Smerfna sałatka 113Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym daniem? Zaserwuj im smerfną sałatkę! Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy papryka czerwona, pomarańczowa
Wasze Przepisy
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 187Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą
Kuchnia MagdaLeny
Światowy Dzień Chleba i Światowy Dzień Żywności 205być głównym składnikiem wielu smacznych dań. Co możemy zrobić z chleba? Dla miłośników słodkości proponuję ciasta Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na Szarlotkę na chlebowym spodzie . W moim domu to naprawdę hit Z chleba zrobicie także zupę, zapiekankę, pudding, tosty francuskie, knedle, a także pizzę i wiele innych pyszności Pamiętajmy także, że chleb można mrozić. Jeśli zdarzy
365 dni dookoła kuchni
Tarta z warzywami! 173Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko
Kuchnia Pani Wiosny
Wegańskie brioszki 210Brioszki mają opinię skomplikowanego francuskiego pieczywa, domagającego się poświęcenia sporej ilości czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe
Roślinna - blog wegański
Francuskie makaroniki cytrynowe 162sylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty
Kuchenne Wariacje
Domowa pizza na białym sosie! 235miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej
SMYKWKUCHNI
Tarta ze świeżym szpinakiem i sadzonym jajkiem 189Mam słabość do tart, do tych ze szpinakiem w szczególności. I choć wolę tarty na kruchym cieście, to częściej zastępuję je gotowym francuskim. Jeśli macie więcej
bistro mama
PAIN BOUILLIE 220Jest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody
Apetyczna babeczka
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 252roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki
Przepisy Aleksandry
Rogaliki francuskie - Croissants - wypiekanie na śniadanie 321Do rogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność
Smaczna Pyza
Babka czekoladowa 233Babka czekoladowa to kolejny z przepisów inspirowany moim pobytem w Le Cordon Bleu. Ciasta, które tam piekłam można by podsumować jednym stwierdzeniem: „na bogato”. To z pewnością nie jest przepis fit, ale ja też nigdy nie obiecywałam fit przepisów ;) Wiem za to, że taka babka czekoladowa jest warta każdej pochłoniętej kalorii. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna(...)przepisów na Paris Brest , Ptysie z karmelem , magdalenki czy tradycyjne francuskie ciastka z jabłkami . Składniki na babkę: 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej (mielone migdały) – mąkę migdałową można zastąpić pszenną, ja uważam jednak, że warto ją dodać, bo ciasto jest przez to wyjątkowo delikatne i zyskuje dodatkowo migdałowy aromat 200 g gorzkiej
Ciastkozercy
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 211ciastem. Ciasto to, chciałoby się napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże. Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto(...)plasterki rabarbaru 50 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 jajka 50 ml rumu kruszonka: 50 g zimnego masła 25 g cukru trzcinowego 75 g mąki 2 łyżeczki francuskiej przyprawy Quatre Épices* Do misy miksera wlewamy 50 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy na 10 – 15 minut minut
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ceviche z tuńczykiem i awokado na picie 139domowej picie, którą zrobiłam z ciasta na pierogi :) Danie niezwykle lekkie, świeże, właściwie definicja wiosny. Składniki (na 2 porcje): 100 g surowego lub marynowanego filetu z tuńczyka 1/2 awokado 10-15 pomidorków koktajlowych garść natki pietruszki, kolendry i mięty sok z jednej całej limonki łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu szczypta soli(...)limonki. Wymieszaj składniki i odstaw na 20- 30 minut. W tym czasie przygotuj pitę. Z mąki, ciepłej wody, rozpuszczonego masła, żółtka i szczypty soli należy wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Jak na pierogi. To ciasto należy cienko rozwałkować i piec na rozgrzanej patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Niech wygląda jak na zdjęciu. Gotową pitę podaj z ceviche
Mango Papaja
Tarta z rabarbarem 117aluminiowej. Inaczej nigdy nie wygrzebiesz ich z ciasta. Rabarbar na tartę kroimy według uznania. Ja ułożyłam kształty geometryczne z gałązek rabarbaru. Jednak rabarbar nie ładnie się kroi po upieczeniu Polecam rozdrobnić rabarbar na malutkie kawałki. Efekt smakowy ten sam, a o ile prościej Poniższy przepis pochodzi z książki kucharskiej napisanej przez francuskiego mistrza cukiernictwa Christophe Felde. Książkę tę polecił(...)francuski kucharz, i muszę Wam powiedzieć, że jeszcze się na niej nie zawiodłam. Od kiedy dostała się w moje ręce już się z nią nie rozstaję. Uwielbiam te przepisy i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie. Print Tarta z rabarbarem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl sprawdzone wypieki Course Deser Cuisine French Keyword
SmartBake.pl