ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:392/509)

Czereśniowe Clafoutis 190

Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:)  Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym przepisie

Blondynka Gotuje
CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU 90

Słodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Sos pomarańczowy na bazie karmelu, cytrusowy nie za słodki, kremowy i rozpływający się w ustach. Do tego te rajskie naleśniki… Nie mogłam się oderwać. INNE PRZEPISY NA DESERY:   TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY     SERNIK(...)cząstki pomarańczy i chwilę przesmaż. 9. Gotowe naleśniki serwuj z wy filetowanymi cząstkami pomarańczy, polane dodatkowo sosem. Print CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU Słodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Course Breakfast Cuisine French Keyword Crêpes Suzette, Crepes Suzette, Naleśniki, Prep Time

globuskulinarny
Sałatka z bobu 85

Przepis na przepyszną sałatkę z bobem i boczkiem. Smakuje obłędnie, a dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Składniki 500g bobu 100g boczku 1 czerwona cebula Sos: 4

Wasze Przepisy
Tarta z cukinią i szynką 169

U mnie cukinia wciąż na topie, tym razem w parze z tartą, którą pokochałam. Połączenie kruchego ciasta i warzyw robi na mnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie

Pasja Smaku
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 165

wtedy bierze na ręce. Rodzice są stanowczy, dzieci mają jasno określone ramy. Mali Francuzi wiedzą, że np. wieczór jest dla rodziców i potrafią same się bawić. W efekcie tych francuskich metod wychowawczych dzieci są sto razy mniej „problematyczne” niż mali Amerykanie. Mały Francuz nie przerywa dorosłym, je z apetytem i zawsze mówi „dzień dobry”. Książka jest bardzo ciekawa - czytając(...)plusy i minusy, ale książkę bardzo polecam. Warto się zastanowić, który system wychowania jest nam bliższy, może coś warto zmienić? W książce autorka podaje przepis na bardzo popularne ciasto weekendowe pieczone wspólnie z dziećmi. Upiekłam je zmieniając trochę tu i ówdzie

Posadzone i zjedzone
Francuski klasyk: galette 186

przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette . Co to takiego? Najprostsza z najprostszych, o francuskim rodowodzie, zyskała więc już poklask w wielu kręgach, mimo swego(...)wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od  Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie i smakuje, ale nie jest już bezlaktozowe. Nam to nie przeszkadza, alergii bowiem nie mamy. Dorzuciłam też trochę borówek amerykańskich, bo samych jeżyn wydawało mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zawijaniec z makiem 92

resztę cukru. Mikserem z hakami wyrobiłam ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na stolnicę i podsypując mąką ponownie je zagniotłam i podzieliłam na dwie równe części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam masą makową. Każde ciasto zwinęłam w roladę i nacięłam ją wzdłuż(...)ciasta z każdej rolady zaplotłam w warkocz i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piekłam w dwóch oddzielnych formach keksówkach. Wierzch każdego ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Składniki na kruszonkę umieściłam w misce i roztarłam palcami na okruchy. Kruszonką posypałam obydwa ciasta. Ciasta piekłam jednocześnie na tym samym poziomie piekarnika przez około godzinę w temp. 180 stopni. Ciasto wystudziłam

Waniliowe Improwizacje
Łasuchy wszystkich krajów, łączcie się! Oto najlepsze śniadania na słodko 104

Sprawdź przepis 4. Tosty francuskie z chałki Tosty francuskie to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie kilkudniowej chałki i świetny przykład na przepis zero waste w akcji #pokochajresztki ( szczegóły na moim profilu na IG ) Złocisty syrop klonowy, miód lub konfitura, ciepła chałka i soczyste owoce sprawiają, że to idealne śniadanie na słodko . Tosty francuskie z chałką Wspaniały pomysł(...)greckiego. Idealnie puszyste, pyszne i sycące. Sprawdź przepis 8. Naleśniki z przepisu Michela Roux Naleśniki francuskiego mistrza kuchni Michela Roux są absolutnie wyjątkowe – puszyste i tak bogate w smaku i konsystencji, że można o nich powiedzieć: naleśniki na bogato! To wszystko zasługa nietypowych proporcji ciasta i jednego, zaskakującego składnika. Świetnie smakują z serem, owocami czy dżemem. Naleśniki Michela Roux Pyszne

Na-talerzu.pl
Przepisy sylwestrowe. 15 pysznych pomysłów. 858

drożdżach – inne przepisy na pizze znajdziecie tutaj (klik)   Imprezowe parówki w chrupiącym cieście  Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej Chrupiące pieczarki w panierce Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem   Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa

Słodkie okruszki
Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową. 139

powiecie na ciasteczka francuskie z masą serowo - kajmakową i posypką z przepysznych       ziarenek    Migdałowy przylądek oraz Cynamonowy pył z  ZIARENKOWA .            Ciasteczka są przepyszne i szybko znikają z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera białego półtłustego 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  3 łyżki masy kajmakowej 1 jajko Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy pył z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać . Białka ubić

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z kremem czekoladowym i sezonowymi owocami 164

Kiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj więcej

bistro mama
Liebster Blog Award 198

gotował, kogo  byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia

Smaki Edyty
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mango 89

znanej, sypkiej kruszonki będzie bardzo klejąca i na tym etapie miękka. Kulę ciasta na kruszonkę ułóż pomiędzy 2 warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj równo na grubość 3 mm. Tak przygotowaną kruszonkę opatuloną papierem do pieczenia, wstaw na płasko do zamrażalnika na czas robienia ciasta parzonego. CIASTO PARZONE Wodę, mleko, masło, cukier i sól przełóż do rondelka i podgrzej(...)mieszanie i podgrzewanie do momentu odparowania wody i odchodzenia ciasta parzonego od ścianek garnka. Gorące ciasto przełóż do chłodnej misy miksera i tam pozostaw do całkowitego wystudzenia. Całkowicie wystudzone ciasto miksuj mikserem, stopniowo wbijaj po 1 całym jajku. Kolejne jajko wbijaj dopiero po ustabilizowaniu się konsystencji masy. Gotową masę ciasta parzonego przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na białym

ProstePesto.pl
Strogonow 141

Dzisiaj 1 grudnia, za oknem pogoda nie zachęca do wyjść. Czas na rozgrzewające danie Moja propozycja to pożywny gulasz z wołowiną. Strogonow to kombinacja kuchni francuskiej

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania