wypróbowanie. Przełamałam się i absolutnie nie żałuję(...)Małżonkowi też zasmakował, a uwierzcie mi, komplement z jego ust to najwyższe wyróżnienie!  Krem wyszedł bardzo dobry. W połączeniu z kakaowym kruchym ciastem i pysznymi malinami wychodzi doskonały deser. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady :) Składniki: CIASTO: 90g zimnego masła 100g cukru pudru 180g mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej

Cakes By Kejt
Sernik z polewą Crème brûlée 171

Moje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki(...)galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe supełki z makiem 107

setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań z rejonu kuchni bliskowschodniej, włoskiej, francuskiej, polskiej oraz tak zwanej fusion. Życzą Wam, aby kolejny rok obfitował w cudowne zapachy i wyrafinowane smaki, tworzone w zaciszach Waszych kuchni. Życzę Wam, abyście zawsze znaleźli czas na wspólne(...)miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem

Słodki Kompromis
Sałatka kolacyjna 69

Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka, która świetnie sprawdzi się na kolację. Składniki pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat 1 opakowanie sera camembert albo

Wasze Przepisy
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 192

  Hasają zajączki po wystawach sklepowych. Kurczaczki biegają w głowie, gonią się z myślami. Wydmuszki turlają się po stole, czekają na pomalowanie. Słońce oświetla zamyślone twarze

W kuchni Karmel-itki
Dyniowy chleb tostowy 102

kanapek na słodko. Koniecznie upieczcie w sezonie dyniowym. Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo na drożdżach : Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki(...)125ml zimnej wody 10g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 10g soli 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure z dyni, mąkę, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać miód, masło i olej, wyrabiać do miękkości. Z ciasta uformować kulę, włożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto

Obiad gotowy
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 81

byłam mała - robiłam z babcią makaron. Babcia wałkowała okrągłe placki, a ja rozciągałam je na palcach (tak, żeby było widać przez nie słońce) i rozkładałam do suszenia. Babcia robiła z ciasta rulony i siekała na wąskie paseczki.  My poszłyśmy na łatwiznę. No waste - jak nie wyrzucać jedzenia? Wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu jest mądrym sposobem na niemarnowanie jedzenia(...)kanapki w 30 sekund . Smarowidło  z kurczaka  i gotowanych warzyw  z ogórkami Składniki: z rosołu: obrane mięso kurczaka seler pietruszka dodatkowo: mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki majonezu pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól 7 ogórków konserwowych lub kiszonych pokrojonych w drobną kostkę Smarowidło, kanapkowa pasta z kurczaka - sposób przygotowania: Wszystko oprócz ogórków włóż

Gary Bez dna
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 153

Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj  . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman

Niezły Młynek
Francuska tarta tatin z pomidorami - Wielki test !!! Aż 7 obiadów za100zł. "Moje Smaki Życia" 154

Moje Smaki Życia - strona 45. Numer 7 lipiec 2014   ---> KLIK Składniki: 250 g mąki pszennej Złote Pola 120 g masła Ekstra Mleczna Dolina 9

ClauditteMissCooking