nasza sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi . Składniki na nią z pewnością znajdą się w każdym domu, a jej przygotowanie można rozpocząć dzień wcześniej od upieczenia buraczków przy okazji pieczenia ciast. Sałatkę można bardzo prosto przygotować, gdyż wystarczy wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki. Otrzymamy wtedy piękny buraczkowy kolor, ale sałatka będzie mniej atrakcyjna wizualnie. Warto więc nieco więcej czasu poświęcić(...)ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odcedzić. Odstawić do wystygnięcia, po czym obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo
niecodziennikparyTarta z rybą wędzoną – niezwykle smaczna, o specyficznym, pysznym smaku, co zawdzięcza właśnie wędzonej rybce. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, czosnek
Dorota Smakujedeseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu i likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze raz. Zachwycony zarówno smakiem(...)porcje): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki śmietanki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia Mąkę, mleko, śmietankę, ekstrakt i jajka wymieszać na jednolite ciasto (można zmiksować blenderem), odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny
Obiad gotowymąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy(...)ugotowaniu, ale przed wystudzeniem, można je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ... widelca- student w potrzebie poradzi sobie ze wszystkim ;)) Do wystudzonych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i wycinamy nasze kopytka o długości 3-4cm. Gotujemy partiami, w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe gdy wypływają na wierzch. Odcedzamy na sitku i wykładamy
Czerwona PorzeczkaMagdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-) Walentynkowe magdalenki Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 125 g cukru(...)olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy
Domowy Smak JedzeniaCzas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wywodzi się od starofrancuskiego słowa “cassa” i oznacza „rondel”, albo patelnię(...)Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka. Kryzysowe danie Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka. Szczególnym uczuciem darzą casserole Amerykanie, co ma swoje głębokie uzasadnienie historyczne i psychologiczne. Dania jednogarnkowe były
Niedzielny kucharzCzas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wwodzi się od starofrancuskiego słowa „cassa” i oznacza „rondel”, alb patelnię(...)Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka. Kryzysowe danie Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka. Szczególnym uczuciem darzą casserole Amerykanie, co ma swoje głębokie uzasadnienie historyczne i psychologiczne. Dania jednogarnkowe były
Niedzielny kucharzteż indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem(...)duro – turron de Alicante – twardy, chrupiący. Noc Bożego Narodzenia jest okresem radości i powodem do wznoszenia toastów, w Hiszpanii koniecznie Cavą, czyli tutejszym ekwiwalentem szampana , podobno lepszym od swojego francuskiego odpowiednika. Bardzo ważnym punktem obchodów Bożego Narodzenia jest udział w pasterce , na którą Hiszpanie wybierają się przed lub po kolacji wigilijnej. Pasterka nazywana jest tu La Misa del Gallo , czyli
Chilli Czosnek i OliwaChyba każdy z nas lubi bagietki, z tego przypisu zrobicie pyszne bagietki z chrupiącą skórką i bardzo miękkim wnętrzu. Bagietki to klasyka kuchni francuskiej, są podawane praktycznie do każdego dania. Wykorzystamy je nie tylko do sosów, oliwy, ale dzięki nim możemy przygotować pyszne hotdogi! Szybki przepis na hotdogi: Domowa wersja hot doga Składniki na 6 bagietek 8 szklanek mąki(...)mąki pszennej. Dlaczego robię tak dużo, bo czasem nie mam czasu na ich przygotowanie, a możemy je zamrozić. I tutaj są dwie szkoły – mrozimy pieczywo, ze świeżego ciasta, zaraz po uformowaniu, albo zaraz po upieczeniu i przestudzeniu. Wtedy zawijamy je szczelnie w torebkę strunową i wkładamy do zamrażalki. Bagietki [PRZEPIS] Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło, cukier i rozpuszczamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką
Salonik smakówmiodu. W zależności od preferencji możemy nabyć syrop z agawy o bardziej lub mnie intensywnym smaku. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo wszechstronne. Może służyć jednakowo jako dodatek do ciast, jogurtów, lodów, ale również jako polewa do naleśników czy gofrów. Nietrudno zgadnąć, iż do jego amatorów należą szczególnie najmłodsi domownicy. Niższy indeks glikemiczny nie powinien uśpić naszej czujności Niski indeks(...)mineralne: mangan, cynk, magnez. Jasny syrop, płynna konsystencja i delikatny smak czynią go stałym bywalcem w niejednej kuchni. W każdym domu gdzie chętnie jada się naleśniki, racuchy czy tosty francuskie nie może zabraknąć dla niego miejsca. Co do samej kaloryczności to jest on sporo mniej kaloryczny od cukru. Syrop klonowy to ok. 270 kcal na każde 100 g. Dla porównania
Cynamonowe szczęścieŚledzie marynowane w musztardzie Śledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier
KorniszonkiDzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a (pełna relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski. Jestem bardzo rada, że
W kuchni Karmel-itkizbliżonej temperaturze (w tym przypadku mówimy o temperaturze pokojowej), lepiej się ze sobą łączą i pozwalają osiągnąć jednolite ciasto. Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej i dopiero połącz. To kolejny krok, który przybliży Cię do gładkiego ciasta i idealnie puszystych placków. Nie mieszaj zbyt długo , by nie napowietrzyć zbędnie masy. Jeśli nie masz sera ricotta , możesz(...)konfiturą, sosem owocowym, miodem, cukrem pudrem, syropem klonowym. Sprawdź też inne pomysły na śniadanie na słodko i nie tylko: Nocna owsianka czekoladowa z bananem Pieczona owsianka z dynią Tosty francuskie z piekarnika Koktajl truskawkowo-borówkowy z kefirem Wytrawne gofry z wędzonym łososiem Drukuj Puszyste placki z ricottą #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm
Na-talerzu.plFougasse to pochodzący z Prowansji francuski chleb w kształcie liścia . Jest on trochę podobny do włoskiej foccacii. Jest to płaski chleb z dużą ilością pysznej chrupiącej skórki. Można go robić z różnymi dodatkami, ziołami, gruboziarnistą solą, suszonymi pomidorami czy oliwkami. Składniki na 2 chlebki: Zaczyn (poolish) 170 g - mąka pszenna t 550 lub 650 170 g - woda(...)drożdże świeże prasowane Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, wymieszać do jednorodnej konsystencji. Fermentacja 60 minut w temperaturze pokojowej, następnie 10-20 godzin w lodówce przy 4-10oС. Ciasto 330 g - mąka pszenna t 550 lub 650 170 g - woda 3,5 g - ekstrakt słodowy diastyczny (zastąpiłem 1 g słodu jęczmiennego jasnego + 2,5 g syropu trzcinowego
Przepisy na domowy ser i chlebOjczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie. Jeśli będziecie na wakacjach w Grecji, Włoszech, Chorwacji czy Turcji skorzystajcie z możliwości skosztowania świeżych fig prosto z
Smakowity Blog KulinarnyKolejny leniwy poranek, tym razem niestety bez słońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą kawę(...)taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;) Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:) Składniki : 20 g świeżych drożdży
Gotowanie to kochanie