ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:396/509)

Jabłkowe sklejanki 178

owoców, a zapewniamy będą wspaniałą słodką przekąską, mięciutkie w sam raz w rączkę naszych najmniejszych zjadaczy smakołyków i starszych łasuchów również...atuty tych ciasteczek - w smaku podobne do ciasteczek francuskich i tylko trzy składniki i jabłka!, łatwe i pyszne, zapewniamy.... Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 1 kostka białego twarogu (250 g) cukier waniliowy, cynamon do posypania(...)cukier waniliowy, tłuszcz i twaróg, łączymy składniki ze sobą, zagniatamy w kulę, schłodzić zawinięte w foli, w lodówce. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w cienkie plasterki lub słupki. Ciasto wyjąć, wałkować dość cienko, wycinać szklanką kółeczka, na nie położyć jabłko posypać z lekka cynamonem i sklejać placuszek z jabłkiem pośrodku. Układać na blaszce, piec w temp. 180 st. około

kgwjanczewo
Lemon curd 124

pewnością lemon curd kojarzyć się powinien z słynnym lemon meringue pie, czyli kruchym spodzie wypełnionym cytrynowym kremem i pokrytym śnieżną czapą bezową. Ciasto swoją popularność zawdzięcza filmowi " Tost . Historia chłopięcego głodu" , czyli opowieści o życiu Nigela Slatera. Film został nakręcony na podstawie książki, a sam autor powiedział o nim: „jest to najbardziej intymny pamiętnik jaki kiedykolwiek napisano o jedzeniu(...)Potter. Ich relacje stają się wielką rywalizacją, o to kto upiecze lepszą bezę i o to kto zdobędzie więcej uwagi taty Nigela.  Mój lemon curd wykorzystałam do przekładania francuskich makaroników, ale o tym następnym razem.....;)  Składniki  Czas przygotowania:  2 duże jajka 2 żółtka 160 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła skórka otarta

Słodki Kompromis
Chałka 127

Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :) Mi chałka najlepiej smakuje posmarowana masłem i podana z mlekiem – tak po prostu. Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe przepisy polecam Wam serdecznie wpisy z przepisami na francuskie bułeczki brioche lub bułeczki z ziarnami . Składniki(...)przestudzenia. Z mleka wyciągamy łupinki laski wanilii. Kiedy jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera (lub zwykłej jeśli wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Ciasto przekładamy

Ciastkozercy
Zapiekanka ziemniaczana z Kiełbasą 59

świeżego tymianku 5 sztuk śląskiej kiełbasy 1 łyżka masła 1 duży por 2 łyżki francuskiej musztardy 1 łyżka oleju 2 łyżki pszennej mąki 500 – 600 ml mleka sólo i czarny pieprz do smaku Ziemniaki zmiksować na puree. Dodać mąkę, doprawić solą i wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części, jedną większą, która przykryje dno i boki żaroodpornego naczynia o rozmiarach

codojedzenia
Chleb brioche. Chleb jajeczny. 91

tylko smaczny, ale także łatwy do wykonania! Chleb brioche idealnie nadaje się do kanapek, francuskich tostów i do samodzielnego jedzenia. Ten chleb domowej roboty to raj po wyciągnięciu z piekarnika. Pyszny chlebek ma słodko – maślany smak. Jest to po części chleb , a po części ciasto. To chleb wzbogacony mlekiem , masłem i jajkami , ten chleb ma niesamowicie bogaty smak i przewiewną

Zdrowy Styl Joanny
Bułki do hot-doga 208

Mój synek jest miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki:    1/3 kostki drożdży ze 100g

Amatorka kuchenna
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 158

smak Chocolate Brownie – jeden z ulubionych! Wiecie, że Carte d’Or w języku francuskim oznacza „Złotą kartę” Pudełko skrywa aż 900 ml obłędnie czekoladowych, niesamowicie kremowych, delikatnych i rozpływających się w ustach lodów. Absolutnie nie za słodkich, wręcz przeciwnie , obsypanych dużą ilością kawałków ciasta brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko

Ostra na Słodko
Tarte tatin z czerwoną cebulą 115

Odkrywam kuchnię francuską Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte

greenscarf
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 184

nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant

Smakowity Blog Kulinarny
Wiejski chleb francuski na zakwasie 196

się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody

Kulinarne przygody Gatity
Tatar z łososia z mango i miętą oraz owsiane bliny 94

musztardy francuskiej  łyżka oleju lnianego  szczypta soli i pieprzu  odrobina syropu klonowego  Składniki na bliny. Użyłam: 180 ml wody  180 ml mleka  80 g płatków owsianych  100 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub dowolnej  1 jajko  szczypta cukru, soli łyżeczka suchych drożdży  odrobina oleju rzepakowego do smażenia  Przygotuj ciasto(...)tłuszczu. Aby przygotować tatara należy drobno posiekać wędzonego łososia, szalotkę, mango i miętę a składniki dokładnie wymieszać w misce. Dodać należy sok z pomarańczy, olej lniany, syrop klonowy, musztardę francuską oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły". Podawaj bliny z tatarem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 146

łososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek.  (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy/oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie) 100g mąki pszennej(...)Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 226

marmolada będą gorzkie. W Chinach płatki róży francuskiej używane są do aromatyzowania herbaty. Młode pędy i liście jadane są na surowo lub ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży(...)zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość lub też chowamy do lodówki na całą noc. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat (jeśli ciasto rosło w lodówce najpierw musi ocieplić się ok 40 minut nim zaczniemy z nim pracować). Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go konfiturą z róży. Zwijamy w roladę i teraz możemy

Dzieje kuchennej Wiewióry