Gofry na zakwasie, przepis książki Tartine Bread – Chad Robertson Jeszcze sto lat temu francuscy piekarze wypiekali chleb na naturalnym zakwasie. Chcąc uzyskać “lżejsze” pieczywo łączyli naturalny zakwas z drożdżami piwowarskimi, które były ubocznym produktem powstającym przy produkcji piwa. Kiedy pojawiły się drożdże piekarskie (druga połowa XIX w ) piekarze podchodzili do nich z dużą rezerwą. Mieszali mąkę(...)pół – pszenna typ 750 i orkiszowa typ 650) ZACZYN POOLISH świeże drożdże – kulka wielkości ziarnka groszku 10 g mąki chlebowej typ 750 10 g ciepłej wody CIASTO NA GOFRY cały zakwas cały poolish 250 ml ciepłego mleka (najlepiej 3,2%) 80 g mąki typ 500 80 g mąki tortowej 80 g skrobi kukurydzianej 40 g cukru
Tajemnice SmakuPodczas mojej ostatniej wizyty we Francji miałam okazję spróbować całego mnóstwa francuskich specjałów. Szczególnie do smaku przypadło mi kilka z nich a najbardziej brioche z kremem migdałowym. Podzieliłam się już z Wami przepisem na tenże brioche TUTUJ . Tym razem mam dla Was przepis na krem migdałowy , który jest bardzo zbliżony do tego, którego użyłam do wypełnienia brioche. Ten krem migdałowy(...)sprawdza się fenomenalnie jako nadzienie w drożdżówkach , croissantach czy wypiekach z kruchego ciasta. Podstawą tego kremu są mielone migdały połączone z tłuszczem, jajkiem oraz cukrem. Krem robi się wyjątkowo szybko i nie wymaga on wielu składników. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Francuski krem migdałowy Składniki na krem migdałowy. 20 dkg drobno mielonych migdałów
MeCooksBlueberry galettes, po francusku, a po polsku rustykalna tarta z jagodami. Jedna duża lub w wersji mini, po brzegi napchana jagodami owiniętymi w maślanym cieście. Zdecydowanie to must have na Twojej wakacyjnej liście wypieków. Jagodowe galettes to idealna propozycja na mini deser w upalne dni. Bez problemu poleży na stole, nie tracąc swoich właściwości. Mini rustykalna tarta posłuży również
Rusty Forktłuszcze lecz pieczone w piekarniku. No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem. Można przygotować empanada z kurczakiem można
Smaki Brazyliimnie. Ja w tej piekarni jak tylko jestem na deptaku to zawsze zaglądam. Jest mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem
Magiczne Życie Martyślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko
Ostra na Słodkodługą historię. Wielu badaczy sztuki kulinarnej twierdzi, że ich pierwotne wersje, czyli warzywa lub mięso w cieście smażone w tłuszczu, przygotowywane były już starożytnym Rzymie. Jednak to Francuzi udoskonalili tę sztukę dodając chrupiącą panierkę. Stąd właśnie wywodzi się nazwa dania - francuskie croquer wywodzi się od dźwiękonaśladowczego słowa określającego chrupanie. Najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi z Francji z XVII wieku(...)paczki mrożonych warzyw, 70g żółtego sera. 1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko i wodę, dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju rzepakowego, po czym dokładnie wymieszaj ciasto tak, aby nie było żadnych grudek. 2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż naleśniki. 3. Mrożone warzywa ugotuj króciutko w osolonej wodzie, odcedź i lekko przestudź. 4. Każdy naleśnik napełnij
Z notatnika dietetykaNa upalne dni proponuję Wam lekki, orzeźwiający deser lodowy na bazie owoców mango i granatu, z dodatkiem mleczka kokosowego i pistacji, które możecie, wedle uznania, zastąpić
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą
Kuchnia MagdaLenyTo jedne z moich ulubionych ciasteczek, idealnych do kawy i herbaty, łatwych w przygotowaniu. Możecie skomponować własny skład ciasteczek, dodając do nich orzechy, bakalie i ziarna
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadosłownym tłumaczeniu ropucha w dziurze / w dziurce. Niech nie zmyli Was zabawna nazwa – to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, której głównym składnikiem są kiełbaski zapieczone w naleśnikowym cieście ( puddingu yorkshire ) . Zapiekanka jest prosta i z tanich składników – zyskała więc ogromną popularność. Szczególnie dzieci pozytywnie reagują, gdy dowiadują się jak nazywa się ich obiad. Miałam przepyszne, ekologiczne, białe, parzone kiełbaski(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy ze sobą jajka, mleko i mąkę na jednolitą masę. Dodajemy musztardę francuską (z ziarnami gorczycy), zioła i dużą szczyptę soli. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na co najmniej 1-2 godziny (można także na noc do lodówki). Ciasto musi odpocząć. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230°C (220°C z termoobiegiem). Prostokątne naczynie
Poezja smakuelementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. / inspiracja: Gotowanie ze stylem . / 2 duże jajka 5 łyżek stołowych dżemu(...)cienkim strumieniem, nieustannie mieszając, wlewam olej oraz mleko. Porcjami dodaję sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę
W kuchni Karmel-itkiczas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki pszennej pełnoziarnistej* 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 300g sera mozzarella 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour) 4 plasterki(...)miski miksera przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i oliwę. W niecałej szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki. Miksujemy krótko końcówka z hakiem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Jeśli nie macie miksera z taką opcją to możecie ciasto wyrobić ręcznie na obsypanym mąką blacie. W między czasie obieramy
Kolizje SmakówDzisiaj zaserwowałam sobie obłędne śniadanie: tosty francuskie z chałki, posypane cukrem pudrem i świeżymi truskawkami. Wyglądają jeszcze lepiej niż smakują, jeśli nie jedliście to koniecznie spróbujcie
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki 2 buraki garść rukoli liście botwinki pestki słonecznika i dyni orzeszki pinii 100 g sera koziego sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/4
KUCHNIA POLSKAKtoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się
W kuchni Karmel-itkiDzięki wpływom m.in. berberyjskim, arabskim i francuskim, powstała zachwycająca kuchnia marokańska. Potrawy tej kuchni są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Jeżeli chcecie mieć odrobinę egzotyki na
Oryginalny smak