Świateczny-śliwkowy-piernik. Fale-Atlantyku Szaszłyki-z-mięsa-mielonego-ze-śliwką Rogaliki-z-makiem. Meksykańskie-śledzie. Ciasto-Rafaello. Kotlety-pożarskie. Kuleczki-ryżowe Ciasto-Misiałek. Śledz-w-zalewie-octowej. Roladki-z-wątróbką-w-sosie-śliwkowym. Wafelki-Tabalugi. Kiszpsuja. Kajzerki-paszteciki. Karnawałowe-pączki. Orzeszki-francuskie. Roladki-salami. Świąteczne-ślimaczki-makowiec. Kuleczki-surmii
Kulinarna ChwilaKolejny ciekawy pomysł na szybkie i oryginalne śniadanie – tosty z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do tostów możemy zielonego ogórka, albo pomidora. Idealnie będzie również do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!użyłam tych białej czekolady do dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków(...)raczej ciastem suchym. Polewa z masła kakaowego nadała ciekawego zapachu i smaku. Do środka dodałam zaś pokruszonego ziarna kakao, które przyjemnie chrupało podczas jedzenia. Z kolei pierniki oblałam czekoladą mleczną z miodem, która tak nieziemsko pachniała podczas rozpuszczania, że ciężko było się opanować, żeby nie zjeść całej prosto z miseczki! Wierzch jednego z nich (zdjęcie drugie) posypałam francuskimi prażynkami
Poranek na słodkowłóż do lodówki na około godzinę. Masa sernikowa Wszystkie składniki do wykonania masy sernikowej powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik z lodówki wyciągnij kilka godzin wcześniej zanim rozpoczniesz przygotowywanie ciasta. Ja zawsze używam twarogu z Piątnicy, jest najbardziej gęsty i zwarty, sernik na nim zawsze wychodzi idealny. Jest najlepszy do serników ciężkich i zwartych ale również tych puszystych długo ubijanych(...)push({}); Sernik krówka z orzeszkami przez Paulina 2022-01-08 Śledzie po francusku przez Paulina 2021-12-10 Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem przez Paulina 2021-12-08 Śledzie proboszcza – Świąteczny HIT przez Paulina 2021-12-05 Karkówka z pieczarkami przez Paulina 2021-11-14 Ciasto Balladyna przez Paulina 2021-11-12 Artykuł Sernik krówka z orzeszkami pochodzi
To Musisz Wiedziećpanierce (wersja łagodna i pikantna) Domowy gyros Nugettsy z bawarsą nutą Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa(...)Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście Słodkości: -szybkie wypieki: Małe wypieki: Czekoladowe babeczki z nutellą Babeczki z kawałkami białej
Słodkie okruszkiTradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od francuskiego słowa „faveur” (wstążeczka) wskazuje na Francję, z kolei określenia chrust, chrusty, chrustek lub chruścik kojarzone są ze Śląskiem i z Kresami Wschodnimi dawnej Rzeczypospolitej. Jednak historycy skłaniają się ku tezie, że faworki powstały(...)wyżej wspomnianych krajów, faworki popularne są też na Ukrainie, w Skandynawii, Chorwacji i wielu innych zakątkach Europy, ale także w Izraelu i w Chile. Początkowo faworki przygotowywano z ciasta na pączki, dopiero wraz z upływem czasu przybrały obecną formę, kruchych i delikatnych faworków z ciasta zbijanego tłuczkiem. Kruche i delikatne faworki, chrust, chruściki najlepsze w karnawale Przepis na tradycyjne faworki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym daniem? Zaserwuj im smerfną sałatkę! Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy papryka czerwona, pomarańczowa
Wasze PrzepisyPieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą
Kuchnia MagdaLenybyć głównym składnikiem wielu smacznych dań. Co możemy zrobić z chleba? Dla miłośników słodkości proponuję ciasta Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na Szarlotkę na chlebowym spodzie . W moim domu to naprawdę hit Z chleba zrobicie także zupę, zapiekankę, pudding, tosty francuskie, knedle, a także pizzę i wiele innych pyszności Pamiętajmy także, że chleb można mrozić. Jeśli zdarzy
365 dni dookoła kuchniJedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko
Kuchnia Pani WiosnyBrioszki mają opinię skomplikowanego francuskiego pieczywa, domagającego się poświęcenia sporej ilości czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe
Roślinna - blog wegańskisylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty
Kuchenne Wariacjemiękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej
SMYKWKUCHNIMam słabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej
bistro mamaJest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody
Apetyczna babeczka